2010.
január
26. 08:42

Júliustól a nyugdíjasokat is büntethetik a kalauzok

Címkék:
Ingyenes regisztrációs jegyet kell váltaniuk február elsejétől azoknak, akik díjmentesen használják a MÁV és a Volán járatait. A szaktárca ezzel akarja felmérni a 6 év alattiak és a 65 év fölöttiek utazási szokásait.Az érintett utasok jegyeit márciustól ellenőrzik a kalauzok, de június végéig még nem büntetnek. A regisztrációs jegy bevezetését a Fidesz is jó ötletnek tartja.

A 65 év felettiek eddig a személy igazolvány felmutatásával igazolták, hogy térítésmentes utazásra jogosultak. Február elsejétől azonban egy úgynevezett regisztrációs jegyet kell váltaniuk a 6 éven aluli gyermekeknek és a nyugdíjasoknak is a MÁV és a Volán járatain. A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad számukra, de a jegyet mindenképpen meg kell váltaniuk az utazáshoz.

Ehhez a pénztárkapacitáson kell bővíteniük a társaságoknak és több jegykiadó automatát is fel kell szerelniük. A szolgáltatók szerint a regisztrációs jegy bevezetése plusz feladatokat és költséget ró rájuk. De azt remélik: nem okoz gondot az átállás.

Kiesswetter Walter, a Volánbusz kommunikációs ügyvezetője elmondta, bízik benne, hogy a március elsejei határidőre el fognak tudni készülni.

A kormány azért tartja fontosnak a regisztrációs jegy bevezetését, mert tudni akarják, hányan utaznak ingyenes-, vagy kedvezményes jeggyel. De így tudnak pontosabb menetrendeket is készíteni a következő években. Bár a rendelet február elsején életbe lép, június 31-ig nem büntetik azokat, akik nem rendelkeznek ilyen jeggyel.

Antali Károly, kormánybiztos elmondta: „Július elsejétől gondoljuk azt, hogy az utasoknak is adtunk elegendő időt, hogy ezeket a szokásokat magukra nézve kötelezőként gyakorolják, és július elsejétől egy 500 forintos pótdíjjal lehet esetleg visszaélni ezzel a kötelezettséggel”.

A Fidesz is egyetért a regisztrációs jegy bevezetésével. Az ellenzéki párt szakpolitikusa azt mondta, a következő kormány is várhatóan megtartja az elképzelést. Fónagy János országgyűlési képviselő a rendszer bevezetésével egyetért, „lévén, hogy a költségvetésnek ez egy alapvető elszámolási adata a közszolgáltatások elszámolásánál.”

A regisztrációs jegy vásárlását márciustól ellenőrzik a kalauzok.
 

Forrás: atv.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART