2012.
július
24. 11:28

Kerüljük el az idő előtti öregedést!

Címkék:
ráncok Lehetetlen, hogy örökké fiatalnak nézzünk ki, azonban van néhány olyan tulajdonság, amelyek akár 12 évvel öregíthetnek minket. Egy nemrég napvilágot látott kutatás szerint négy rossz szokás kombinációja éveket öregíthet rajtunk. Közéjük tartozik a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a szegényes étrend és a mozgásszegény életmód.

A kutatást közel 5000 brit felnőtt bevonásával végezték, és 20 éven keresztül követték sorsukat, szokásaikat. Az eredmények azt mutatják, hogy mind a négy szokással élő emberek közül 314-en haltak meg, míg a 384 legegészségesebb embernél egyik szokás sem volt jellemző. Közülük mindössze 32-en haltak meg.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy idő előtti öregedésnek teszi ki magát az, aki dohányzik, nőként napi 2 pohárnyi alkoholos italt fogyaszt (ez férfiaknál 3 pohárra vonatkozik), kevesebb mint heti 2 óra testmozgást végez, valamint ritkán fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget.

A kutatók azt javasolják, hogy minden felnőttnek napi 4 pohárnyi friss zöldséget vagy gyümölcsöt kell fogyasztania, és legalább 2,5 órányi testmozgást végeznie egy héten.


További tippek az idő előtti öregedés megelőzésére

Nekünk, nőknek sokszor nagyon fontos, hogy fiatalabbnak nézzünk ki. Amellett, hogy a fent említett négy szokáson változtatunk, ajánlott még a következő tanácsokat is megfogadnunk.

• Ne dörzsöljük a bőrünket a szemünk környékén, ez ugyanis sötét karikák kialakulásához vezethet, azoknál különösen, akiknek érzékeny a bőrük.

• Ne törekedjünk túlzott vékony testalkatra. Ahhoz, hogy fiatalabbnak tűnjünk, az arcon muszáj, hogy legyen valamennyi zsír.

• Ne vonjuk meg magunktól az alvást. Az éjszakai alvás segít megújítani a bőrt, és ilyenkor az öregedés elleni készítmények is jobban képesek behatolni a bőrünkbe.

• Ne igyunk szívószállal. Ha ugyanis így teszünk, akkor a száj körül sokkal könnyebben alakulnak ki ráncok.

• Figyeljünk oda az öregedés elleni készítmények használatára. Nem mindegyik tartalmazza a szükséges összetevőket elég magas koncentrációban, ezeknél sokkal hosszabb ideig kell érintkezniük a bőrrel, hogy jelentős eredményeket érjünk el velük.

• Tanuljunk stresszoldó technikákat, a hosszan tartó stressz ugyanis a bőrünkön is nyomot hagy. A stresszhormon lebontja a kollagént, ami megereszkedett bőrhöz, és így ráncok kialakulásához vezethet.

• Ne hagyatkozzunk kizárólag a sminktermékekben található UV-szűrő anyagokra. A nap káros UV-sugárzása finom vonalak, barna foltok és kitágult pórusok kialakulását eredményezheti, és ezeket csupán a sminktermékekkel nem lehet elkerülni, használjunk fényvédő anyagokat a sminkelés előtt.

• Ne csak a ráncokra összpontosítsunk. A sötét foltok, és a pigmentált területek szintén idősebb külsőt kölcsönöznek nekünk.

• Ne feledkezzünk meg a nyakunkról és kezeinkről sem. A ráncok és a foltok ezeken a területeken olyan jelenségek, melyek a nőket még idősebbnek mutatják koruknál.

• Ne hagyjuk otthon a napszemüveget. A szem körüli bőr sokkal érzékenyebb, mint máshol, a napsugárzás pedig lebontja a kollagént ezen a területen, pigmentációt okozva

• Ne aludjunk oldalt fekve túl sokáig. Ha mindig vagy a bal vagy a jobb oldalunkon alszunk, az összetörheti a bőrt és a ráncok megjelenését segíti elő.

Vissza
2011.
július
17. 14:44

Az öregedés attól is függ, mit eszünk

Az öregedés attól is függ, mit eszünk Életmódváltással nem csak a test fittségi állapota javul, de az élethossz is döntően nőhet. Egy felmérés szerint az ötvenéves kor akár új kezdet is lehet az ember életében.
Tovább
2011.
augusztus
15. 11:15

Az öregedés vége, avagy az élet 90 felett kezdődik

Az öregedés vége, avagy az élet 90 felett kezdődik Ha elég sokáig élünk, egy idő után megáll a test öregedése. Vajon képesek lennénk-e még azelőtt megállítani ezt az órát, hogy a hamut is mamunak mondjuk? Csodák nincsenek, de egy-egy elmélet megismerése hasznos lehet.
Tovább
2010.
szeptember
01. 07:03

Az örök fiatalság titka - a teloméra órával

Az örök fiatalság titka - a teloméra órával A telomérát úgy kell elképzelni, mint a cipőfűző végére erősített műanyag védőkupakot. Ahogy a kupak a fűzőt, úgy védi a teloméra is a DNS-t a kromoszómák végén. Úgy tűnik, a telomérában rejlik az öregedés kulcsa, ugyanis amikor a teloméra megrövidül, a sejt elkezd öregedni és végül elpusztul.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART