2011.
október
19. 08:38

Jóvátételi adó - Csehországban és Lengyelországban már meglépték

Prága A Nézőpont Intézet elemzése szerint a kelet- és kelet-közép-európai uniós tagállamok közül Csehországban és Lengyelországban volt példa az egykori kommunista funkcionáriusok nyugdíjának utólagos csökkentésére.

A jóvátételi adóról a Fidesz hétfői frakcióülése után beszélt Lázár János, kifejtve, hogy az adó kivetését 56-os szervezetek kezdeményezték, majd Wittner Mária fideszes parlamenti képviselő terjesztette a kormánypárti képviselőcsoport elé, amely még nem döntött róla. A befolyt pénzt 56-os szervezetek támogatására és 56-os túlélők megsegítésére fordítanák. Jóvátételi adó terhelné az egykori munkásőrök nyugdíját is.
Csehországban az egykori állambiztonsági alkalmazottak négyszáz eurós átlagos nyugdíja nem tér el a többi polgárétól. Ennek ellenére idén nyáron olyan módosítást fogadott el a prágai törvényhozás, amelynek értelmében a funkcionáriusok nyugdíját extraadóval sújtják, az így befolyt összegből pedig a kommunista rendszerrel szemben ellenálló csoportok volt tagjait támogatják. A változtatás idén november közepén lép hatályba - olvasható az intézet tanulmányában.

Mint írták, Lengyelországban a Polgári Platform vezette kabinet regnálása alatt, 2008 végén fogadta el a törvényhozás azt a változtatást, amelynek értelmében módosult az egykori funkcionáriusok nyugdíjának számítási módja, és a nyugdíjak értéke ennek következtében kevesebb mint a felére csökkent.

A módosítás az államvédelmi hatóságoknál és a politikai rendőrségnél 1944 júliusa és 1990 júliusa között dolgozókat érinti, jelenleg körülbelül 40 ezer embert. Az alkotmánybíróság döntése alapján nem vonatkozik a változtatás az 1981-es hadiállapot bevezetéséért felelős Nemzeti Megmentési Tanács egykori tagjaira.
A közlemény szerint Szlovákia a cseh példára reagálva "csupán annyit változtatott", hogy megtagadta a korkedvezményes nyugdíj jogát az állambiztonsági szolgálatok volt tagjaitól.

Románia és Bulgária esetében a nyugdíjak korrekciójára vonatkozó kezdeményezések ellenére eddig nem sikerült keresztülvinni hasonló intézkedéseket.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
október
17. 14:52

Lázár: jóvátételi adót kellene fizetniük egykori MSZMP-vezetőknek

Lázár: jóvátételi adót kellene fizetniük egykori MSZMP-vezetőknek A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy fizettethető-e jóvátételi adó azokkal, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezető tisztségviselői vagy a párt vezető szervezeteiben, illetve politikai apparátusában tagok voltak - közölte Lázár János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
október
17. 09:52

Pozsgay Imre a magyar Gorbacsov

Pozsgay Imre a magyar Gorbacsov A Le Monde című francia lap hétfői mellékletében Pozsgay Imréről írt. „Az öreg kommunista, aki köztársasági elnök akart lenni, ma a jobbközép Orbán-kormány támogatója” - jellemzi Pozsgayt a cikkíró.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART