2012.
szeptember
13. 12:50

Készül az új járóbeteg-szakellátási koncepció

Címkék:
szakrendelő Még az ősz elején elkészül az a járóbeteg-szakellátási koncepció, amely mentén a struktúra és a finanszírozás igazításával 2013-tól elindulhat a járóbeteg-intézmények államosítása - mondta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója.

Török Krisztina egy egészségügyi konferencián kifejtette, hogy az intézeten belül hamarosan létrehoznak egy munkacsoportot, amely minden intézmény esetében megvizsgálja az állami tulajdonba kerülés előnyeit és hátrányait. Biztosan lesznek olyan intézmények, amelyeket nem vesz át az állam. A következő 4-6 hétben meghatározzák azt az intézményi kört, amelyeknél a betegellátás szempontjából indokolt, hogy állami kézbe kerüljön - tette hozzá.

A főigazgató megjegyezte: a járóbeteg-ellátás átvételekor - függetlenül attól, hogy 50, 70, vagy 100 intézményt vesznek át - mindenképpen szükség van a kormánytól egy olyan nagyságú forrás biztosítására, amelyből az intézmények fenntarthatók. Török Krisztina azt mondta, hogy biztatónak látja a helyzetet.

A járóbeteg-ellátás törvényileg állami feladat, 2013-ban egy olyan rendszert hoznak létre, amely koherens és transzparens lesz - fogalmazott a főigazgató a XIV. országos járóbeteg-szakellátási, és IX. országos járóbeteg-szakdolgozói konferencián.

Török Krisztina közölte, hogy - az egészségügyi államtitkárság által kidolgozott, az ágazat megmentését célzó - Semmelweis Terv végrehajtásával a GYEMSZI jól halad. A 2010-es év a felmérésről szólt, s az eredmények alapján elsőként a fekvőbeteg-ellátórendszer átalakítását határozták meg. Erre a nyárra jelölték ki a járóbeteg-ellátórendszer felülvizsgálatát, amely alapján 2013-tól indul az államosítás.

Dublinszki Péter, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezető-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a járóbeteg-szakellátási intézményi kör nagy, struktúrájában összetett. Ezért az állami átvétel alapos előkészítést igényel - tette hozzá.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
május
07. 11:58

Betegszállítás: még van mit javítani

Betegszállítás: még van mit javítani Még nem tökéletesen, de működik a betegszállítás új irányítása - jelentette ki az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) műveleti és szervezési igazgatója.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART