2013.
november
02. 07:36

Kezdődik a hajléktalanok téli ellátása

Címkék:
Vecsei Miklós Pénteken kezdődött a hajléktalanok téli ellátása. A Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium egyik vezetője, Vecsei Miklós szerint a pályázati rendszer kezdete óta ez lehet az első év, hogy a téli ellátásokhoz szükséges források időben rendelkezésre állnak majd az egész országban, s a következő időszak kulcskérdése az lesz: hogyan lehet beavatkozni a legsúlyosabb helyzetben élő hajléktalan emberek ellátása érdekében.

Vecsei Miklós, aki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke is, elmondta: a téli ellátással kapcsolatos pályázatokat már elbírálták, a fővárosban pedig már hetekkel ezelőtt aláírták azokat az együttműködési megállapodásokat, amelyek a téli ellátás biztonságát garantálják.

Hozzátette, az éjszakai menedékhelyekkel kapcsolatban az idei télre is igaz lesz, hogy férőhelyhiány miatt senkit sem fognak elutasítani. Úgy véli, sokkal nagyobb kihívás lesz az utcai szolgálatok számára az, ha valaki nem akarja igénybe venni hideg időben a szállást.

Vecsei Miklós szólt arról, hogy mindezek mellett sok bizonytalanságot hozhat a módosított szabálysértési törvény és az annak nyomán születendő rendeletek életbelépése. Ezen rendeletekben határozzák majd meg azokat a területeket, ahol tilos lesz életvitelszerűen tartózkodni.

Közölte, még nem tudni, hogy ezeknek milyen hatásai lehetnek, elképzelhető, hogy a szociális munkásoknak egészen új kihívásokkal kell majd szembenézniük olyan területeken, ahol nem lesz tiltott a közterületen élés, és amelyek így kvázi türelmi zónákként fognak működni. Az ilyen helyzetben "már végképp nincs ereje a szónak, ha valaki az utcán akar maradni" - mutatott rá.

Vecsei Miklós elmondta, a következő időszak kulcskérdése az, hogy tudják-e majd kezelni a legsúlyosabb helyzetben lévő hajléktalan emberek problémáját. Kifejtette, a legsúlyosabb esetekben - amikor az utcán élés mellett például egyszerre áll fenn alkohol-, kábítószer- és pszichiátriai probléma - még nem jutottak el oda, hogyan lehetne beavatkozni akkor, ha az illető azt mondja, hogy nem szeretne ellátást.

Megjegyezte, hogy éppen ezek a helyzetek váltják ki a legtöbb indulatot a társadalomban, s hozzátette: a nemsokára életbe lépő intézkedések ezekre nem fognak választ adni. Vecsei Miklós kiemelte, maga a probléma néhány száz emberről szól, nem összességében a hajléktalanságról.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART