2013.
augusztus
08. 11:13

Jól működnek a megmaradt nyugdíjpénztárak

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség Az első félévben 21 milliárd forintos, 2,5 százalékos hozamot értek el a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak - közölte a szövetség.

A szövetséghez tartozó önkéntes kasszák vagyona a második negyedév végén 866,4 milliárd forintot tett ki, ez 2012 második negyedévéhez képest több mint 13 százalékos - az inflációt magasan meghaladó - növekedést jelent. Féléves távlatban az önkéntes pénztárak vagyongyarapodása mintegy 3 százalékos volt a múlt év végi összvagyonhoz képest.

A pénztárszövetség összesítése szerint az első negyedévhez képest a másodikban növekedtek a befizetések, ezen belül a munkáltatói hozzájárulások emelkedtek nagyobb mértékben. Összességében a második negyedévben mintegy 20 milliárd forint tagdíjjellegű bevétel érkezett az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz, ami éves összevetésben 7 százalékos növekedésnek felel meg. Az önkéntes kasszák kifizetései a tagoknak jelentősen, éves összevetésben csaknem 34 százalékkal, 15 milliárd forintra mérséklődtek.

A második negyedévben az önkéntes pénztárak 30 százalékkal, 216 millió forintra csökkentették működési veszteségeiket. A nem fizető tagoktól levont hozammal pedig az érintett pénztárak mintegy 300 millió forinttal növelték működési tartalékukat - írta közleményében a Stabilitás Pénztárszövetség.

A Stabilitás Pénztárszövetségéhez tartozó egészségpénztárak összesített vagyona 2,5 százalékkal, 43,61 milliárd forintra emelkedett. Az egészségpénztárak összesen 9,7 milliárd forintot költöttek a második negyedévben a tagoknak biztosított szolgáltatásokra, ami szerény mértékű csökkenés az év első negyedében mért 10,4 milliárd forintos kiadáshoz képest. A tagok majdnem 1,9 milliószor vettek igénybe különböző egészségpénztári szolgáltatást. Összességében a Stabilitáshoz tartozó kasszák átlagosan egy-egy szolgáltatásért mintegy 5,3 ezer forintot fizettek, szemben az év első negyedében feljegyzett alig több mint 5 ezer forintos költéssel.

A szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak összvagyona csaknem 187 milliárd forintra rúgott a második negyedév végén, ami éves összevetésben csaknem 3 százalékos bővülésnek felel meg. A második negyedév végén nem egészen 64 ezer tagja volt a pénztáraknak, ami az előző negyedév végéhez képest 4 ezres, 2012 első negyedév végéhez viszonyítva pedig több mint 6 ezres csökkenést jelent.

Forrás: MTI

Vissza
2013.
március
13. 16:22

A magán-nyugdíjpénztárak magasabb hozamot termeltek, mint az önkéntesek

A magán-nyugdíjpénztárak magasabb hozamot termeltek, mint az önkéntesek Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlaghozama 2012-ben éves szinten 13,13 százalékos volt, a magán-nyugdíjpénztári szektorban a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam 15,64 százalékot tett ki - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
Tovább
2012.
március
30. 08:59

A magán-nyugdíjpénztári tagok 10 százaléka visszalép

A magán-nyugdíjpénztári tagok 10 százaléka visszalép A legfrissebb adatok szerint eddig a magánnyugdíjpénztár-tagok közel 10 százaléka jelezte, hogy visszalépne az állami nyugdíjrendszerbe. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a határidő lejárta közeledtével élénkül az érdeklődés az átlépés iránt - írja a pénteki Népszabadság.
Tovább
2011.
augusztus
19. 07:55

A magánkasszában maradók pártján az AB?

A magánkasszában maradók pártján az AB? Újabb csavar a magánpénztárak ügyében. Az origo információi szerint megszületett egy alkotmánybírósági határozattervezet, amely kimondja, hogy a nyugdíjpénztárakban maradók számára is meg kell adni az állami nyugdíjat, tehát a korábban törvényben kimondott kiszerződésük semmis. Hangsúlyozzák azonban azt is, hogy egyelőre végleges döntés nem született a kérdésben, informátorok szerint a határozat végső tartalmát nagyban befolyásolja, hogy a testület milyen összetételben fogja azt elfogadni.
Tovább
2012.
augusztus
12. 11:53

A magánnyugdíj felét elmulatta a kormány

A magánnyugdíj felét elmulatta a kormány Nem az a legnagyobb baj, hogy a kormány nem vezette be az egyéni számlát a nyugdíjrendszerben, hanem, hogy folyamatosan olyan lépéseket hoznak, amelyek aláássák a nyugdíjrendszerbe vetett bizalmat – mondta Simonovits András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART