2012.
november
05. 10:32

Jövő héten már hozzák a megemelt nyugdíjakat

Címkék:
posta A jövő héten a postások kétszer csöngetnek a nyugdíjasoknál: 2,7 millió ember 1,6%-os emelést kap, ami átlagosan 15 200 forintos pluszt jelent. Figyelem, van, akinek kérnie kell a különbözetet.

Novemberben - január elsejéig visszamenőleges hatállyal - 1,6 százalékkal emelik a nyugdíjakat, illetve egyes szociális ellátásokat, a postások a jövő héten viszik ki a megemelt összeget. Az emelés havi szinten 1520 forint, de ezt az érintettek január 1-éig visszamenőlegesen kapják, vagyis átlagosan 15 200 forintot kapnak kézhez a nyugdíjasok pluszban.

A jogszabályok szerint a kormánynak biztosítania kell a nyugdíjak értékállóságát, az infláció azonban a korábban tervezett 4%-nál jóval magasabb, ezért kellett most emelni az ellátmányokat is.

Hivatalból emelnek

A nyugellátások és egyes más ellátások emeléséről szóló kormányrendelet értelmében hivatalból emelni kell az öregségi nyugdíjat, a rehabilitációs járadékot, az özvegyi nyugdíjat, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát, a korhatár előtti ellátást, a szolgálati járandóságot, az átmeneti bányászjáradékot, a balettművészeti életjáradékot, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a baleseti járadékot, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást és az önkormányzati képviselők közszolgálati járadékát - közölte korábban az NGM.

A volt rokkantnyugdíjasok is kapnak pénzt visszamenőleg - ha kérik

Ha egy ember egyidejűleg több, a rendelet alapján emelendő ellátást is kap, a járandóságokat külön-külön kell emelni. Az özvegyi és a szülői nyugdíj megosztása esetén a folyósított nyugdíjrészt kell emelni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint azok is megkapják visszamenőlegesen az 1,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelést, akik novemberben már nem jogosultak nyugellátásra. Ebbe a körbe tartoznak azok is, akik már nem minősülnek megváltozott munkaképességűnek, az időközben elhunytak után pedig az arra jogosult hozzátartozó igényelheti a kiegészítést.

Az emelés arra az időszakra illeti meg az érintetteket, amíg rokkantsági ellátásban részesültek vagy rokkantsági ellátásra való tekintettel kapták az özvegyi nyugdíjat.

A szaktárca felhívta a figyelmet, hogy az érintetteknek kérniük kell a nyugdíjfolyósító igazgatóságtól az időarányos különbözetet, míg azok, akik novemberben is jogosultak nyugdíjra, automatikusan megkapják az idén január és október közötti hónapokra járó emelés összegét.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2012.
október
11. 19:23

Emelik a nyugdíjak és egyes szociális ellátások összegét

Emelik a nyugdíjak és egyes szociális ellátások összegét November elsejétől - január elsejéig visszamenőleges hatállyal - 1,6 százalékkal emelik a nyugdíj, illetve egyes szociális ellátások összegét - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtökön megjelent számában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART