2011.
május
14. 09:10

Készülnek az átmeneti rendelkezésekre a bírák

ítélkezés Kivárja az átmeneti rendelkezéseket, valamint a sarkalatos törvényeket a bírói szervezet vezetősége, noha a nyugdíjkorhatár kérdése szerepel az Országos Igazságszolgáltatási Tanács napirendjén - értesült a Népszava.

A Népszabadság számolt be arról, hogy Sándor Zsuzsanna kezdeményezésére esetleg együtt fordulnának az Alkotmánybírósághoz (Ab) a bírói testület tagjai.

A Fővárosi Bíróság tanácsvezető bírája a lapnak kiemelte: nem az alkotmányt, hanem azokat a sarkalatos törvényeket kifogásolnák, amelyek a szervezetről és a bírák jogállásáról rendelkeznek majd. Ezekben kell ugyanis rögzíteni a konkrét szabályokat, így ha ott is "a mostani értelmezésnek megfelelően határozzák majd meg" a bírói jogviszony korhatárát, az számukra elfogadhatatlan.

Az új alaptörvény szerint a mostani 70 év helyett a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozik majd a bírókra, a hatályos szabályok alapján pedig ez 65 év kellene, hogy legyen. A kormánypártok azonban a bíráknál is érvényesíteni kívánják azt az átmeneti szabályozást, mely szerint az 1952. január 1-je előtt születettek korhatára 62 év, a 65-ös szabály pedig csak 2022-ben válik általánossá. A Fidesz-KDNP tervei szerint tehát már jövőre több mint 200, főként vezető tisztségben dolgozó bírónak kell majd elhagyni a pályát.

A lap információi szerint a Sándor-féle felhíváshoz néhány nap alatt tucatnyian csatlakoztak, és a Népszava is úgy értesült, többeknek megfordult a fejében az efféle jogsegély, és az esetleges "pertársaság". Vannak azonban, akik éppen hogy a kivárást választják, és abban reménykednek, az átmeneti rendelkezésekben lesz majd valamiféle "menekülő út". Sokan pedig, főként akik már betöltötték, vagy még idén betöltik a 62-őt, inkább megkezdik a felmentési idejüket, hogy azt a mai szabályok szerint kitölthessék.

Attól tartanak ugyanis, hogy az átmeneti rendelkezések még a bírák nyugdíjba vonulásának rendjét is drasztikusan megváltoztatják majd. Az azonban forrásaink szerint biztos, hogy miután ez nem szervezeti, hanem egyéni - tehát a bírói jogállásra vonatkozó - kérdés, intézmény nem, csak az egyes személyek, vagy azok csoportja kezdeményezhet majd alkotmányossági vizsgálatot. Emellett a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási kollégiuma is léphetne még; a bíróságokra kötelező jogegységi döntés kibocsátásával ugyanis állást foglalhatna a 65 éves korban történő nyugdíjazás mellett.

Forrás. nepszava.hu

Vissza
2011.
április
09. 20:48

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától Nem volt még rá példa, hogy lényegében a teljes magyar bírói kar levelet intézzen a jogalkotókhoz, most megtették: komolyan aggódnak a nyugdíjkorhatáruk leszállításának terve miatt. Ez szerintük lehetetlen helyzetbe hozná a bíróságokat, ezért lobbizni kezdtek az alkotmánytervezet ezirányú módosítása ellen.
Tovább
2011.
április
17. 09:15

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat Egyelőre nem érkezett hivatalos válasz sem a kormánytól, sem a kormánypártoktól a bírósági vezetők csütörtökön közölt állásfoglalására. Ebben egyebek mellett az olvasható, hogy szerintük diszkriminatív és ellentétes a bírók függetlenségére vonatkozó nemzetközi szabályokkal az a megszavazott alkotmánymódosító javaslat, amely szerint az öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötik majd a bírói jogviszony felső korhatárát.
Tovább
2011.
május
05. 15:39

Baka András: bizonytalanok és elkeseredettek a bírák

Baka András: bizonytalanok és elkeseredettek a bírák Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint bizonytalanság és elkeseredettség tapasztalható a bírói karban a nyugdíjkorhatár nyolc évvel történő csökkentése miatt, de - miután a döntés megszületett -, most a legfontosabb feladat enyhíteni annak következményeit.
Tovább
2011.
április
29. 14:44

Baka András: egy-másfél éves lemaradás várható a bíróságokon a nyugdíjazás miatt

Baka András: egy-másfél éves lemaradás várható a bíróságokon a nyugdíjazás miatt A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint egy-másfél éves lemaradást jelent a bíróságoknak, ha az új alaptörvény szerint 2012. január 1-én hatályba lép a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása.
Tovább
2011.
április
14. 18:36

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás Hatástalanul érvelt a Legfelsőbb Bíróság elnöke: a jelenlegi 70 helyett 62 évesen nyugdíjba kell menniük a bíróknak. Ezáltal a bírói kar tíz százalékának kell távoznia jövő év végéig. A bírói vezetők szerint ez ronthatja az ítélkezés minőségét. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta: megoldhatatlan helyzetet eredményez a korábbi nyugdíjazás. Bánáti János kiemelte, hogy ügyek tízezreit kell majd új bírónak átvennie, ez nagy időveszteséget okoz.
Tovább
2011.
április
08. 14:48

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége tiltakozik a bírói életpálya megrövidítésének szándéka ellen, amely az alkotmányozás folyamatában merült fel.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART