2012.
január
17. 16:45

Keményít az EU

Címkék:
Jose Manuel Barroso Úgy döntött az Európai Bizottság, hogy három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen - jelentette be José Manuel Durao Barroso elnök kedden Strasbourgban.

Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítanak.
Döntött a bizottság arról is, hogy közelebbi tájékoztatást kér a kormánytól a bírói függetlenséget érintő egyes kérdésekkel kapcsolatban.

Barroso elnök jelezte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jövő héten, január 24-én Brüsszelbe látogat. Tárgyalásaikon az említett témákról esik majd szó - fűzte hozzá.
Mint a portugál politikus elmondta, a bizottság remélte, hogy Magyarország végrehajtja szükséges változtatásokat. Eddig azonban ez nem történt meg - emlékeztetett.
A végrehajtó testület közleménye szerint Magyarországnak a szokásosnál kevesebb ideje, egy hónapja van arra, hogy válaszoljon a bizottsági aggodalmakra.
Minél gyorsabban megoldódik a helyzet, annál jobb - szögezte le Barroso.

A bizottság döntése az érintett magyar jogszabályok alapos elemzésén alapul - emelte ki.
José Manuel Durao Barroso úgy fogalmazott: a bizottság szeretné elkerülni, hogy a kétely legkisebb árnyéka vetüljön arra, hogy "az európai család egyik kulcsállamaként" Magyarország nem tartja teljes mértékben tiszteletben a demokratikus elveket és értékeket.
A bizottság eltökélt abban, hogy biztosítsa: minden EU-tagállamban "betűjében és szellemében" teljesen tiszteletben tartják az uniós joganyagot, és ezt stabil jogi környezet garantálja.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
január
16. 19:23

Már kedden uniós eljárások indulnak Magyarország ellen

Már kedden uniós eljárások indulnak Magyarország ellen Mindhárom korábban kifogásolt ügyben megindítja kedden a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság – értesült több, egymástól független forrásból a BruxInfo. A testület szerint a nemzetközi készenléti hitelkeretről szóló tárgyalások megindításának továbbra is szigorú feltétele a jegybanktörvénnyel kapcsolatos függetlenségi aggályok eloszlatása.
Tovább
2012.
január
17. 08:18

Várhatóan három kötelességszegési eljárás indul Magyarország ellen

Várhatóan három kötelességszegési eljárás indul Magyarország ellen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint várhatóan három esetben kötelességszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság kedden: a jegybank ügyében, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége kérdésében.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART