2012.
július
07. 17:26

Kánikulában a vásárlásnál is legyünk körültekintőbbek!

Címkék:
Vásárlás A nyár nemcsak a szabadidő eltöltéséhez kínál jó lehetőséget, de a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával egészségesebben is táplálkozhatunk. Ugyanakkor a nyári meleg kedvez az élelmiszerekből eredő megbetegedéseknek is, ezért legyünk körültekintőbbek a vásárlásnál.

Megbízható helyen vásároljunk!

Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be. Soha ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól, még zöldséget, édességet se. Figyeljünk arra is, milyen az üzlet tisztasága, az árutárolás rendje, az eladók ruházata. Ha nincs minden rendben, forduljunk ki onnan. Az élelmiszerekre sem fordítanak ilyen helyen több figyelmet - áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb lakossági tájékoztatójában.

Nézzük meg, mit vásárolunk!

A szabályos csomagoláson fel van tüntetve - magyar nyelven - a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), tömege (súlya) és a tároláshoz javasolt körülmények. Az „E-számok" az adalékanyagokat jelzik. Tévhit, hogy az un. E-számoktól minden esetben félni kell. A szabályosan előállított termékekben az adalékanyagokból, tartósító szerekből csak annyi található az élelmiszerekben, amennyi azokhoz megengedett, és átlagos mennyiségű fogyasztás esetén egészségártalmat nem okoz. Aki allergiás valamilyen élelmiszer-összetevőre, vagy adalékanyagra, különös gonddal olvassa el az összetételt. Ne restelljük szemüveggel, vagy akár nagyítóval elolvasni a feliratokat, ha ez szükséges. (A primőr zöldség és a gyümölcs is veszélyes lehet!)

Vásárláskor mindig figyeljünk a termékek minőség-megőrzési, ill. fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére!

Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg. Hűtendő terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. Mélyhűtött termékek csomagolását is figyeljük, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyük meg.

A húsok frissességét a gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni szaga, színe, felülete alapján. Mindig a hűtendő terméket vegyük meg legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza. Vigyünk magunkkal több zacskót, szatyrot, hogy a különböző termékek (zöldségek, nyers húsok, kész termékek) ne szennyezhessék egymást.

Otthoni tárolás

A hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tároló helyre. Hűtendő termékeket hűtőszekrénybe, hűtést nem igénylőket kamraszekrénybe, kamrába, jól szellőző, hűvös helyre kell tenni. A hűtőszekrény hőfokát ellenőrizzük. Akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet 5 C fok alatt tudjuk tárolni, a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb (10-15 °C fok) előnyösebb. A nyers darált húst még aznap készítsük el, minél tovább tároljuk, annál veszélyesebb lehet. A hűtőbe a termékeket úgy tegyük be (dobozban, vagy más csomagolásban) hogy egymást ne szennyezhessék. A tojást is így elkülönítve tegyük be, de előre megmosni nem kell, és nem is javasolt; ha szükséges, inkább felhasználás előtt mossuk meg.

Forrás: Piac és Profit

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART