2011.
június
03. 19:51

Jövő héten lezárhatják a "nyugdíjháborút"

országgyűlés Háromnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, amelynek során a képviselők szavazhatnak arról a fideszes alkotmánymódosító javaslatról, amely alapján csökkenthetnék, szociális ellátássá alakíthatnák, vagy akár meg is szüntethetnék az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást. Bár Orbán Viktor ma a többek között a nyugdíjreform miatt is tiltakozó rendvédelmi dolgozók képviselőit azzal nyugtatta, hogy nem ért még véget a szociális konzultáció sem. A határidő igen szűkösre sikerült.

Dönthet a Ház a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti bizottság létrehozásáról is.

A hétfői ülésnap Kövér László házelnök megemlékezésével kezdődik a múlt vasárnap elhunyt Mádl Ferenc volt államfőről. Ezt követően esküt tesz a Jobbik új képviselője, Jámbor Nándor, aki a parlamenti mandátumáról lemondott Samu Tamás Gergő helyére ül az ellenzéki párt frakciójában.

Az Országgyűlés hétfőn dönt a Fidesznek a nyugdíjakat, valamint az Alkotmánybíróságot (Ab) érintő alkotmánymódosító javaslatához beérkezett módosító indítványokról. Ha ezek közül egyet sem fogad el a Ház, zárószavazást is tarthatnak a javaslatról, amellyel kapcsolatban az MSZP-frakció azt kezdeményezte, hogy név szerinti legyen a voksolás. A Fidesz úgy módosítaná a még hatályos alkotmányt, hogy kimondaná: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető. Emellett az indítvány lehetővé tenné, hogy már idén szeptembertől 15 tagú legyen az Ab.
Utóbbival függ össze az Ab-törvény módosítása, amelyről hétfőn szavaznak a képviselők.

Forrás: Privátbankár

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART