2013.
április
15. 18:43

Júniustól emelkednek a fogyatékossági támogatások

Címkék:
rehabilitáció Június elsejével emelkedik a fogyatékossággal élők havi rendszeres pénzbeli juttatása - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

"Az értékállóság megőrzése érdekében a mindenkori évi öregségi nyugellátások emelésének megfelelően emelkedik a jövőben a fogyatékossági támogatás". Június elsejétől a fogyatékossági támogatások 19 500 és 24 000 forintra nőnek - olvasható a tárca közleményben.

Mint írták, a kormány javaslata alapján ez a júliustól folyósított ellátásoknál a jelenlegi összeghez képest 5,2 százalékos emelkedést jelent.
"Ez a megemelt összeg képezi már a jövő évtől a támogatás emeléseinek alapját - ha az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát" - áll a közleményben.

Közölték azt is, hogy a fogyatékosságügyi ENSZ-egyezmény és a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény harmonizációjának megfelelően bővül továbbá azok köre, akik a jövőben a fogyatékossággal élők fogalomkörébe tartoznak. Ide sorolandók többek között azok, akik korábban pszichiátriai kezelés alatt álltak.

A fogyatékos személyek hatékonyabb képviselete érdekében átalakul az Országos Fogyatékosügyi Tanács is, csökken a szervezet munkájában részt vevő tárcaképviselők száma.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kormány javasolja még az Országos fogyatékosügyi program és az ahhoz kapcsolódó intézkedési terv szabályozásának racionalizálását. A tervezet törvényi szinten rögzíti a terv megalkotásának kötelezettségét. Az egyes célokhoz, intézkedésekhez rendelt források meghatározását pedig a terv tartalmi elemei közé emeli át - írták a közleményben.

Forrás: MTI

Vissza
2013.
április
14. 08:16

Konkrét összegű lesz a fogyatékossági támogatás

Konkrét összegű lesz a fogyatékossági támogatás A jövőben nem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez igazodhat a fogyatékossági támogatás, hanem konkrét összegben határozhatják meg, amelyet a nyugdíjemeléssel egyszerre emelnének, ha az Országgyűlés a későbbiekben elfogadja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló előterjesztését.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART