2011.
február
24. 10:08

Jótanácsok nyugdíjaskorra és reálhozamra váróknak

Címkék:
Mészáros József Azt javasolja a negyven év munkaviszonnyal nyugdíjazásukat kérő nőknek az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője, hogy várják meg kérelmük beadásával a jogosultsági idő legvégét. Így elkerülhető a felesleges sorban állás a hivatalban. Mészáros József az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy leghamarabb májusban juthatnak hozzá pénzükhöz azok, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerből az államiba mentek vissza, de szeretnék kivenni a reálhozamukat.

A nőknél meghatározott negyven év nem is szolgálati, hanem jogosultsági időt jelent. Ez alapértelmezésben a munkaviszony, ami azonban kiváltható gyermekneveléssel (például gyeddel, gyessel) töltött időszakkal is, de ez legfeljebb nyolc év lehet - tájékoztatott az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője. Mészáros József azt javasolja: minden nő gondolja végig az életpályáját, hogy megfelel-e a követelményeknek, és csak ezután kérelmezze a nyugdíjazását.

Fontos szempont, hogy ezzel nem érdemes előre, a jogosultsági idő letelte előtt jelentkezni az igazgatási szerveknél. Csak azok nyújtsanak be kérelmet, akik ebben az évben, tehát 2011-ben válnak jogosulttá a nyugdíjazásra - folytatta a főigazgató.

Azért sem érdemes idejekorán beadni az igénylést, mert ezzel csak a sorban állási idő növekszik - tette hozzá. Aki mégis így tesz, az csupán egy határozatot kap, amelyben rögzítik a már meglévő szolgálati időt, és közlik, hogy a kérelmező még nem jogosult nyugellátásra. Tudatják azt is, hogy ha a következő időszakban megszerzi a még szükséges jogosultsági időt, akkor nyílik meg számára a lehetőség a kérelmezésre.

Ha valaki mégis szeretné tudni, miként is áll a szolgálati idővel, akkor ajánlott levélben aláírt kérelmet kell küldenie a megfelelő hatóságnak, és így választ kaphat a kérdésére. Az érintettek egyébként a főigazgatóság internetes oldalán is tájékozódhatnak a kedvezmény érvényesítésének idejéről, módjáról, és nyugellátásuk várható összegéről - fűzte hozzá a főigazgató.

Kérdések a reálhozamról

Mészáros József a műsorban választ adott arra a kérdésre is, mikor juthatnak hozzá pénzükhöz azok, akik a magánnyugdíj-pénztári rendszerből az államiba mentek vissza, de szeretnék kivenni a reálhozamukat.

Elmondta, hogy az erről szóló nyilatkozatokat már átküldték a magánnyugdíjpénztáraknak, amelyek ezek alapján már el tudják dönteni, hogy ki lép vissza az állami rendszerbe és ki marad náluk.

Akik az állami ellátórendszert választották, azok a magánnyugdíjpénztárak gyorsaságától függően, de legkésőbb májusban juthatnak hozzá a reálhozamukhoz. A magánnyugdíjpénztáraknak ugyanis az első ütem átadásától számított negyvenöt napon belül kell elkészíteniük az átadásról szóló tervezetet, amelyet benyújtanak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez. Ezt a PSZÁF jóváhagyja, vagy visszaadja átdolgozásra - fejtette ki a szakember.

Fontos tudni, hogy a pénztárak levélben értesítik majd a biztosítottakat a hozam nagyságáról, és megkérdezik, hogy mit szeretne vele tenni: egy összegben felveszi, önkéntes pénztárba utalja, vagy esetleg az Állami Nyugdíjbiztosítási Alapba továbbítja - hívta fel a figyelmet Mészáros József.

Több biztosítottnál előfordulhat, hogy nem pontos adatokat közölt például a lakhelyéről, illetve a számlaszámáról a korábbi magánnyugdíjpénztárával. Erre utal, hogy amikor a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság a magán-nyugdíjpénztári tagoknak tavaly decemberben levelet küldött, ezek közül számos visszaérkezett "címzett ismeretlen" megjegyzéssel - mondta el a főigazgató.

Így aztán a magánnyugdíjpénztár sem tudja majd őket értesíteni egyebek mellett a reálhozam mértékéről sem. A főigazgató ezért azt kérte az ez ügyben érintettektől, hogy sürgősen vegyék fel a kapcsolatot a magánnyugdíjpénztárukkal. Hiszen csak az tudja kiszámolni, és igény esetén visszautalni nekik a járandóságukat - szögezte le Mészáros József.

Forrás: InfoRádió

Vissza
2011.
február
10. 06:13

A nyugalmas öregkor csak vágyálom?

A nyugalmas öregkor csak vágyálom? Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Tovább
2010.
november
22. 12:01

Alig néhány száz nő mehet valóban nyugdíjba az új törvény alapján

Alig néhány száz nő mehet valóban nyugdíjba az új törvény alapján A 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba engedését célzó jogszabályba annyi korlátozó feltételt építettek be, hogy a legnagyobb kedvezménnyel alig néhány százan élhetnek majd - írja a Népszabadság a birtokába jutott dokumentumok alapján.
Tovább
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2010.
december
15. 12:30

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad Megmarad az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer is, így aki akarja, ebbe belépve kiegészítheti majd az államtól érkező járandóságát - szögezte le Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes emellett hangsúlyozta: az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2010.
október
30. 23:20

Jövőre már el is kezdjük felélni a nyugdíjvagyont

Jövőre már el is kezdjük felélni a nyugdíjvagyont A nyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszatérőktől remélt 2500 milliárdból 530-at jövőre elkölt a kormány a költségvetési törvényjavaslat szerint. A MÁV többet kap, és infláció feletti nyugdíjemelés lesz. 30 ezer közszolga hagyhatja el a szférát. Több érthetetlen dolog is van a büdzsében, így például az, hogy miért 2,94 százalékos hiányt céloz meg a kabinet, és miért nem tartja a konvergenciaprogramban lefektetett 2,8 százalékot - jegyzi meg az Index összefoglalója. A nemzetgazdasági minisztérium szombat délben tette közzé a költségvetési törvényjavaslatot, amelyet december 23-ig kell elfogadnia az Országgyűlésnek.
Tovább
2010.
november
10. 08:15

Lázár: Az állami nyugdíjrendszerben is lesznek egyéni számlák

Lázár: Az állami nyugdíjrendszerben is lesznek egyéni számlák Heteken belül rendezné a járulékok sorsát a magán-nyugdíjpénztári befizetések felfüggesztésének idejére a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a kormány szeretné meggyőzni arról az embereket, hogy az államnál nagyobb biztonságban van a pénzük. Úgy vélte: az állami rendszer akkor lehet vonzó, ha a befizetések követhetőek, vagyis szükség van az egyéni számlás rendszerre.
Tovább
2011.
január
17. 11:57

MSZP: 20-25 százalékkal csökkenhetnek a nyugdíjak

MSZP: 20-25 százalékkal csökkenhetnek a nyugdíjak Az MSZP szerint 20-25 százalékos nyugdíjcsökkentéshez vezethet, ha a nyugdíjakat a jövőben kizárólag a járulékbevételekből finanszírozzák.
Tovább
2011.
február
07. 06:53

MSZP: Átgondolatlan volt a nyugdíjrendszer átalakítása

MSZP: Átgondolatlan volt a nyugdíjrendszer átalakítása Az MSZP szerint Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott elismerte: ad hoc módon államosították a magánnyugdíjpénztárakat és még nem tudják, hogyan akarják átalakítani a nyugdíjrendszert.
Tovább
2010.
november
26. 09:34

Nyugdíjtörvény: nagy ellenállás

Nyugdíjtörvény: nagy ellenállás Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP és a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség is a kormány nyugdíjintézkedései miatt. Szerintük a törvénycsomag „zsarolja” a magán-nyugdíjpénztári tagokat, illetve sérti cselekvési szabadságukat és a tulajdonhoz való jogot.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2011.
február
10. 09:35

Összeomlik az állami nyugdíjrendszer?

Összeomlik az állami nyugdíjrendszer? Az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, és ezen a mostani nyugdíjreform sem javított érdemben – derül ki az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) elemzéséből.
Tovább
2010.
december
22. 18:31

Senki nem tudja, mennyit kapnak az államtól a magánpénztárban maradók

Senki nem tudja, mennyit kapnak az államtól a magánpénztárban maradók Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója szerint racionális döntés az állami rendszerbe való visszalépés. Mészáros József főigazgató nem tudta megmondani, mennyi lesz az állami nyugdíja annak, aki magánpénztári tag marad.
Tovább
2010.
december
05. 08:44

Szijjártó: A kormány megvédi a nyugdíjakat

Szijjártó: A kormány megvédi a nyugdíjakat A kormány elkötelezett abban, hogy megvédje a nyugdíjakat, és a szombati szakszervezeti demonstrációról mindent elmond, hogy annak szervezői között vannak olyanok is, akik részt vesznek a nyugdíjakat "eltőzsdéző" magánpénztárak vezetésében - reagált a miniszterelnök szóvivője a szakszervezeti tüntetésre.
Tovább
2011.
január
14. 10:07

Szijjártó: A nyugdíjkassza egyensúlyba kerül

Szijjártó: A nyugdíjkassza egyensúlyba kerül Egyetlen olyan elem sem merült fel a Wall Street Journalnak adott miniszterelnöki interjúban, melyről korábban kormánytagok ne beszéltek volna - jelentette ki Szijjártó Péter, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában arra a felvetésre, miért egy külföldi orgánumban kellett bejelenteni az ország szempontjából fontos döntéseket. Orbán Viktor szóvivője felhívta a figyelmet arra: az újságírók hetek óta azt kérdezik, hogy a tervezett átalakítások konkrétan miben öltenek testet.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART