2010.
január
28. 10:04

Jelentős a szórás a nyugdíjpénztárak teljesítményénél

Címkék:
nyugdíjpénztár Elérkezik az az időszak, amikor a magánnyugdíjpénztárak növekedésének motorját a befektetéseken elért nyereségek és nem a befizetések jelentik - mondta el Nagy Csaba, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a szervezet tájékoztatóján. A kasszák a válság miatt elszenvedett veszteségeiket gyorsabban kompenzálták az előzetesen vártnál, 2009 végére a kétéves időszakot 57 milliárd forint nyereséggel zárták. A szektor tehát a válságot követően hosszú távú növekedési pályára állt.

Mint elhangzott: a gazdasági világválság tavaly az első negyedévben érte el a mélypontját, majd a különféle állami stabilizációs, gazdaságélénkítő intézkedések a második negyedévtől látványosan éreztették hatásukat. A kiváló nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhetően a hazai állampapírpiac is stabilizálódott, majd a hazai monetáris lazítás eredményeként jelentős árfolyam-emelkedés zajlott le. Mindezek eredményeként a szövetséghez csatlakozó magánnyugdíjpénztárak vagyonának piaci értéke 39,6 százalékos növekedés mellett 1783,5 milliárd forintról 2395,7 milliárd forintra emelkedett.

Az elnök rámutatott: a pénztári teljesítmények megítélésekor elsősorban a hosszú időtávra jellemző hozamadatokat érdemes figyelembe venni. Ezeknél az adatoknál az olyan hozamingadozások, mint például a 2008. év végi sokk, "kisimulnak", így lehetővé válik a portfóliókezelők teljesítményének reális megítélése. Az előzetes adatok alapján a 2000-2009 közötti tízéves átlaghozamok a klasszikus portfóliók kivételével növekedtek, ami alátámasztja a választható portfóliós rendszer bevezetésének helyességét. A magasabb kockázatokat felvállaló portfóliók esetében ugyanis a hosszú távú teljesítmények kedvező változása lehetővé teszi a 2008. évi gyenge szereplés hatásának ellensúlyozását a jövőben.

Tény ugyanakkor, hogy a Stabilitás tagjainál a tízéves átlaghozam az előző év végére a növekedési portfóliónál enyhén negatív lett, de a kiegyensúlyozottnál is mindössze 0,7 százalék. A legjobban teljesítő klasszikus portfólió is csak 1,3 százalékos reálhozamot ért ebben az időtávban el. Ezek az adatok csak a Stabilitáshoz tartozó, a választható portfóliót bevezető kasszák adatszolgáltatásán alapulnak, így Nagy Csaba szerint egyelőre csupán jelzésértékűnek tekinthetők.


Az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója, Hamecz István alighanem az aggodalmaskodó véleményekre reagálva kifejtette: a részvénypiac az általános gazdasági teljesítmény tükre, amennyiben ezen a területen a továbbiakban markánsan más folyamatok zajlanának a korábbiaknál (hosszú távon a tapasztalatok szerint mindig a tőkepiaci befektetéseken érhető el a legjobb hozam), más viszonylatban is akkora átrendeződés következne be, ami mindent felülírna. Ilyen azonban sem ő, sem a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója, Bilibók István szerint nem valószínűsíthető. Hamecz kitért arra, hogy a jelenlegi körülmények között a legproblematikusabb a klasszikus portfólió. Ezt ugyanis a majdani nyugdíjszolgáltatás ismerete nélkül egyszerűen lehetetlen az ügyfelek számára a legkedvezőbben optimalizálni.
Mint ismert, a magánkasszák kötelező biztosítóvá alakulásáról szóló törvényt Sólyom László köztársasági elnök aláírás helyett az Alkotmánybírósághoz továbbította, ami a járadékszolgáltatás szabályozása miatt problematikus. A kasszáknak akadnak javaslatai, hogy miként lehetne segíteni ezen a helyzeten (Napi, 2009. január 12.), de a valódi megoldás még várat magára. (A választások miatt biztos a jelentősebb csúszás.)


A pénztáraknál "finomhangolásra" is szükség lehet. Nagy Csaba szerint célszerű lenne a választható portfóliók körét egy teljesen kockázatmentes, és egy, a jelenlegi növekedésinél jóval agresszívebb lehetőséggel bővíteni. Az önkéntes nyugdíjpénztárak közül már több is bevezetett ilyen palettát (Napi, 2009. december 7.). Az elnök egyébként a következő időszak egyik nagyon fontos feladatának tartja, hogy olyan rendszert sikerüljön kidolgozni, amelyben a pénztáraknál a hozamok alakulása egyszerűen összehasonlítható (ma a választható portfóliós, illetve a nettó eszközértéket kimutató rendszer különböző időpontú indulása miatt ez meglehetősen nehézkes).

Forrás: napi.hu

Vissza
2009.
december
07. 09:27

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból Egy év alatt közel hetvenezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, sokan főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - cselekedtek így - számol be a Napi Gazdaság.
Tovább
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2009.
december
16. 07:46

MSZP: hasznos az új magánnyugdíj-törvény

MSZP: hasznos az új magánnyugdíj-törvény A magánnyugdíjról szóló törvény két kiemelkedő célja, hogy növelje az emberek időskori megtakarításainak biztonságát, és pótolja a valódi nyugdíjjáradék jellegű kifizetés eddig hiányzó szabályozását - közölte az MSZP-frakció nevében Kékesi Tibor országgyűlési képviselő kedden az MTI-vel.
Tovább
2010.
január
24. 12:24

Nem tett le az MSZP a nyugdíjpénztárak privatizációjáról

Nem tett le az MSZP a nyugdíjpénztárak privatizációjáról Aki nem akarja a nyugdíjak privatizációját, az a Fidesz aláírásgyűjtő ívét írja alá. Az MSZP-nél ilyen vállalás nincs! Vajon miért? - hívta fel a figyelmet Cser-Palkovics András vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Tovább
2009.
december
17. 19:09

Normakontroll a nyugdíjpénztárak ügyében!

Normakontroll a nyugdíjpénztárak ügyében! Két év sem telt el azóta, hogy az MSZP-SZDSZ kormány privatizálni akarta - az emberek felhatalmazása nélkül - az egészségbiztosítást - olvasható a Fidesz elnökségének közleményében.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART