2011.
május
20. 09:36

Jön a "kényszerléti rendőrség"

Belügyminisztérium Elkészült a Belügyminisztérium tervezete a szolgálati nyugdíjasokkal kapcsolatban. Az elképzelés szerint minden 57 évesnél fiatalabb nyugdíjas nyugdíjjogosultságát felülvizsgálják. Aki egészséges, azt visszarendelik szolgálatba, de korlátozott szolgálat ellátására kötelezik őket.

Pintér Sándor belügyminiszter és a rendvédelmi érdekképviseletek szerdai informális tanácskozását követően utóbbiak még azt sejtették, hogy nem lefutott ügy a szakszervezeteket és tagságukat leginkább bosszantó szolgálati nyugdíj ügye, így a pénteken esedékes újabb nem hivatalos egyeztetés után, a hétfőre meghirdetett Rendvédelmi Érdekegyeztető Fórum (RÉF) ülésén dől el véglegesen, „mit képvisel majd e témában a tárcavezető a kormány előtt”.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete azonban már közzétette a honlapján, hogy „mi vár a szolgálati nyugdíjasokra”. Belügyi források a Népszabadság érdeklődésére nem cáfolták, hogy az ott közölt tervek léteznek, és főbb irányvonalait tekintve a kormány (de még inkább a kormánypártok) ragaszkodni fognak azok maradéktalan végrehajtásához. Eszerint: a hivatásosok a jövőben (is) a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba. Elvileg lehetnek majd kivételek, a végleges szabályozás várhatóan a mainál szűkebb keretek között figyelembe veszi, hogy egyes speciális beosztásokban, munkakörökben az átlagosnál gyorsabb és nagyobb mértékben „használódik el” az állomány.

A tervek szerint minden 57 évesnél fiatalabb nyugdíjas nyugdíjjogosultságát felülvizsgálják. Azokat, akik korábban – amúgy törvényesen – azért vonultak szolgálati nyugdíjba, mert egy aktuális átszervezéskor nem találtak számukra megfelelő új beosztást, teljesen egészségesnek, szolgálatra alkalmasnak tekintik. Azokat, akik 70 százaléknál nagyobb munkaképesség-csökkenéssel vonultak szolgálati nyugdíjba, a tervezet szerint nem hívják vissza felülvizsgálatra. Ellenben azokat, akiknél nyugdíjazásukkor az egészségügyi felülvizsgálati (FÜV) eljárás keretében 40 és 69 százalék közti munkaképesség-csökkenést állapítottak meg, újabb FÜV-eljárásnak vetik alá, és ez utóbbi – a korábbinál bevallottan szigorúbb – vizsgálat eredménye alapján döntenek a reaktiválásukról. Mérlegelés (és külön felülvizsgálat nélkül) visszarendelnek ugyanakkor mindenkit, akinek a munkaképesség-csökkenése 40 százalék alatti volt.

Az érintettek három hónap gondolkodási időt kapnak, de már erre az időszakra is a nyugdíjuknak csak a 80 százalékát folyósítják. Ez a szabály azokra is érvényes lesz, akik közös megegyezéssel mentek szolgálati nyugdíjba. (Rendőrségi forrásaink elismerték, ez utóbbi kategóriába sorolható jó néhány olyan hivatásos is, akivel szemben aktív korában felvetődött, hogy kisebb-nagyobb súlyú jogsértést követett el, ám parancsnokai a bizonytalan kimenetelű és a testület jó hírének ártó fegyelmi és/vagy büntetőeljárás helyett „közös megegyezéses nyugdíjazással” szabadultak meg tőle.)

A törvénnyel „visszarendelt állományt” korlátozott szolgálat ellátására kötelezik; ehhez azonban várhatóan még módosítani kell a szolgálati törvényt. Ők kizárólag reggel hat és este tíz között lesznek foglalkoztathatóak, fő feladatkörük a közmunkások ellenőrzése, munkafelügyelete lesz, egyes esetekben állami intézményeknél ellenőri munkával bízzák majd meg őket, például a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban ellenőrizhetik a számlákat. Ugyanakkor állítólag intézkedési jogosultságuk is lesz, megkapják a hivatásosokat megillető jogi védelmet, kapnak két öltözet bevetési ruhát, gumibotot, gázsprayt, bilincset, de lőfegyvert nem.

Illetményük állítólag nem lesz kevesebb a mostani nyugdíjuknál.

Forrás: nol.hu

Vissza
2011.
május
18. 14:41

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába"

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába" Rövid távon katasztrofális hatása lehet annak, ha a korkedvezményes nyugdíjasok egy részét visszaterelik a munkaerőpiacra - mondta az InfoRádiónak az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa. Simonovits András azonban hozzátette: hosszú távon lehetnek előnyei a lépésnek.
Tovább
2011.
május
18. 06:25

A KDNP szerint az ellenzék is felül akarta vizsgálni a kedvezményes nyugdíjakat

A KDNP szerint az ellenzék is felül akarta vizsgálni a kedvezményes nyugdíjakat A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint mindegyik ellenzéki párt 2010-es választási programjában szerepelt a negyvenes éveikben járók kedvezményes nyugdíj lehetőségeinek felülvizsgálata. Rétvári Bence azt mondta, hogy egy év alatt 180 fokot fordult az MSZP, az LMP és a Jobbik véleménye is a korai nyugdíjba vonulás kapcsán.
Tovább
2011.
május
19. 15:43

Amikor a Fidesz még védte a korengedményes nyugdíjakat

Amikor a Fidesz még védte a korengedményes nyugdíjakat Négy és fél évvel ezelőtt fideszes politikusok amiatt tartottak sajtótájékoztatót, hogy felhívják a figyelmet: a Gyurcsány-kormány megszüntetné a korengedményes és szolgálati nyugdíjakat.
Tovább
2011.
május
17. 19:58

MSZP a Fideszhez: "Önök lesznek a felelősök, ha robbanás következik"

MSZP a Fideszhez: "Önök lesznek a felelősök, ha robbanás következik" Az MSZP szerint eddig nem látott megszorításként és garanciális jogok megvonásaként értékelhető a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó fideszes alkotmánymódosító javaslat. Tóbiás József, a szocialisták vezérszónoka az indítvány keddi parlamenti vitájában azt mondta: a kormánypárt tudatosan állít egymással szembe társadalmi csoportokat.
Tovább
2011.
május
19. 12:48

Munkacsoport alakult a korkedvezményes nyugdíjért

Munkacsoport alakult a korkedvezményes nyugdíjért Munkacsoportot alakít ki a Magyar Helsinki Bizottság és a Független Rendőr Szakszervezet, hogy jogi úton segíthessék azokat, akiktől megvonják a korkedvezményes nyugdíjat. A szervezetek több tízezernyi kérelem benyújtására és feldolgozására készülnek.
Tovább
2011.
május
18. 21:52

Perek tízezreire számíthat a kormány

Perek tízezreire számíthat  a kormány A rendvédelmisek Strasbourghoz fordulnak, ha megvonják a korengedményes nyugdíjat. Nyílt levélben fordult a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete a parlamenti képviselőkhöz.
Tovább
2011.
április
06. 16:07

Rendőrség - Nincs poszt az idős rendőröknek?

Rendőrség - Nincs poszt az idős rendőröknek? A 60 évnél idősebb rendőrök a szükséges munkát vélhetően nem tudják elvégezni, másmilyet pedig nem tud biztosítani nekik a rendőrség, ha eltörlik a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét a szervezetnél - derül ki egy a Független Hírügynökség birtokába került dokumentumból.
Tovább
2011.
május
17. 15:03

Rendvédelmi petíció a Velencei Bizottságnak

Rendvédelmi petíció a Velencei Bizottságnak A szerzett nyugdíjak védelmében adott át petíciót kedden a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek "Hivatásunk Védelmében" nevű alkalmi koalíciójának sztrájkbizottsága a Velencei Bizottságnak, amely a napokban Magyarországon tájékozódik az új alaptörvényről.
Tovább
2011.
május
19. 20:30

Türelmet kér Orbán - egyelőre nem lesz döntés nyugdíjügyben

Türelmet kér Orbán - egyelőre nem lesz döntés nyugdíjügyben A szociális konzultáció lezárásáig nem születnek olyan kormányzati döntések, amelyek érintik a szakszervezetek által felvetett ügyeket; a konzultáció után a kormány kész a tárgyalásra - közölte Orbán Viktor.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART