2011.
május
30. 10:25

Kemény választ ígért a rendvédelmisek új vezetője

Címkék:
Árok Kornél Csütörtökön tárgyal a rendvédelmi dolgozók szakszervezete Orbán Viktorral a korkedvezményes nyugdíj esetleges eltörléséről, a szakszervezet új vezetője szerint a korkedvezményes nyugdíj nem privilégium. Árok Kornél elmondta azt is, hogy kemény fellépés várható, ha nem közeledik a kormány és a sztrájkbizottság álláspontja. Korábban a Belügyminisztérium olyan javaslatot tett, amely szerint nem maradna a kedvezményes korhatár, de a már nyugdíjas rendvédelmisek önkéntes alapon dönthetnének arról, hogy visszamennek-e dolgozni.

A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek tagjait tömörítő sztrájkbizottság új vezetője szerint a korkedvezményes nyugdíj nem privilégium, hanem "azt meg kell adni", mert a rendvédelmi dolgozók elhasználódnak. A Kónya Péter helyét pénteken átvevő Árok Kornél erről a Tv2 Mokka című műsorában beszélt hétfőn reggel.

Árok, aki a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke is csütörtökig, az Orbán Viktorral való tárgyalás napjáig vállalta el a rendvédelmi szakszervezetek vezetését. Árok a Mokkában elmondta, hogy a keményebb irányvonalat szeretné képviselni. Ha csütörtökön nem születik meg az egyezség, akkor újabb demonstrációk várhatók a "jog és törvényesség keretein belül" - mondta.

Árok szerint addig azonban nincs értelme az utcára vonulni, ezért a hétfőre a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete által a Kossuth térre meghirdetett tüntetés szervezőitől azt kérte, hogy halasszák el a tüntetést.

A Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott tárgyalásaikon a minisztérium a múlt hét végén kompromisszumos javaslatot terjesztett a sztrájkbizottság elé, ami szerint nem maradna a kedvezményes korhatár, de a már nyugdíjban lévő rendőrök és rendvédelmisek önkéntes alapon dönthetnének arról, hogy visszamennek-e dolgozni.

A szakszervezeti vezető az Orbán Viktorral való csütörtöki tárgyalásról elmondta, hogy nem engednek a korkedvezményes nyugdíjból, és továbbra is béremelést követelnek, de a feketemunka megszűntetéséről hajlandóak tárgyalni.

A sztrájkbizottságot eddig vezető Kónya Péter pénteken mondott le tisztségéről, miután Orbán Viktor hétfői tárgyalásukat csütörtökre tette át. Kónya akkor elmondta, hogy a kormány tervezett intézkedéscsomagjának elfogadhatóságával kapcsolatban a sztrájkbizottságban olyan többségi vélemény alakult ki, amely az ő számára emberileg nem vállalható.

A rendvédelmi dolgozók május eleji tüntetésén füstbombákkal borították ködbe a belvárost, kereplőkkel és dobokkal vonultak fel, és a Parlament parkolóját is elfoglalták. Három héttel korábban 24 órán át demonstráltak a rendvédelmi szervek dolgozói, ekkor a tűzoltók a tűzcsapokat kinyitogatva elárasztották az Andrássy utat.

Forrás: Origó

Vissza
2011.
május
27. 15:12

Lemondott a Pintérrel tárgyaló rendvédelmisek vezetője

Lemondott a Pintérrel tárgyaló rendvédelmisek vezetője Lemondott posztjáról a kormány nyugdíjtervei miatt hetek óta tüntető fegyveres és rendvédelmi dolgozókat tömörítő sztrájkbizottság elnöke. Kónya Péter arra hivatkozott, hogy Orbán Viktor az ígéretével ellentétben mégsem tárgyal hétfőn a szakszervezetekkel, a sztrájkbizottságban pedig olyan többségi vélemény alakult ki a kormány által ajánlott kompromisszumról, amit nem tud jó lelkiismerettel képviselni.
Tovább
2011.
május
24. 17:48

Orbán is tárgyalni akar a rendvédelmiekkel

Orbán is tárgyalni akar a rendvédelmiekkel Orbán Viktor is tárgyalni akar a rendvédelmi érdekképviseletek küldötteivel, derült ki a kormány keddi ülése után. Korábban Pintér Sándor belügyminiszter és a szakszervezetek is azt jelezték, hogy egyeztetéseik után kialakult a tárca új elképzelése a rendőrök és tűzoltók korai nyugdíjba vonulásáról, és már csak a kormány beleegyezése hiányzik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART