2014.
április
11. 21:04

Jönnek a védjegyes sertéshúsok

Címkék:
sonka Új védjegy garantálja ezen túl a magyar sertéshús kiváló minőségét. A megbízható előállítást és szigorú ellenőrzést tanúsító rendszer bevezetéséről még tavaly döntött a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Mindenki kedvence a magyar sertéshús címmel indul népszerűsítő kampány, hogy felhívják a figyelmet a vörös hús fogyasztásának előnyeire. Ehhez egy védjegy is kapcsolódik, amely megfelelő tájékoztatást ad a vásárlóknak arról, hogy a hazai sertéshús az egyik legkiválóbb minőségű az itthoni kínálat közül.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint a védjegy bevezetésével erősödik az ágazat. „Az idehaza előállított sertéshús minőségben, beltartalmában, értékeiben értékesebb és jobb talán, mint a piacon lévő többi” – mutatott rá a helyettes államtitkár. A rendszerváltozás óta hazánkban állattenyésztéssel foglalkozók száma több mint a felére csökkent. Míg a nyolcvanas évek végén tízmillió sertést tartottak, napjainkra ez a szám mintegy hárommillióra csökkent. Ezt szeretné növelni a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A Kíváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy bevezetésével is a sertésállomány és a sertéshús belföldi fogyasztásának növelését igyekszik támogatni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - jelentette be Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapesten. A magyar sertéshúst népszerűsítő húsvéti kampány beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: meg akarják duplázni a sertések mostani mintegy 3 milliós számát. Magyarországon 2002-ben még mintegy 5 millió sertés volt, a rendszerváltozás éveiben pedig 10 millió körüli. Feldman Zsolt szerint alacsony az évi, fejenként 25 kilóra tehető átlagos belföldi sertéshúsfogyasztás.

A védjegy bevezetésének időzítését magyarázva emlékeztetett arra, hogy a húsvéti szokások miatt ilyenkor az emberek nagyobb érdeklődéssel fordulnak a sertéshús és az ebből készült ételek felé. A mostani figyelemfelhívás célja éppen az, hogy a vásárlók ne csak húsvét előtt, hanem az ünnepek után is keressék a jó minőségű magyar sertéshúst. Ennek érdekében vezették be a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyet, amely a minőség és a nyomon követhetőség garanciája a vásárló számára. Az első termékeket - amelyek a KMS-védjegyet viselhetik - most auditálják a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) közreműködésével. Megjegyezte: várhatóan húsvét előtt a vevők már találkoztatnak a boltokban KMS-védjegyet viselő áruval.

Feldman Zsolt szerint a magyar sertéshús minősége általában jobb a versenytársakénál. A belföldön előállított sertéshús a magyar gabonaalapú takarmányozással, a magyar gazdák felkészültségével és a magyar húsfeldolgozók szakmai tudásával olyan minőséget, értéket képvisel, amely sok esetben piaci előnyt érő extra értékeket tud felmutatni. A KMS-védjegy ezeket az értékeket kívánja garantálni hosszú távon. Ihász Katalin dietetikus arról beszélt, hogy az utóbbi években a sertéshús fogyasztása jelentősen visszaesett Magyarországon a reformtáplálkozás - a fehér húsok - előtérbe kerülése miatt. Pedig a vörös húsok - így a sertéshús is - számos előnyös tulajdonságot hordoznak. Példaként említette a vörös húsok magas D-vitamin és vastartalmát. Ezért - egészséges módon elkészítve - mindennapi fogyasztásuk is ajánlott.

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága által létrehozott sertéshús-kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a sertéshús, és az ebből készült húskészítmények magyar gasztronómiában betöltött szerepére. Fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy a sertéshús mértékletes fogyasztása fontos része az egészséges táplálkozásnak (B-vitamin és ásványianyag-tartalma kiemelten magas). A kampányban komoly hangsúlyt kap a tudatos vásárlók arányának növelése.

Egyre több a tudatos vásárló, aki ha teheti, magyar terméket tesz a kosarába. A „HU állatorvosi pecsétnek” (ovális körben HU felirat az üzem számával) köszönhetően a vásárló könnyen felismerheti, hogy az adott termék Magyarországról származik. Ha magyar sonkát szeretnénk a húsvéti asztalra tenni, a húsok csomagolásán érdemes ezt a jelzést keresni.

Miért jó a magyar sertéshús?

A magyar minőségi húsárut fiatal, telt húsformákat mutató állatok adják, melyek a tápanyagdús, káros szennyező anyagoktól mentes hazai gabonán nevelkedtek. Húsuk a kedvező tenyésztési körülményeknek köszönhetően puha és finom rostú, nem túl zsíros, de nem is élvezhetetlenül száraz.

A tudatos fogyasztók körében egyre erősebben megjelenik az igény egy átfogó, megbízható minőségellenőrzési rendszerre, amelynek köszönhetően a vásárlás során megfelelő tájékoztatást kapnak az adott termék minőségéről. A fenti igényre válaszolva a Vidékfejlesztési Minisztérium létrehozta a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) Védjegyet. A védjegy alapja a teljes sertés termékpályát lefedő, átfogó terméktanúsítási rendszer. Használatára azok az állattartók, vágóhidak, feldolgozó üzemek és kiskereskedelmi vállalatok pályázhatnak, akik biztosítani tudják a kiváló minőséget.

Az védjegyet viselő áru esetén garantált, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett, valamint a húsa meghatározott márványozottsággal és sajátos, különleges ízzel és illatvilággal rendelkezik. A tanúsítás vizsgálja a termékek minőségét és az előállítás élelmiszerbiztonsági, nyomonkövethetőségi, állatjóléti, takarmányozási, higiéniai és termeléstechnológiai feltételeit. A védjegyet elnyert termékek azonosíthatósága érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium olyan módszereket alkalmaz, amelyek biztosítják az előállítás során a felhasznált alapanyagok és félkész termékek visszavezethetőségét, folyamatos ellenőrzését.

Forrás: richpoi.com

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART