2012.
május
20. 12:23

Késik a pollenszezon, de jön!

Címkék:
allergia A hét elején összességében még alacsony volt a pollenterhelés, szerdán és csütörtökön is csak kis mértékű emelkedést regisztráltak a mérőállomások - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán.

 Az Országos Környezetegészségügyi Intézethez eddig beérkezett adatok szerint magas koncentrációban csak a fenyőfélék virágporát regisztrálták. Tüneteket okozó mennyiségben jelent volt még a pázsitfűfélék virágpora, továbbá néhány helyen a tölgy és a kőris. Budapesten az eperfafélék, Zalaegerszegen a platán, Miskolcon a nyír pollenszemei is okozhattak tüneteket az arra allergiásoknak - írta az ÁNTSZ.


A pollenszezon az idén később kezdődött, mint tavaly. A viszonylag enyhe tél következtében korán elindult ugyan az elsőként virágzó fák pollenszórása, a kései fagy miatt azonban ez a folyamat még azelőtt véget ért, hogy a pollenterhelés elérte volna a tüneteket okozó szintet.


Márciusban melegebb volt, mint tavaly, ennek hatására sok fa korábban kezdte szórni virágporát, és erősebb is volt a terhelés, mint 2011-ben. Áprilisban azonban ismét hidegebb, csapadékosabb időszak következett, így az ekkor virágzó fák, mint a bükk, a dió és az eper pollenszórása kisebb volt. Emellett a legfontosabb kora nyári allergének, a pázsitfűfélék virágzása is csaknem egy héttel később kezdődött, mint tavaly. Mint megjegyezték: az elmúlt öt évet vizsgálva 2010-ben volt a legerősebb a pollenszezon. Akkor erős ingadozással ugyan, de márciustól egészen április végéig erős volt a terhelés. A legkevésbé a 2008-as év viselhette meg az allergiásokat. Az idén eddig márciusban volt a legmagasabb az átlagos terhelés - írta az ÁNTSZ.


Mindeközben a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület felhívta a figyelmet, hogy a nyári szezon egyik legjellemzőbb allergén növénye, a parlagfű szélvédett, napos helyeken már most eléri a 20-30 centiméter magasságot. Az Allergia-parlagfű kerekasztal csütörtöki ülésére az Országgyűlés képviselői irodaháza melletti parkból néhány tövet hoztak is a résztvevők - írta az egyesület, kiemelve: a Parlament környékén talált példányokat "a legszakszerűbb módon, gyökerestül kihúzták. Ettől eltekintve az ülésen részvevő kormánypárti és ellenzéki képviselők, a kormányzat témáért felelős tisztségviselői, a szakintézmények munkatársai és "aggódó civilek" valamennyien üdvözölték a kormány véglegesítés előtt álló parlagfű-stratégiáját, amely 2020-ig határozza meg a teendőket - olvasható az egyesület közleményében.

 

Forrás: facepress/MTI
Vissza
2012.
február
24. 11:26

Allergia: az immunterápiát márciusig el kell kezdeni

Allergia: az immunterápiát márciusig el kell kezdeni A pázsitfű-allergia az egyik leggyakoribb pollenallergia. Az allergiás tünetek a fűfélék virágzásának idején, májustól augusztus elejéig tartó időszakban jelentkeznek. A megelőzésre azonban már most gondolni kell, az immunterápiás kezelést ugyanis a tünetek jelentkezése előtt négy, de legalább kettő hónappal korábban szükséges megkezdeni.
Tovább
2012.
április
19. 07:46

Allergiás? Itt a gyors és hatékony enyhülés!

Allergiás? Itt a gyors és hatékony enyhülés! Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről.
Tovább
2011.
április
12. 11:12

Az allergia tünetei és gyógyítása

Az allergia tünetei és gyógyítása Az allergia egy görög eredetű szó jelentése „más hatás” ami jól tükrözi, milyen betegségről van szó. Az allergia nem más, mint az immunrendszer védekező rendszerének a zavara. Sok ember életét megkeseríti az allergia, főleg tavasszal és nyáron, amikor sok gyomnövény és növény virágba borul, de számtalan más ok is kiválthatja a betegséget.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART