2011.
május
15. 09:52

Kárpótlást kapnak a Rákosi-rezsim alatt meghurcoltak?

Rákosi Mátyás A volt jobbikos országgyűlési képviselő, a napokban mandátumáról lemondott Samu Tamás Gergő a Rákosi-rezsim munkaszolgálatosainak kárpótlásáról érdeklődött Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesénél.

A Jobbik Békés megyei elnöke írásbeli kérdésében felvetette, hogy az 1992-es törvény után fokozatosan csökkent a kárpótlásra jogosultak köre, azonban már ezen jogszabály alapján sem voltak jogosultak a Rákosi alatt munkaszolgálatot teljesítők a kárpótlásra. A Rákosi alatt meghurcoltak csupán minimális nyugdíj-kiegészítésre számíthatnak.

Navracsics Tibor válasza szerint a probléma nem ismeretlen a tárca előtt. A jogszabályalkotás során számtalanszor felmerült, hogy ne csak a II. világháború alatti munkaszolgálatosok, hanem a Rákosi ideje alatt üldözöttek is jogosultak legyen a kárpótlásra, azonban az Országgyűlés ezeket a kezdeményezéseket nem támogatta. „Ennek oka elsősorban az volt, hogy a korábbi parlamenti ciklusok döntéshozói szerint az 1951 és 1956 közötti időszak katonai munkaszolgálata jogilag és tartalmában is különbözött a II. világháború idején, vallási és faji diszkrimináció alapján teljesített munkaszolgálattól" - írta a miniszter.

Válasza végén a miniszterelnök-helyettes tájékoztatta Samu Tamás Gergőt, hogy az illetékes minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Honvédelmi Minisztériummal az 1951-956 között katonai munkaszolgálatot teljesített személyek erkölcsi-politikai rehabilitációja érdekében.

Forrás: Hír6.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART