2011.
október
27. 11:45

Keresik a hosszú élet titkát

Címkék:
DNS Amerikai kutatók az örök kérdésre, azaz a hosszú élet titkára keresik a választ úgy, hogy 100 vagy annál idősebb emberek DNS-ét akarják megvizsgálni. A szakemberek azt remélik, hogy az egészségesen igen idős kort megért emberek DNS-e ötletekkel szolgálhat arra, hogy miben áll a hosszú élet titka.

Az Archon Genomics a honlapján is meghirdette X Prize elnevezésű versenyét, amelyben 10 millió dollárt (mintegy 2 milliárd forint) kínál azoknak a kutatóknak, akik elsőként fejtik meg száz 100 évesnél idősebb ember teljes genetikai kódját. A zsűri döntéséhez vizsgálja és figyelembe veszi az elkészült genommeghatározások pontosságát és teljességét, valamint a szekvenálás gyorsaságát és költségét is.

Craig Venter, a DNS-meghatározás úttörője, a verseny társelnöke szerint a projekt még csupán az első lépés a hosszú és egészséges élet genetikai titkainak feltárásában. „10 ezer genomra van szükségünk, nem 100-ra ahhoz, hogy elkezdjük megérteni a genetika, a betegségek és a jóllét közti kapcsolatot” – hangsúlyozta Craig. Teljes genetikai állományunk nemcsak a fehérjéket kódoló génszakaszokat tartalmazza, hanem a szabályozásban részt vevő régiókat és a feleslegesnek tartott, „junk” DNS-darabokat, azaz életünk könyvének lábjegyzeteit is.

Minél több teljes genomot ismernek meg a kutatók, annál nagyobb eséllyel találhatják meg azokat a genetikai jellemzőket, amelyek védenek a különböző betegségek ellen, vagy általában lassítják az öregedési folyamatokat. A százon túliak DNS-ében rejlő védő jellemzők még a nem éppen ideális életvitelt is ellensúlyozhatják – véli Nir Barzilai, a New York-i Albert Einstein orvosi egyetem kutatója, aki saját korábbi vizsgálataiból vonta le következtetését.

Ebben a hónapban egy másik hasonló program is elindult az Egyesült Államokban. A San Diegó-i Scripps Health Wellderly Study elnevezéssel indította el projektjét, amelyben ezer 80 évesnél idősebb ember teljes genomszekvenciáját elemzik.

Forrás: MTI/dehir

Vissza
2011.
augusztus
05. 09:46

A hosszú élet titka nem is az egészséges életmód?

A hosszú élet titka nem is az egészséges életmód? Kilencvenöt év feletti askenázi zsidók életmódját vizsgálva amerikai kutatók megállapították, hogy étkezési szokásaik és életmódjuk semmivel nem volt egészségesebb, mint az átlagnépességé.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART