2010.
december
04. 08:21

Készüljünk a karácsonyra advent idején- 1. rész

Címkék:
adventi koszorú Már a karácsonyt megelőző négy hétben, az advent idején is dekorálhatjuk lakásunkat. Az első héten ez a legfontosabb feladat, hiszen az adventi koszorú első lángját már meggyújtottuk a múlt vasárnap.

Nagyon fontos a koszorú, de mellette gondolnunk kell a beltéri és kültéri dekorációra is.

A legszebbek a természetes dekorációk, fenyőág, őszi falevél kompozíciók, hamisciprus ágak, vagy borostyán levelek, melyekre tobozokat, terméseket, és különféle szalagokat, gyöngyöket, karácsonyfadíszeket akaszthatunk.Ezekből girlandok készülhetnek ablakpárkányra, kandalló fölé, vagy éppen egy különálló polcra téve.

Lakásunk különböző helységeit díszíthetjük karácsonyfadíszekkel is, melyet ez időben nem a fára, hanem tálkába téve, akár gyümölcsökkel vegyítve komponálhatunk meg. Az ablakba helyezzünk hópelyheket, a hangulatos díszítőket elkészíthetjük papírból, vagy drótra fűzött gyöngyből, de dekorációs boltban is megvásárolhatjuk őket.

Az ajtóra helyezzünk vendégváró koszorút. Alapanyagként itt is sokféle örökzöld szolgálhat, mint pl. a fenyő, puszpáng, borostyán, magyal.A változatos zöldek önmagukban is igen szépek, de színes virágokkal még mutatósabb koszorú készíthető.

Az adventi időszak

Advent a karácsonyra való készülődés időszaka. Hangolódjunk az ünnepre az adventi hagyományok felidézésével! Karácsony közeledtével eltölt bennünket az örömteli várakozás érzése. Advent, az ünnepet megelőző négy hét, a karácsony megünneplésének szerves része, a karácsony előkészületi ideje.

Az adventi időszak (adventus: latin eredetű szó, megérkezést, eljövetelt jelent), melynek eredete az V-VI. századba nyúlik vissza, a keresztény hagyomány szerint a karácsonyra való lelki készülődés ideje, várakozás az Úr eljövetelére.

A négy hétből álló advent a Szent András ünnepéhez – november 30. – legközelebb eső vasárnaptól december 24-éig tart. Advent hagyományosan az év legcsendesebb időszaka, bár manapság már közel sem olyan nyugalmas, mint amilyen egykor volt.

Adventi koszorú

Az advent jelképe az adventi koszorú, mely általában fenyőágból készül, és négy gyertyát helyeznek rá. A várakozás során – karácsonyhoz közeledvén – minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtunk meg, végül a negyedik gyertya fellobbanása a karácsony eljövetelét jelzi. A keresztény hitvilágban a fény a reményt és a világosságot jelképezi, mely Krisztus születése révén lép be az emberek életébe.

Adventi koszorút mi magunk is készíthetünk, nem kell beérnünk a bolti "műanyag" változattal. A lényeg, hogy természetes anyagokat, illetve növényeket használjunk. Az adventi koszorúhoz legegyszerűbb megvenni a fenyővel eltűzött koszorúalapot, de mi magunk is elkészíthetjük.

Ez esetben szükségünk lesz koszorúalapra, amelyből választhatjuk a fenyőággal előre tűzdelt változatot is. Az adventi koszorút sokan szeretik maguk elkészíteni, így még személyesebbé téve a várakozás időszakát. A már említett koszorúalapot díszíthetjük tobozokkal, kis csomókba drótozott fagyönggyel, csipkebogyóval.

Mindezek mellett szükségünk lesz 4 db gyertyára, ám nem kell feltétlen piros színűt választani, az arany, a halványlila, vagy a vanília szín éppoly ünnepi és divatos. A gyertyák rögzítéséhez szükséges némi ügyesség és néhány szál drót, amelyeket kicsit felmelegítve kell a gyertyák aljába dugdosni, így azok könnyen beszúrhatók lesznek a koszorúba, de ezt a lépést is megkönnyíthetjük a virágos boltokban kapható fém gyertyatartóval, melyet csak bele kell szúrni a koszorúba. Nem érdemes a gyertyákon spórolni, mert a rossz minőségűek folynak és nem szépen égnek, ráadásul könnyen is törnek, így már a koszorú készítésekor bosszúságot okoznak.

A dekorálás egyéni ízlés kérdése, a piros-arany kombináció régóta jól bevált együttes, de divatos a lila-élénkzöld duó, vagy az ezüst különböző árnyalatai. A díszítésnél csak a fantázia szab határt, használhatunk még aszalt narancsszeleteket, fahéj rudakat és egyéb ízléses dolgokat, terméseket is.

A gyertyák mellé masnikat is elhelyezhetünk - szintén dróttal felerősítve -, illetve a terméseket elhagyva csak masnival is díszíthetünk. Csupán arra ügyeljünk, hogy mindenből csak mértékkel válasszunk, mert a túldekorált koszorú nem lesz ízléses.

Forrás: ma.hu

Vissza
2009.
december
22. 11:20

Hogyan győzze le az ünnepek miatti depressziót?

Hogyan győzze le az ünnepek miatti depressziót? A karácsonyi ünnepek sokak számára az év legszebb időszakát jelentik, ám vannak, akiknek ezek a legkevésbé várt, legnehezebben megélt napok.
Tovább
2010.
december
04. 08:39

Készüljünk a karácsonyra advent idején- 2. rész

Készüljünk a karácsonyra advent idején- 2. rész Mézédes illatok, gyertyák, karácsonyi hangulat. Az adventi időszakban az otthonunkban meghitt hangulatot teremtünk. Most néhány hangulatos tippet adunk!
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART