2011.
szeptember
16. 20:32

Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek..

Címkék:
kórházi ebéd Egy étel családi körben, vagy jó társaságban való közös elköltése serkentheti az étvágyat, kiváltképp a kórházban lévő idősek esetében, derül ki az Université de Montréal legújabb kutatásából, melynek eredményeiről a The Gerontologist című lap számol be.

- Minél több szociális interakció történik étkezésekkor a kórház geriátriai újraadaptációs osztályán, annál jobb lesz az ételfogyasztás aránya is. - közölte Danielle St-Arnaud McKenzie. A kutatók kimutatták, hogy a páciensek többségénél a kórházban a tápanyag bevitel csökkenése jelentkezik.

- Az idősek közel 35 százaléka alultáplált. - közölte Marie-Jeanne Kergoat. Ez egy ijesztő érték, ha azt nézzük, hogy a kórházi tartózkodás alatt még csökken is a tápanyagbevitel.

St-Arnaud McKenzie 30 pácienst figyelt meg étkezések során a Montreal Egyetem Geriátriai Intézetének újraadaptációs osztályán. Egy kiértékelési rendszer segítségével megmérte a verbális és nem verbális viselkedéseket, az étkezések alatti jó hangulat mértékét. Ezután megmérte a táplálékbevitel mértékét, az étkezések után megmaradt ételek mennyisége alapján.

Az eredmények egyértelműek voltak: összefüggés volt a táplálékbevitel és a szociális interakciók között. Mi több, a páciensek többet fogyasztottak, ha a szociális interakciók barátságosak és élénkek voltak. A kutatócsoport azt is megfigyelte, hogy tápanyaghiány főként akkor lépett fel, amikor a páciens egyedül étkezett a szobájában.

- Ahogy a lakosság öregszik, emelkedni fog az idősek száma, és a kutatóknak megoldást kell találniuk az időskori alultápláltság problémájára. A rossz étkezéssel az idős páciensek egyéb, korral járó egészségügyi problémák kialakulását kockáztatják  - tette hozzá St-Arnaud McKenzie.

Forrás: napidoktor.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART