2013.
augusztus
25. 09:40

Jöhetnek az egészségesebb húskészítmények

Címkék:
húsok Elsősorban a kis és közepes élelmiszer-feldolgozóknak dolgoztak ki az egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerrecepteket az Országos Húsipari Kutatóintézetben.

Az intézet tudósai összesen 12 féle újdonságot fejlesztettek ki. Közöttük csökkentett sótartalmú felvágottakat, sonka és kolbász receptjét, afrikai harcsából előállítható felvágottat és többféle vega felvágott előállításának technológiáját, amelyben a húst szójával, borsóval és más növényi alapanyagokkal helyettesítik, ízben mégsem különbözik a zsíros húsból készített változatoktól.

Az intézet laboratóriumában kidolgozták a Csajági sonka márkanevű termék új technológiáját is, amely szerint a hagyományos, egy hónapos érlelési időt egy hétre csökkentik és ezalatt a pác-só felhasználása is elhagyható.

A váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola tangazdaságával együttműködve pedig hamarosan Omega 3 telítetlen zsírsavval dúsított tejet állítanak elő. A tehenek takarmányába ugyanis ezen esszenciális zsírsavban gazdag lenmagot kevernek, így a tejjel több vérnyomást csökkentő, az érelmeszesedést gátló, az agyműködést serkentő táplálékhoz juthatnak a tejívók - tette hozzá.

A kutatóintézet a húsok, a többi között a sertéshús jó minőségének biztosítására olyan normatívát is kidolgozott, amely 20-25 ellenőrző pont beiktatásával a szántóföldtől a takarmánykeverőn, a vágóhídon, a bolti hűtőpulton át a terített asztalig nyomon követi a termék útját. Ez a szigorú kontroll azért fontos, mert a jelenlegi gyakorlat szerint a multi élelmiszerláncokon keresztül külföldről nagy tételekben érkezik olcsó, de gyakran ellenőrizetlen, kétes minőségű fagyasztott húsárú. "E dömpinggel szemben az ellenőrzött, garantáltan jó minőségű hazai termékkel lehet versenyre kelni, az állandó jó minőség a külpiacon is kelendő"- mondta az ügyvezető igazgató.

Az intézet az egyenletesen jó minőségű hústermékek biztosítására kidolgozta a mészáros-mester képzés követelményrendszerét is.
Ez azért fontos, mert az állati termékekre berendezkedett, hozzávetően 1200 hazai kis- és közepes méretű vágóhíd, feldolgozó üzem egy részében hiányzik az olyan felkészült mester, aki a bonyolult feldolgozási technológia minden elemét jól ismeri.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART