2012.
június
13. 15:25

Katasztrófa kötvények - Már a nyugdíjalapok is érdeklődnek

Címkék:
villám Köszönhetően a hurrikán szezonra vonatkozó viszonylag kedvező előrejelzéseknek, a befektetők figyelme egyre inkább a természeti katasztrófákból származó veszteségek ellen védelmet nyújtó kötvények, a katasztrófa kötvények felé irányul.

A katasztrófa kötvények lehetővé teszik a biztosítók számára, hogy a katasztrófákhoz kapcsolódó kockázatok egy részét a befektetőkre hárítsák, akik cserébe rendszeres kifizetésben részesülnek.

A japán földrengés és azt követő szökőár óta ezen kötvények piacán komoly ralli figyelhető meg. A befektetők számára egyre vonzóbb ugyanis stabil hozamuk, a historikusan alacsony nemteljesítési kockázatuk, valamint a részvényekkel, bóvli kötvényekkel és árupiacokkal szembeni alacsony volatilitásuk.

A Goldman Sach legfrissebb statisztikái szerint egyedül idén a katasztrófa kötvények forgalma meghaladta a 3,4 milliárd dollárt, amely több mint kétszerese az előző év hasonló időszakában történt 1,6 milliárd dolláros értékesítésnek.

Szerdán a Travelers Cos. vagyonbiztosításra szakosodott amerikai vállalat részvényei új, hároméves csúcson zártak, miután az eredetileg 150 millió dolláros kötvénykibocsátást 250 millió dollárosra módosították, a fokozott érdeklődés miatt.

A Swiss Re benchmark indexe alapján a katasztrófa kötvények megtérülési rátája 2,14%-ra emelkedett, szemben a 2011 hasonló időszakában mért 1,53%-kal, amikor a katasztrófa kötvények piacát jelentősen megrázták az olyan természeti jelenségek, mint a japán földrengés.

A Swiss Re 2002 óta vezetett Global Cat Bond Performance Indexe 2011. június 1. és 2012. június 1. között 7,6%-ot emelkedett, szemben a például az S&P 500 index 1,7%-os csökkenésével.

A katasztrófa kötvény indexeket gyakran hasonlítják a BB-minősítésű vállalati kötvényekhez, mivel a legtöbb katasztrófa kötvény is ebben a minősítési kategóriában található. „Ez egy kitűnő diverzifikációs eszközosztály, amely ráadásul jó hozamot is biztosít” – fogalmaz a Goldman strukturált finanszírozási osztályának vezetője, Shiv Kumar.

A katasztrófákra vonatkozó előrejelzések ráadásul csak növelték vonzerejüket: az USA Nemzeti Éghajlati Adatközpontja (NOAA) „közel normális” hurrikán szezont jósol az idei évre.

A Travelers által kibocsátott kötvényekre a Standard&Poor's szintén BB minősítést adott, mindössze 6 százalékpontnyi hozamfelárral a kincstárjegyekhez képest, amely igazolja a befektetők fokozott érdeklődését is.

A befektetők világszerte – a fedezeti alapoktól a nyugdíjalapokig – a biztosítási iparág ismeretlen sarka felé fordulnak a magasabb hozamok reményében, hiszen a részvény- és kötvénypiacokat az utóbbi években jelentős hullámzások tarkították.

Figyelmük középpontjába elsősorban a viszontbiztosítási szektor került, rendkívül vonzó piaci hozamaik, valamint az USA és Európa visszafogott gazdasági növekedésével szembeni alacsony kitettségük miatt.

A legnevesebb hedge fund guruk, mint Dan Loeb, Steve Cohen és John Paulson közvetlenül is beszálltak a piacba az elmúlt hat hónapban, viszontbiztosító társaságok létrehozásával, vagyis saját tőkéjüket kockáztatva a magasabb hozamok reményében.

A konzervatívabb befektetők, mint a nyugdíjalapok ezzel szemben inkább a katasztrófa kötvényeket keresik, melyek rendszeres kifizetést ígérnek cserébe azért, hogy a kötvény megvásárlója állja a kárkifizetések egy részét, amennyiben hurrikán, vagy földrengés következne be. Az egyik legnagyobb holland nyugdíjalap, a PGGM, amely több mint 154 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal rendelkezik, szintén érdeklődik a szektor iránt, ma már több mint 1 milliárd dollárnyi kötvényállományt kezel.

A nyilvánosan forgalmazott katasztrófa kötvények piaca, a maga 13 milliárd dollár körüli kapitalizációjával, továbbra is kicsinek nevezhető, azonban a katasztrófa kötvény alapok kezelői szerint drámai növekedés elé nézhet a közeljövőben, köszönhetően a nyugdíjalapok megnövekedett érdeklődésének.

Az idei első negyedévben a biztosítók rekord összegű, 2 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátottak ki, múlt hónapban pedig a részben állami tulajdonban lévő amerikai Florida Citizens biztosítótársaság 750 millió dollár értékű cat bondot bocsátott ki, amely az eddigi legnagyobb, egy csomagban értékesített kibocsátást jelenti.

A biztosítási értékpapírok zárt piacán a növekedés még jelentősebb, ez ugyanis magában foglalja azon katasztrófa kötvények forgalmát is, amely a biztosítók és a befektetők közötti közvetlen tárgyalások során alakul ki. Ez a piac további 25 milliárd dollárt jelent az alapkezelők szerint.

A nyugdíjalapok a katasztrófa kötvényekre egyre inkább úgy tekintenek, mint a pénzpiaci visszaesésektől elszigetelt eszközökre, mely kitűnően tudja ellensúlyozni részvény- és kötvénykitettségeiket.

Csábítóan hatnak azonban a szemet gyönyörködtető hozamok is, melyek 5-7 százalékra emelkedtek a tavalyi katasztrófák nyomán. Ez jóval magasabb, mint az államkötvényeken, vagy magas besorolású vállalati kötvényeken elérhető egyszámjegyű hozamok.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART