2011.
március
27. 07:01

Káros hatásai is lehetnek az óraátállításnak

Címkék:
óra A legtöbb ember alig várja a nyári időszámítást, hiszen a tavaszi és őszi napéjegyenlőség között sokkal inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje a természetes nappali világosságéval. Az interneten azonban számos helyen olvashatunk káros élettani, közlekedési, sőt mezőgazdasági hatásokról is. A Facebook közösségi portálon több tiltakozó csoport is létrejött az óraátállítás ellen.

Az óraátállítás pozitív hatásairól ír a Szeretlek Magyarország honlap, amely szerint jobban érezzük magunkat természetes fényben, és a hosszabb nappalok segítségével aktívabban élhetjük életünket. Éppen ezért a nyári időszámítás kedvező hatással van az egészségre, vagyis megéri az óraátállítással járó kellemetlenség.

Nem ért egyet ezzel a Lady Marilyn blog szerzője, aki azt írja, hogy későn fekvő és késő kelő emberek szervezetét jobban megviseli az órátállítás, és nekik akár négy hétre is szükségük lehet, hogy megszokják a nyári időszámítást, legyőzzék a fáradtságot, a koncentrációs zavarokat és a kedvetlenséget. A blog egy svéd statisztikát is idéz, amely szerint akár 5 százalékkal is megnövekedhet ebben az időszakban a szívrohamok száma.

Szezonális depresszió

A Házipatika.com arra figyelmeztet, hogy a szezonális depresszióban szenvedőknek kedvezőtlen lehet, hogy esténként tovább lesz ugyan világos, de a reggelek újra sötétek lesznek. Az egészségügyi portál azt írja, hogy a szezonális depressziót a napfény hiánya okozza, ezért a nyári időszámítás ezeknek a betegeknek pár napig akár még ártalmas is lehet. Más kutatások szerint az óraátállítás utáni napokban az autóbalesetek száma is növekszik.

A Life.hu arról ír, hogy az óraátállítás az állatokat is megzavarja, ami a gazdáknak sem kedvez. A tehenek és kecskék, amelyeket mindig ugyanabban az órában fejnek meg, a változástól úgy összezavarodhatnak, hogy jelentősen csökkenhet a tejük mennyisége. Jó néhány napba is beletelhet, amíg visszaáll a régi rend az istállókban.

Mozgalom a nyári időszámítás ellen

A Facebook közösségi portálon 157 tagja van az "Indítsunk mozgalmat a nyári időszámítás ellen" nevű csoportnak. A szerzők az Európai Parlament egyik német képviselője, Herbert Reul beadványaira is hivatkoznak, aki az elmúlt években többször próbálta meggyőzni az Európai Unió országait, hogy töröljék el ezeket az intézkedéseiket. Az EP-képviselő szerint az energiamegtakarítás sem jelentős már, ami miatt valaha bevezették és károsak az élettani hatásai is. A többi között a bajor főváros egyetemének orvosi kutatására hivatkozott, amely szerint az emberi szervezet biológiai órája ezzel a mesterséges beavatkozással csak lassan tud megbirkózni, az óramutatók előbbre igazítását követő egy hónapban csökken a reakcióképesség, eredménytelenebb a stresszkezelés, valamint gyakoribb a munkaidő alatt fellépő fáradtság és fejfájás.

A Facebook-on van egy másik, Szüntessék be az óraátállítást! nevű csoport is, ennek már több mint 300 tagja van.

Forrás: MagyarOnline

Vissza
2011.
március
26. 08:46

Ne feledje, óraátállítás! Kezdődik a nyári időszámítás

Ne feledje, óraátállítás! Kezdődik a nyári időszámítás Kevesebbet alszunk egy órával hétvégén, megkezdődik ugyanis a nyári időszámítás. Vasárnap hajnalban 2 órakor 3 órára, egy órával előre kell állítani az órákat. Az óraátállítás célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart, illetve hogy a nappali világosságot jobban ki tudjuk használni, és ezzel energiát spóroljunk.
Tovább
2011.
március
20. 09:50

Ötmilliárd forint két hét kialvatlanságért - megéri?

Ötmilliárd forint két hét kialvatlanságért - megéri? Oroszországban idén utoljára állítják át az órákat a nyári időszámításra, ugyanis úgy gondolják, hogy a harminc évvel ezelőtt bevezetett nyári időszámításnak ma már több kára van, mint haszna. A közvilágítás a fényviszonyokat érzékelve automatikusan kapcsol be és ki, és a napnyugta nyáron különben is kitolódik. Mi értelme, ha még este tízkor is világos van? Megnéztük, nálunk hogyan vélekednek erről az emberek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART