2011.
január
23. 17:55

Kányádi Sándor Erdélyben a Magyar Kultúra Napján

Címkék:
Kányádi Sándor A "karon ülő" kicsikhez és a már "botra támaszkodó" idősekhez egyaránt szólt az elmúlt napokban Kányádi Sándor, aki Erdély több városában beszélgetett az érdeklődőkkel a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett közönségtalálkozók keretében. A költő Székelyudvarhelyen, Kovásznán, Kézdivásárhelyen, Baróton és Sepsiszentgyörgyön találkozott a legifjabbakat és a legidősebbeket is képviselő közönségével.

Hadnagy Miklós, a Kulturális Koordinációs Központ igazgatója az MTI-nek vasárnap elmondta: a 82 esztendős "Sanyi bácsi" minden helyszínen 400-500 ember előtt beszélt, Sepsiszentgyörgyön két alkalommal is találkozhattak vele, így az iskolások a Székely Mikós Kollégiumban, a felnőtt lakosság pedig a belvárosi református templomban, ahol szombat este legalább ezren gyűltek össze. Kányádi Sándor valójában "interaktív" előadásokat tartott, amelyeknek maga a közönség is szereplője volt. Minden alkalommal megkérdezte: akar-e valaki verset mondani, és minden helyszínen akadt tucatnyi verselni akaró. Kányádi Sándor maga is szavalt költeményeket, és elmondta gondolatait az irodalomról, a magyar nemzet jövőjéről, és még sok mindenről, amit Erdélyben fontosnak, érdekesnek tartanak.

A vendég nem csupán az általános magyar kultúráról, hanem annak helyi mindennapjairól is szólni akart. Ezért olyan személyekről is beszélt, akik az adott városban, településen hozzájárultak a magyar kultúra ápolásához, és mind a mai napig tesznek érte. Így felidézte emlékeit, amelyek például Székelyudvarhelyen a 90 éves Finta Bélához fűzik, aki az ottani művelődési ház első igazgatójaként az ötvenes-hatvanas években jelentős szerepet játszott a város kulturális életének gazdagításában. Kovászna városban Gazda József személyét helyezte előadása középpontjába. Sepsiszentgyörgyön olyan kortársakról beszélt, mint Czegő Zoltán, Farkas Árpád, Magyari Lajos.

A körút során rendhagyó irodalomórát is tartott, mégpedig a ballada műfajáról. Hangsúlyozta: mind a karonülőhöz, mind a botra támaszkodóhoz beszélni akar, de úgy, hogy senkinek se beszéljen "a feje fölé és a lába alá". A Himnuszban elhangzó "Isten áldd meg a magyart! " fohászt kiegészítette saját gondolatával: áldja meg a magyart, bárhol is éljen a világon, felekezeti hovatartozás nélkül. Hadnagy Miklós elmondta: a Magyar kultúra napjának és a Liszt-évfordulónak az ünnepléséhez tartozik, hogy vasárnap a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban elhangzik Liszt Ferenc Via Crucis (Keresztút) című műve.

Forrás: Hír3

Vissza
2009.
december
15. 16:10

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik'

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik' Már 5 ezer időskorú 'nebuló' végezte el az internethasználat praktikáit bemutató Kattints rá, Nagyi! elnevezésű oktatóprogramot.
Tovább
2010.
december
20. 19:09

Ezüstrókák - A kor nem számít

Ezüstrókák - A kor nem számít Ha valaki még mindig azt hiszi, hogy az internet a fiatalok bolondériája, gyorsan felejtse el: az Unió után most Amerikában is kiderült egyszer és mindenkorra, hogy az idősek is rákaptak a legtöbb netes elfoglaltságra. Van, amiben még jobbak is. Természetesen ők is wifiről csatlakoznak, ha tehetik.
Tovább
2010.
március
04. 07:46

Kétezer nyugdíjas művész vár hiába pénzére

Kétezer nyugdíjas művész vár hiába pénzére Hiába vár egy hete több mint kétezer idős művész - többük a Kossuth-díj vagy más rangos kitüntetés tulajdonosa - a februári nyugdíjára, mivel a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) nem tudja utalni a járandóságukat - írja a Magyar Nemzet.
Tovább
2010.
december
29. 10:36

Makk Károly: Szíveskedjenek engem kellemesen elszórakoztatni

Makk Károly: Szíveskedjenek engem kellemesen elszórakoztatni Makk Károly csütörtökön ünnepelte nyolcvanötödik születésnapját. Ötvenhat évvel ezelőtt forgatta első nagyjátékfilmjét, tavaly pedig a huszonharmadikat Így, ahogy vagytok címmel. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért csak húsz évvel a rendszerváltás után csinált politikai krimit, és ennyi tapasztalattal a háta mögött, hogyan értékeli a szakma mai helyzetét. A Kossuth-díjas filmrendező elmesélte, miért nem emigrált Amerikába, hány könyvet olvas egyszerre, melyik fiatal rendezőt tartja nagyra, a régi tanítványai közül kikkel jár még össze, illetve hogyan ismerkedett meg Francis Ford Coppolával és Fenyő Ivánnal. Azt is elárulta, hogy jó vígjátékot nagyon nehéz csinálni, valamint igenis számít a forgatókönyv.
Tovább
2010.
március
09. 15:29

Nyugdíjasoknak szóló médiát akarnak a nyugdíjasok

Nyugdíjasoknak szóló médiát akarnak a nyugdíjasok Vajon nyugdíjuk megőrzi-e vásárlóerejét? Uniós összehasonlításban hogyan értékelhető a magyar nyugdíjrendszer? Miért nincs Magyarországon kimondottan a nyugdíjasokhoz szóló média? Ezekről a kérdésekről is szó esett az Idősügyi Tanács szervezte képzések során.
Tovább
2010.
november
13. 11:03

Száguld a Szomszédok - Csűrös Karola emlékezik

Száguld a Szomszédok - Csűrös Karola emlékezik Megháromszorozza átlagos nézettségét az MTV, amikor a Szomszédok sokadik ismétlése fut, a kereskedelmi tévék által amúgy hanyagolt délutáni sávban. Csűrös Karola, a teleregény Etusa szerint hiteles kórképet adott a sorozat a korabeli problémák felvázolásával, és társadalomformáló szerepe is volt a szériáknak. Csak arra a jelenetre nem emlékszik vissza szívesen, amikor mínusz húsz fokban forgattak a Gellért-hegyen.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART