2012.
november
28. 16:15

Jelentősen emelkednek a nyugdíjak Németországban

Címkék:
Brandenburgi kapu Németországban az ország nyugati részén élő nyugdíjasok több mint 8 százalékos, a volt NDK területén élő idősek pedig tíz százalékot meghaladó mértékű nyugdíjemelésre számíthatnak a 2016-ig tartó időszakban.

A következő 15 évben várható folyamatokat feltérképező úgynevezett nyugdíjbiztosítási jelentés, amelyet szerdán tárgyalt meg a német kormány, a jelenlegi tendenciák alapján azt vetíti előre, hogy 2016-ig a nyugati tartományokban 8,27 százalékkal, a keleti tartományokban pedig 11,01 százalékkal emelkedik az állami nyugdíj összege. A vizsgált időszak végéig, 2026-ig az ország egészét tekintve 36 százalékkal - évente átlagosan 2,4 százalékkal - emelkedhetnek a nyugdíjak a jelenlegi szinthez képest.

Jövőre az egykori NDK területén élő idősek nyugdíja 3,49 százalékkal, 1997 óta a legnagyobb mértékben emelkedik a jelentésben felvázolt prognózis szerint. Nyugaton lényegesen kisebb, 1 százalékos nyugdíjemelés várható, 2015-ben viszont jelentős, 2,55 százalékos emelésre van kilátás. Az úgynevezett standard-, vagy saroknyugdíj - az az összeg, amelyre az átlagos keresetű, 45 évi munkaviszony után nyugdíjba vonuló munkavállaló számíthat - 1276 euró lesz jövőre, ami a nettó átlagkereset 48,9 százalékának felel meg.

A nyugdíjbiztosítók szövetsége (DRV) szerint a kormányzati prognózis ugyan reálisnak tűnik, de csak tavasszal lehet majd pontosan látni, hogy mekkora a biztosítók mozgástere. A nyugdíjasok, tartós ellátásra szorulók és fogyatékkal élők országos érdekképviselete (SoVD) szerint a jelentős nyugdíjemelést valószínűsítő jelentés nem ad okot örömre, mert a szükséges korrekciókat az utóbbi években nem hajtották végre, a nyugdíjak vásárlóértéke így 2004 óta 10 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
február
14. 11:48

A németek csak 72 évesen vonulhatnának nyugdíjba

A németek csak 72 évesen vonulhatnának nyugdíjba A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása érdekében az Európai Bizottság a nyugdíjkorhatár emelését követeli az uniós tagállamoktól. A rostocki Max Planck Intézet még a Bizottságénál is drasztikusabb lépésekre ösztönöz.
Tovább
2012.
november
13. 16:18

Német nyelvű idősotthon nyílt a Balatonnál

Német nyelvű idősotthon nyílt a Balatonnál Egy Balaton-parti településen nyílt meg Kelet-Európa első német nyelvű idősotthona - írta kedden a Bild című német lap, amely riportsorozatot indított az idős németek Kelet-Európát célzó vándormozgalmáról.
Tovább
2012.
november
14. 08:27

Német nyugdíjasok árasztják el az olcsó szlovák otthonokat

Német nyugdíjasok árasztják el az olcsó szlovák otthonokat Egyre több német nyugdíjas költözik át a szlovákiai otthonokba, spórolási célokból. Az elmúlt öt évben megkétszereződött azon németek száma, akik az alacsonyabb árak miatt külföldön élik le utolsó éveiket. A probléma az egész régiót érinti.
Tovább
2012.
május
09. 10:23

Németország rohamosan öregszik

Németország rohamosan öregszik Németországban 2025-re 70 százalékkal nő a 80 évesnél idősebb emberek száma, és arányuk a lakosságon belül el fogja érni a 8 százalékot. 2025-ben a németek fele idősebb lesz 47 évesnél, a keleti tartományokban 53 évesnél, miközben a németek száma a két évvel ezelőtti 82,3 millióról alig több mint 80 millióra apad.
Tovább
2011.
február
14. 07:00

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt Csökkenő születésszám, korosodás, zsugorodó népesség – jelentős részben e témák uralják a közéleti vitákat Németországban. Nemrég még szűk 83 millió volt a népesség, 2030-ra 77 milliót prognosztizálnak a német statisztikusok.
Tovább
2012.
október
26. 09:08

Németországban csökken a nyugdíjjárulék

Németországban csökken a nyugdíjjárulék A nyugdíjjárulék csökkentéséről és az úgynevezett minijob konstrukció felső bérhatárának emeléséről döntött a német parlament. A Bundestag döntése szerint a nyugdíjjárulék 19,6 százalékról 18,9 százalékra változik 2013-tól. A nyugdíjjárulék mértéke így 18 éve a legalacsonyabb szintre csökken. A járulék felét a munkáltató, felét a munkavállaló fizeti. A csökkentés a munkavállalóknak és a munkaadóknak évente összesen 6,3 milliárd eurós teherkönnyítést jelent.
Tovább
2012.
április
05. 11:22

Németországban idős munkavállalóknak is van hely

Németországban idős munkavállalóknak is van hely Németországban egyre jobbak az idősek munkavállalási lehetőségei, az elmúlt évben tovább emelkedett az idősek foglalkoztatottsága, a 60-64 éves korosztály negyedének van munkája. Az adatok alapján a 60 év feletti munkavállalók továbbra is keresettek a német munkaerőpiacon.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART