2009.
december
23. 09:09

Jön az ünnep? - Mennek a zaciba a nagyi aranyai

Címkék:
zálogház Nyugdíj- és segélyfolyósítás előtt ugrásszerűen megnő a zálogházak forgalma. És az ünnepek közeledtével is.

A szegények bankja – egykoron így emlegették a zálogházakat. Az egyik egri üzlet alkalmazottja meséli, hogy nyugdíj- és segélyfolyósítás előtt ugrásszerűen megnő a forgalmuk. Ugyanígy most, az ünnepek közeledtével is érezhetően többen adják be értékeiket a zálogházba. Egyre többen áthidaló megoldásként alkalmazzák értékeik átmeneti elzálogosítását.

A szakemberek szerint ma hazánkban egyre több zálogház nyílik és a legtöbbjük talpon is marad, köszönhetően az általános elszegényedésnek. A BÁV Zrt. egyes zálogfiókjaiban nemcsak arany, ezüst ékszert, hanem műszaki cikkeket, értékes szőrmét, bőrt és műtárgyat is bevesznek.

Ma a közép-, sőt a felsőosztályból is egyre gyakrabban térnek be a zaciba.

– Tudja, két éve halt meg a férjem, és én egyedül maradtam – magyarázza az az asszony, akivel az egri zálogház előtt elegyedünk szóba. – A lányom évek óta külföldön dolgozik, ritkán jár haza, s olyankor én nem szoktam panaszkodni. Kevés a nyugdíjam, mire minden rezsit befizetek, alig marad egy kis pénzem. Fél éve a barátnőmtől kaptam az ötletet, hogy a családi ékszert nyugdíj előtt beadom a zálogházba a következő nyugdíjig. Akkor rendszeresen visszaváltom. Ezzel a pár ezer forinttal kihúzom úgy, hogy nem kell máshonnan kölcsön kérnem.

Egy középkorú nő is bekapcsolódik a beszélgetésbe: – Nincs ebben kérem, semmi szégyen. Én is megfordulok itt alkalmanként. Most például a karácsonyi ünnepekre kell a pénz. Ilyenkor előszedem a dobozból a megörökölt ékszereket, láncot, gyűrűt, karkötőt és behozom. Megválni nem szeretnék tőlük, hiszen számunkra fontos emlékek ezek, de ha megszorulunk, kisegítenek a bajból.

Három plusz egy hónap

Egyre többen áthidaló megoldásként alkalmazzák értékeik átmeneti elzálogosítását. A legtöbben a következő hónapban ki is váltják a beadott tárgyakat, de akad olyan ügyfél is, aki nem tudja előteremteni erre a fedezetet. Nekik három hónapig van lehetőségük hosszabbításra, és további egy hónap türelmi idő is rendelkezésükre áll.

Simon Ferencné, a BÁV egri üzletének fiókvezetője arról tájékoztat bennünket, hogy ma a zálogfiókok nagy többsége bankszerűen működik, tevékenységük felfogható egyfajta hitelezési manővernek. Az ügyfél bejön, hozza az elzálogosításra szánt tárgyat, a szakértő becsüs megvizsgálja és megállapítja a kölcsön összegét, zálogértékét. Akár tíz percen belül is készpénzhez juthat, akinek erre van szüksége. Nem kérnek tőle igazolványt, s nem kell hitelszerződések kitöltésével sem bajlódnia. Itt nincs szükség kezesre, munkáltatói igazolásra. A vállalkozók például különösen nagyobb összegű adófizetés előtt folyamodnak ehhez a megoldáshoz.

Főként ékszereket adnak be

Ha nem váltjuk ki időben, végleg búcsúzhatunk értékeinktől. Ha valaki nem tudja a lejárati idő végéig az értékeit kiváltani, vagy az elzálogosítás időtartamát meghosszabbítani, akkor a lejáratot követően az adott hónap végéig, a türelmi időben még van lehetőség a tárgyak kiváltására. Utána azonban azokat már kényszerértékesítik. A törtaranyat beolvasztják, az antik ékszert elárverezik, a hibátlan darabokat pedig értékesítik.

A zaciba adott értékek 95 százaléka továbbra is nemesfém, elsősorban ékszer. Mindössze 1–1,5 százalék a műszaki cikk, a maradékon osztoznak a festmények, a műtárgyak, a szőrmék, a családi ereklyék. Az átlagosan beadott érték 10–20 ezer forint, de előfordult már 10 milliós is. Nem fogadnak el zálogot 18 éven alulitól.

S hogy mennyit keres ezen a zálogház? Ha átlagosan egy 10 ezer forintot érő ékszertől 90 napra megválunk, akkor visszavásárláskor a kapott 10 ezer forint mellett 1500 forint kezelési és tárolási költséget kell fizetni.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Vissza
2009.
november
07. 15:39

A bankok egy része külön foglalkozik a nyugdíjasokkal

A bankok egy része külön foglalkozik a nyugdíjasokkal A nyugdíjasok joggal kérhetik, hogy nekik ugyanúgy személyre szabott ajánlatot tegyenek a bankok, mint a fiataloknak. Erre már több pénzintézet is felkészült, különleges ajánlatokkal várják a nyugdíjasokat. Érdemes tehát megnézni az ajánlatokat, mert egy bankváltással spórolhatunk.
Tovább
2009.
december
03. 07:23

Karácsony előtt érkezik a nyugdíj

Karácsony előtt érkezik a nyugdíj Az idősek többségéhez még ma is a postás viszi ki a pénzt, de egyre nagyobb azok aránya, akik bankszámlájukra kapják a járandóságot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART