2012.
január
12. 16:43

Jogerősen hat év börtön egy idős ember bántalmazásáért

Címkék:
bilincs Jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélt a Győri Ítélőtábla egy férfit, aki három évvel ezelőtt súlyosan bántalmazott egy idős embert, amikor az közölte vele: többé nem adja oda neki a nyugdíját és elköltözik tőle.

 Az eset 2009 márciusának végén, a Győr-Moson-Sopron megyei Felpécen történt: a férfi súlyosan bántalmazta lakótársát, majd az ennek következtében magatehetetlenné vált embert egy hétre magára hagyta.

     Első fokon a Veszprém Megyei Bíróság nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, aljas indokból, védekezésre képtelen személy ellen elkövetett emberölés kísérletében és személyi szabadság megsértésében marasztalta el Schaub Ferenc Jánost, akit emiatt nyolc év fegyházbüntetésre ítélt és ugyanennyi időre eltiltott a közügyek gyakorlásától. Az első tényállást minősítette most aljas indokból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértésnek a fellebbviteli fórum.

    A férfi azért esett neki az idős embernek, mert az – a korábbiaktól eltérően – nem engedte neki, hogy a nyugdíját elvegye tőle, és el is akart költözni. Erre a vádlott megütötte, csákánynyéllel többször hasba döfte, majd rúgta-taposta áldozatát. Orvost nem hívott hozzá, és elvette a telefonját is, amellyel az segítséget kérhetett volna. Végül az idős ember súlyos állapotát látva, hat-hét nappal később kórházba vitte őt.

    Karácsony Anikó ügyész a csütörtöki tárgyaláson jelezte: azért kéri a vád módosítását, mert a férfi önként kórházba szállította az idős embert. Így elkerülte az életveszélyben lévő sértett halálát, amely az orvos szakértők megállapítása szerint hamarosan bekövetkezhetett volna. Ezért emberölés kísérlete helyett életveszélyt okozó testi sértésben kérte elmarasztalni a vádlottat. Hozzátette, hogy a nyereségvágy a tett elkövetésekor nem volt megállapítható, hiszen a tettes a hónap elején már későbbi áldozata minden pénzét elvette, a védekezésre képtelenséget mint tényállást pedig a tett elkövetését követően emelték be a büntető törvénykönyvbe.

    Az ügyész kérte egyben, hogy készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel való visszaélésben is mondják ki bűnösnek Schaub Ferenc Jánost, amiért az a kórházban lévő idős férfi nyugdíját felvette annak bankkártyájáról. Az első fokon kiszabott büntetést a vádhatóság képviselője "eltúlzottan, indokolatlanul gyengének" nevezte, hozzátéve, hogy az általa kért változtatások jóváhagyása esetén, "a minősítéssel kerül helyre" a szankció.

    Schaub Ferenc János, aki felmentést vagy enyhítést kért, az utolsó szó jogán azt mondta: "nem tudom bizonyítani, hogy nem tettem meg, amivel vádolnak". Arra hivatkozott: olyanok vallomását vette figyelembe az első fokon eljáró bíróság, akik elismerték, hogy korábban valótlant állítottak, miközben szerinte több, őt mentő körülmény elsikkadt. Példaként említette, hogy nem vette el a sértett telefonját, hiszen - állítása szerint - az, akárcsak az abban lévő kártya, a sajátja volt.

Forrás: MTI
Vissza
2010.
március
04. 19:23

Idős jászberényiek, vigyázat!

Idős jászberényiek, vigyázat! A jászberényi rendőrség sajtószóvivője elmondta, hogy jó minőségű hamis 10.000 forintos bankjegyek „járják” Jászberényt.
Tovább
2010.
július
19. 21:46

Idősek a csalók csapdájában

Idősek a csalók csapdájában Pápán a nyugdíjasoknak készült el egy négyoldalas szórólap, amelynek segítségével felhívják a figyelmüket a különböző veszélyekre. Trükkös tolvajokról, csalókról, szélhámosokról van benne szó. Azt tudatosítja, hogy kihasználják mások segítőkészségét, hiszékenységét a szélhámosok.
Tovább
2011.
szeptember
15. 18:03

Idősek kirablói rács mögött!

Idősek kirablói rács mögött! Előzetes letartóztatásba helyezték csütörtökön egy férfit és egy fiút, akik az elmúlt napokban több idős embert is kiraboltak Nagykanizsán - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Tovább
2011.
június
10. 10:34

Időseket toboroznak az átverős szűrésekre

Időseket toboroznak az átverős szűrésekre Egészségszűréssel járja az országot egy bútorkereskedő vállalkozás. A jelentkezőktől - ajándékért cserébe - legérzékenyebb egészségügyi adataikat is elkérik, de a "szűrés" csupán átverés - írja a Népszava.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART