2011.
március
31. 10:51

Jelentős béremelés a rendvédelemnél

Címkék:
Pintér Sándor Belügyi források szerint akár 20-30 százalékos béremelést is kaphatnak januártól a rendvédelmi dolgozók, egyidejűleg új, a pályán maradást ösztönző életpályamodellt dolgoz ki a szaktárca. A Belügyminisztérium „Széll Kálmán Tervbe illeszkedő javaslatait” információink szerint a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának április 5-i ülésén ismertetik az érdekképviseletekkel.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint „a hivatásos állomány tagjainak szükségtelen hivatásuk védelmében bármiféle demonstrációt tartani”. Legalábbis ezt írta a miniszter nevében a rendvédelmi érdekképviseletek vezetőinek címzett levelében Zsinka András belügyi főosztályvezető, aki szerint az érdekképviseleteknek korábban számos lehetőségük nyílt álláspontjuk kifejtésére. Zsinka emlékeztette a szakszervezeti vezetőket, hogy a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának (RÉF) múlt heti ülésén megállapodtak, hogy az érdekképviseletek április elsejéig eljuttatják felvetéseiket, elképzeléseiket a szaktárcának, „azonban ilyen javaslat, sajnálatos módon, a mai napig nem érkezett”.

Belügyi források szerint a tárca vezetése megütközéssel fogadta, hogy az érdekképviseletek közvetlenül a múlt heti RÉF-ülés után bejelentették, hogy a rendvédelmi dolgozók folyamatos demonstrációba kezdenek „hivatásuk védelmében”. (Az első megmozdulást április 9-re hirdették meg, majd a április 11-től egy héten át mindennap figyelemfelhívó tüntetést tartanak a Parlament előtt.) „A tárgyalások jelen szakaszában a tárca vezetése előtt nem világosak a demonstráció indokai, azonban annak meghirdetése megkérdőjelezi az érdekképviseleti oldal kinyilvánított egyeztetési szándékának komolyságát”, olvasható később Zsinka levelében. Forrásaink szerint a szaktárca továbbra is várja az érdekképviseletek javaslatait. Úgy tudjuk, a BM vezetése az április 5-i RÉF-ülésen ismerteti állásfoglalását a szakszervezetekkel a Széll Kálmán Terv rendvédelmet érintő rendelkezéseiről. Ugyanakkor a valamennyi érdekképviseletnek szóló belügyminisztériumi levél nem hagyott kétséget afelől, hogy „amennyiben a demonstrációk célja a Széll Kálmán Tervben rögzített célkitűzések megváltoztatása, úgy nagy bizonyossággal állítható, hogy ilyen eredményt a demonstráció nem fog elérni”. A RÉF ülésén a belügyi vezetés állítólag vállalta: megállapodás esetén a szakszervezetek álláspontját is képviseli a Széll Kálmán Bizottság előtt a programhoz kapcsolódó intézkedéssorozat véglegesítésekor, egyezség híján viszont csak a saját véleményét képviseli majd a szaktárca.

A BM a témával kapcsolatban már a múlt héten közleményben jelezte, hogy a jövőben olyan szabályozást tart kívánatosnak, amely nem azzal teszi vonzóvá a hivatásos pályát, hogy „az ott dolgozók jóval korábban mehetnek nyugdíjba másoknál”. Információink szerint a Belügyminisztérium illetékesei januártól a 20-30 százalékos egyszeri béremelést sem tartják elképzelhetetlennek a hivatásosok megnyerése érdekében, s ugyancsak januártól lépne életbe az új életpályamodell, amely már nem a mielőbbi nyugdíjba vonulásra, hanem a minél tovább szolgálatban maradásra ösztönzi majd a hivatásosokat.

Belügyminisztériumi források arról egyelőre nem nyilatkoztak, hogy a kormány honnan teremti elő a több ezer rendvédelmi dolgozó jelentős béremelésének fedezetét, amikor a költségvetés helyzetére tekintettel nemrégiben tízmilliárdokat zároltak és vontak el a rendészeti területtől.

Forrás: nol.hu

Vissza
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
március
12. 09:18

Kik kaphatnak valamilyen speciális nyugdíjkedvezményt?

Kik kaphatnak valamilyen speciális nyugdíjkedvezményt? A magyar nyugdíjrendszer több speciális kedvezményt is tartalmaz: egy részük különböző foglalkozásokhoz köthető, néhány azonban mindenkire vonatkozik. Előbbi kategóriába tartoznak a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, a bányászok, az egyes művészeti tevékenységet folytatók, az országgyűlési képviselők és a polgármesterek. Az általánosan érvényes kedvezmények közé tartozik például az, hogy a nők negyven év munka után nyugdíjba mehetnek. A magyar nyugdíjasok nagyjából tíz százaléka - 275 ezer ember - kap juttatást kedvezményes szabályok alapján.
Tovább
2011.
március
21. 10:27

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra!

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra! A szakszervezeti szövetség Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében azt írja: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elutasítja a munkavállalókat, nyugdíjasokat érintő megszorításokat.
Tovább
2011.
március
05. 05:31

Nem valószínű, hogy a szolgálati nyugdíjat eltörlik

Nem valószínű, hogy a szolgálati nyugdíjat eltörlik Nem valószínű, hogy eltörlik a szolgálati nyugdíjat a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) szerint. A szakszervezet szerint a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése helyett is inkább egyfajta kifutási időt kellene megállapítani. Figyelembe kell venni ugyanis, hogy a rendőrök nagy része 30 év alatti, mélységében nem érinti őket az, hogy mi lesz 25 év múlva. Őket annyiban érinti a dolog, hogy a korkedvezményes nyugdíj ehetőségének tudatában szereltek fel. Velük sokkal jobban lehetne egyezkedni, mint azokkal, akik 10-15 évre vannak a nyugdíjtól - mondta Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára.
Tovább
2011.
március
19. 06:06

Óriási tüntetésre készülnek a szakszervezetek április 9-én

Óriási tüntetésre készülnek a szakszervezetek április 9-én Április 9-én minden eddiginél nagyobb nemzetközi demonstrációra készülnek a hazai szakszervezetek, sok ország érdekvédelmi küldöttei is tüntetnek majd Budapesten. Az érdekképviseletek a nyugdíjak és a nyugdíjas évek biztonságáért, a munka világát érintő döntések előtti szakmai egyeztetések követeléséért hívják utcára az embereket - tájékoztatott pénteken a vegyipari szakszervezet (VDSZ).
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
2011.
március
29. 18:01

„Az utolsó csepp volt” - Milliárdokkal sújtják a rendvédelmiseket

„Az utolsó csepp volt” - Milliárdokkal sújtják a rendvédelmiseket A Belügyminisztérium által zárolt 35 milliárdból mintegy 25 milliárdos elvonás a rendőrséget érinti, emellett még a korengedményes nyugdíjat is megszüntetik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART