2011.
március
21. 20:45

Kertészkedő nép a magyar

Címkék:
kert Majdnem minden harmadik magyar foglalkozik szabadidejében a kertjével, dísznövények vásárlására a jövedelméhez képest sokat költ. A hobbikertészet ugyan kevéssé kutatott terület, de a rendelkezésre álló adatok szerint Magyarország az európai élbolyban van ezen a területen. A magyar emberek szabadidejükben - a barátokkal való találkozás után - legszívesebben a növényeik és kertjük ápolásával szeretnek foglalkozni. Az itthon évente dísznövényekre fordított fejenkénti 7000 forint - a magyar jövedelmekre vetítve - jelentősnek számít, régiónkban csupán Csehország áll hasonló szinten.

Az európai országokban is jellemzően az első tíz legkedveltebb szabadidős tevékenység között szerepel a kertészkedés: a fiatal olaszok negyede, a 65 éven felüliek csaknem fele, míg Németországban a lakosság közel harmada hódol ennek a tevékenységnek és népszerűsége megelőzi például az olvasásét.

Kertészkedő nép vagyunk, hazánkra a vegyes kertkultúra jellemző: a díszkert mellett sokan termesztenek zöldséget és gyümölcsöt a család számára. Ez nem is mindig anyagi kényszerből van így, hanem az egészségre való törekvés miatt: szeretjük tudni, mi van abban, amit megeszünk - mondta Jankuné Kürthy Gyöngyi, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos munkatársa. Fülöp Judit, a Gardenexpo főszervezője véleménye szerint a kertészkedés kikapcsol a mindennapokból, oldja a stresszt, a friss levegőn való mozgás segít megőrizni az egészséget, ezért több európai országban kis parcellákat osztanak erre a célra.

Az agrárpolitikában a dísznövényágazat korábban azért válhatott mostohagyerekké, mert egyrészt a többi szektorhoz képest elenyésző földterületet hasznosít, alacsony a kibocsátási aránya, másrészt a díszkert, a növények esztétikai, vagy hobbi jellegű felhasználása miatt sokáig a "felesleges luxus" kategóriájába esett a haszonnövények mellett.

Forrás: InforMed

Vissza
2011.
március
19. 07:26

A kertészkedés ideális testmozgás az idősek számára

A kertészkedés ideális testmozgás az idősek számára Amerikai szakemberek szerint a kertészkedés a legjobb módszer az idős emberek számára, hogy fizikailag aktívak maradjanak, és hogy elégedettek legyenek az életminőségükkel. Az eredmények online kérdőívek kiértékeléséből származnak, amelyeket 50 évnél idősebb emberek töltöttek ki.
Tovább
2009.
november
01. 13:35

Kerti növényeink felkészítése a télre

Kerti növényeink felkészítése a télre Hamarosan ránk köszönt a tél. Most, november elején még csak alkalmanként hűlt 0 °C alá az éjszakai hőmérséklet. Kertünkben, a mérsékleten fagytűrő növényeinket azonban érdemes felkészíteni a téli, hosszabb fagyos időszakra.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART