2012.
szeptember
12. 11:15

Jó minőségű a szőlőtermés

Címkék:
vörösbor Jó minőségű az idei szőlőtermés, régen volt ilyen egészséges a magyar szőlő, de az olcsóbb borokból várhatóan olasz importra szorul az ország - közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Horváth Csaba elmondta, hogy a tavalyi 2,5 millió hektoliter után az idén már két millió hektoliteres bortermés is szép eredmény lenne, miután a fagy, majd az aszály jelentősen károsította a szőlőket.

Úgy fogalmazott: "egy tradicionális bortermelő országban nem feltétlenül jó dolog, ha a választékbővítés és a kereskedelmi viszonosság által diktált mennyiségen felül bort kell behozni".

A borvidékek között jelentős különbségek lehetnek a termés minőségében, hiszen azokon az ültetvényeken, amelyeket a téli fagy sújtott, a tavalyi termés harmada is jó eredménynek számít, míg a fagytól és részben az aszálytól is mentes hegyvidéki területeken a tavalyi szint körül alakul a termés - jelezte Horváth Csaba. A főtitkár hozzáfűzte: a fő szüret szeptember végére befejeződik, de egyes helyeken a késő érésű fajták szüretelése csak ezután következik.

A legnagyobb mennyiségben az olcsó, egyszerű borokból szorul majd importra Magyarország, az ilyen borok többsége Olaszországból érkezik - mondta el Horváth Csaba.

A főtitkár szerint az államnak versenyképes gazdasági feltételekkel kellene segítenie a bortermelőket, akiknek pedig az a feladatuk, hogy versenyképes borokat állítsanak elő az asztali kategóriában is.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART