2012.
június
11. 15:53

Julio Iglesias: Pancho Puskás kedvelt engem

Címkék:
Julio Iglesias Csaknem negyedszázad után lép ismét magyar színpadra Julio Iglesias, minden idők legsikeresebb spanyol énekese, aki június 27-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. Az egykori futballkapus az MTI-nek adott telefoninterjúban azt is elmondta, hogy Puskás Öcsi kifejezetten kedvelte őt.

"Nagyon szép emlékeim vannak Budapestről, emlékszem arra a nyári estére, amikor 1988-ban felléptem a Népstadionban. Máig bennem él a helyszín rendkívüli atmoszférája" - idézte fel Julio Iglesias.

A most 68 éves, 1988-ban Grammy-díjat kapott énekes elképesztő karriert futott be az 1960-as évek vége óta: mintegy nyolcvan lemezt készített, ezekből több mint 300 millió példányt adtak el világszerte. Huszonnégy éve, 1988 augusztusában igazi szenzációt keltve az akkori szocialista blokk országai közül először Budapesten adott koncertet 60 ezer néző előtt.

"Higgye el, nem azért mondom, mert ön magyar újságíró, de máig bennem él a magyarok szeretete, amelyet akkor éreztem. Különös lüktetése volt annak a koncertnek, amelyben talán az országban akkor elkezdődött változások szelleme is benne volt. A magyar közönséggel valahogy a lelkemben is igazi kapcsolat alakult ki. Mindig oda megyek koncertezni, ahová hívnak, és Magyarországra ennyi év után is nagy örömmel térek vissza" - elevenítette fel emlékeit.

A Floridában, Párizsban és Madridban egyaránt otthonosan mozgó énekes elmondta az MTI-nek, hogy valamennyi nagy slágerét el fogja játszani a mostani budapesti koncerten, köztük például a Manuelát, amely annak idején Magyarországon is ismert szám volt. Aztán ott van a többi romantikus dala, amely világsláger volt: a Río rebelde, az A flor de piel, az Abrázame vagy a Soy un truhán, soy un senor - ezek a hetvenes évek legsikeresebb számai közé tartoztak. A nyolcvanas években a To All The Girls I've Loved Before, a Lo mejor de tu vida vagy a Que no se rompa la noche volt nagy sláger.

"Júniusi kelet-európai turném repertoárját nem elsősorban az idén tavasszal kijött válogatásalbumom alapján állítottam össze. Inkább azt mondanám, hogy a hetvenes-nyolcvanas években énekelt legnagyobb slágereim állnak majd a középpontban" - hangsúlyozta Iglesias.

Az énekesnek már sok válogatásalbuma megjelent korábban, a mostani, Numero 1 című dupla CD-re újrarögzítette néhány régebbi dalát. "Ezek talán így jobban, modernebben szólnak. Nincs kedvenc lemezem vagy dalom, illetve olyan sok van, hogy nem tudnám felsorolni" - jegyezte meg. A Numero 1 első korongján angol nyelvű számok sorakoznak, számos duettel, köztük Stinggel, Willie Nelsonnal, Diana Ross-szal, Stevie Wonderral, Dolly Partonnal, Frank Sinatrával és Art Garfunkellel. A második lemezen spanyol nyelvű sikerek szerepelnek.

Julio Iglesias gyerekként és ifijátékosként a Real Madrid kapusa volt, abban az időben, amikor Puskás Ferenc még a klub játékosa volt. "Húszéves koromig, vagyis 1963-ig, szörnyű autóbalesetemig védtem a Real korosztályos csapataiban. Puskás akkor még javában játszott, a klub történetének igazi hőse volt. Sokszor előfordult, hogy Pancho ott volt a juniorok edzésén, és rúgott is nekem kapura. Kedvelt engem, én pedig felnéztem rá, az élő legendára" - mondta.

Az énekes nemzetközi karrierje 1971-ben a helsinki Eurovíziós Dalfesztiválon kezdődött. "Nézze, szép emlék, sokan megismertek akkor a televízió képernyőin keresztül, de az csak három perc volt az életemben" - közölte.

Mint kifejtette, szinte a világ minden táján fellépett már, játszott Ausztráliában, sőt Kínában is. Idei turnéja februárban indult Latin-Amerikában, júniusi kelet-európai koncertsorozata múlt héten Chisinauban kezdődött, e hét szerdáján Szófiában, 21-én Pozsonyban, 23-án Prágában énekel, 27-én lép a magyar közönség elé, és 30-án Bukarestben ad műsort.

Szívesen beszélt az MTI-nek gyerekeiről - több kapcsolatából összesen nyolc utódja született -, köztük egyik fiáról, a szintén Grammy-díjas énekesről, Enrique Iglesiasról. "Nagyon büszke vagyok Enrique tehetségére, karrierjére" - húzta alá.

Forrás: MTI
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART