2011.
december
02. 09:56

Karácsonyra várva: Az advent ideje

Címkék:
adventi naptár Az advent időszaka a karácsonyt megelőző négy hét, ami alatt hétről hétre közelebb kerülünk lélekben is és valós időben is az ünnepléshez. De honnan is ered mindez?

Az advent a keresztény kultúrában elterjedt nagyjából egy hónapos időszak, egészen pontosan a karácsonyt megelőző négy vasárnapot jelenti. Az első vasárnap egyben az egyházi évforduló napja is, és az is érdekes részlet, hogy a karácsonyhoz kapcsolódó ünnepek nem érnek véget december 26-án, valójában vízkeresztig tart az ünnepkör, innen ered az a szokás, hogy a karácsonyfákat vízkeresztkor kell leszedni.

Az advent egészen a IV. századig, VII. Gergely pápáig nyúlik vissza, és különleges számítási módja szerint mindig november 27. és december 3. közé esik az első vasárnap, idén épp december 3-án ünnepeljük az advent kezdetét. Jó tudni, hogy bár karácsony alatt legtöbben már december 24-ét, az ajándékozás estéjét értik, valójában december 25-ét tekintjük egyházi szempontból karácsonynak, vagyis advent negyedik vasárnapja akár egybe is eshet a Szentestével.

Az adventet nem véletlenül szokták a „várakozás” időszakának is nevezni: a szó latinul „eljövetelt” jelent, de a magyar néphagyományban ugyanezt a négy hetet jelöli a „kisböjt” elnevezés is. Ilyenkor nem volt illő zajos mulatságokat, de még esküvőket sem rendezni, viszont a megtisztulás részét képezte a húsvét előttihez képest visszafogottabb böjt. A karácsony a kereszténységben Jézus eljövetelének ünnepe, valójában tehát erre a szent eseményre várunk és erre készülünk fel hétről hétre.

Vasárnaponként tehát az adventi koszorún - amely szokás meglepően fiatal, mindössze az 1800-as évekig nyúlik vissza a hagyomány - elhelyezett négy gyertya közül mindig eggyel többet gyújtunk meg. A legelső koszorúkon szokás volt minden napra egy gyertyát rakni, olyankor hétköznapokra piros, vasárnapokra pedig fehér szál jutott. Manapság a hagyományos koszorún 3 lila (bűnbánás és megtérés), valamint egy rózsaszín (az ünnep színe) gyertyát találunk, utóbbit azonban nem utolsóként, hanem ezüstvasárnap gyújtjuk meg. Az egyre több gyertya egyre nagyobb fényt ad, ez Jézus fényét is szimbolizálja, amellett, hogy külön-külön a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt képviselik.

Az advent kezdetét mindig éjféli harangzúgás jelezte, a gyertyák gyújtása után pedig szokás hajnali misére menni, ahol az orgona - a visszafogottság jegyében - csak az éneket kíséri, de aki otthon, családi körben tölti az adventi vasárnapokat, az is csendesebb ilyenkor, a lelkünket valóban átjárja a várakozás.

Forrás: Napi Otthon
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART