2011.
október
29. 09:06

Kémek Budapesten

Címkék:
kém Kémfilmsorozatot szervez a budapesti Goethe Intézet abból az alkalomból, hogy ötven éve, a berlini fal építésekor tetőzött a hidegháború Európában. A november 3. és 8. közötti seregszemle helyszíne a Művész mozi lesz, a jegyek jelképes áron, 100 forintért kaphatók.

A Celluloidfüggöny elnevezésű vetítéssorozatban szereplő alkotások révén a Nyugat és a keleti blokk szembenállásába nyerhetnek bepillantást a nézők.
A seregszemle Londonban már szerepelt, a filmsorozatot a londoni Goethe Intézet állította össze Oliver Baumgarten és Nyikolaj Nyikitin filmes szakemberek közreműködésével.

Az 1960 és 1974 között keletkezett alkotások sorában egyaránt vannak klasszikusok - ilyen például a John le Carré-adaptáció -, és elfelejtett remekek a hidegháború legdermesztőbb esztendeiből - fogalmaztak a szervezők.
A kém alakja a vasfüggöny mindkét oldalán lenyűgözte a mozilátogatókat, hiszen a nagypolitika hatalmi játékainak titkos segédeként a korszellem egész kettőssége tükröződött benne - vélekedtek.

A budapesti sorozatban egy-egy bolgár, nyugat- és kelet-német, brit, francia, román, csehszlovák, lengyel és magyar film lesz látható. A programot Bécsben játszódó két film, egy svájci és egy brit alkotás egészíti ki. A műfaji skála az akciófilmtől a lélektani tanulmányig, a színre vitt ideológiától a kritikai élű paródiáig terjed.
A programsorozat Budapesten a helyi Goethe Intézet kezdeményezésére, a EUNIC, a kulturális intézetek európai hálózatának magyar szervezete közreműködésével valósul meg.

Forrás: MTI

 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART