2011.
július
05. 18:58

Jönnek a nyugdíjperek: nem adják jogaikat a rendvédelmisek

Címkék:
tűzoltó tüntetés Az Európai Bíróságig is elmennek szolgálati nyugdíjuk védelmében a tűzoltók és a rendőrök. Ennek érdekében közös pertársaság létrehozását szorgalmazzák.

Nemzetközi jogszabályokba ütköznek a szolgálati nyugdíjak átalakítására vonatkozó kormányzati elképzelések, mert sértik a szerzett jogok védelmére vonatkozó rendelkezéseket - véli neves jogászok álláspotjára támaszkodva a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége.

A kormány a néhány hete elfogadott Alkotmánymódosítással összhangban olyan törvénymódosításra készül, amely megszüntetné a szolgálati nyugdíjrendszert, az 57 év alattiak szolgálati nyugdíját átneveznék jövedelempótló juttatásnak. Ezzel elveszítenék mindazt a védettséget és egyéb pluszjuttatást, amely a nyugdíjhoz kötődik.

Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu megírta, adófizetéssel kényszerítené a kormány az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő szolgálati nyugdíjasokat arra, hogy ismét dolgozzanak. Az érintettek önkéntes alapon dönthetnének arról, hogy visszatérnek-e a munka világába.

Aki viszont úgy dönt, hogy továbbra is nyugállományban marad, annak a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár (jelenleg 62 év, de fokozatosan 65 évre emelkedik) eléréséig a nyugdíjából 16 százalékos adót kell fizetnie. Annyi lenne a könnyítés, hogy a levonással terhelt nyugdíj összege nem lehetne kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér 1,5-szeresénél (ez jelenleg 117 ezer forint).

Az érdekképviseleti szövetségek szerint nem lehet arra számítani, hogy az Alkotmánybíróság érdemben foglalkozna a kérdéssel. Az alkotmány nemrégiben elfogadott módosítása - mely szerint jövedelempótló támogatássá lehet átalakítani, s adott esetben el is lehet vonni az öregségi korhatár betöltése előtt kapott nyugdíjakat - ugyanis megteremti a jogi hátteret a tervezett változtatásoknak.

Marad a nemzetközi bíróság. Ahhoz azonban, hogy valaki nemzetközi bírósághoz fordulhasson, előbb végig kell járnia a hazai bírósági utat. A szakszervezetek úgy vélik, hogy a hazai bíróságokon a pereket el fogják veszíteni. Az egész pereskedés - beleértve a nemzetközi jogorvoslatot is - jogerős lezárásának várható ideje 2-5 év közé tehető.

Együtt nagyobb a nyerés esélye?

Az elmúlt hetekben több kezdeményezés látott napvilágot pertársaságok alakítására. A rendőr, illetve a tűzoltó szakszervezet szerint nagyobb a pernyerés esélye, ha egységes pertársaság jön létre. Ezen belül három nagy csoportot kell megkülönböztetni: az aktív dolgozókat, akiknek még nincs rögzített nyugdíjuk, az aktív, és már rögzített nyugdíjjal rendelkezőket, valamint az 57 év alatti szolgálati nyugdíjasokat. Ha létrejön az egységes pertársaság, akkor a tagokat egy a ,,Hivatásunk Védelmében" létrejövő közös egyesületbe szeretnék tömöríteni.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
2011.
június
06. 07:49

Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba"

Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba" A rendvédelmi szakszervezetekkel való csütörtöki egyeztetése után a TV2 vasárnapi riportjában másodszorra is dezertőrnek nevezte a miniszterelnök a "füstbombákat dobáló, vízcsapokat törő" rendőröket és tűzoltókat. Orbán Viktor egyértelművé tette: mindenáron keresztülviszi a rendvédelmisek nyugdíjszabályait érintő változásokat.
Tovább
2011.
június
08. 08:56

Orbán: A rendvédelmisek minden körülmények között a rend oldalán álljanak

Orbán: A rendvédelmisek minden körülmények között a rend oldalán álljanak Orbán Viktor kormányfő elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára - közölte a miniszterelnök szóvivője kedden újságírók előtt.
Tovább
2011.
május
17. 15:03

Rendvédelmi petíció a Velencei Bizottságnak

Rendvédelmi petíció a Velencei Bizottságnak A szerzett nyugdíjak védelmében adott át petíciót kedden a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek "Hivatásunk Védelmében" nevű alkalmi koalíciójának sztrájkbizottsága a Velencei Bizottságnak, amely a napokban Magyarországon tájékozódik az új alaptörvényről.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART