2011.
február
12. 07:02

Kezdődik harc a túlélésért a kisebb nyugdíjpénztárak között

Címkék:
nyugdíjfolyósító A tizennyolc magánnyugdíjpénztárból hétben kevesebb mint kétezer tag maradt, ezeknek a kasszáknak fél évük van arra, hogy rendezzék soraikat. A felügyelet elsősorban a biztonságosság alapján dönt, de kétezer fő alatt a taglétszámra hivatkozva is visszavonhatja az engedélyt. Találtunk olyan pénztárat, amelynél harcba szállnak a működés fenntartásáért, van ahol még hezitálnak, és van, ahol nem látják értelmét a további működésnek.

Dimenzió, Életút, Honvéd, Postás, Quaestor, Vasutas és a Villamosenergia-Ipari Társaságok Magánnyugdíjpénztára - az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) előzetes adatai szerint ez az a hét magánnyugdíjpénztár, amelynek a törvényben előírt kétezer fő alá csökkent a tagsága. A jogszabály értelmében ha egy pénztár taglétszáma kétezer fő alá csökken, akkor a kasszának fél éve van a helyzet rendezésére, azaz hogy új tagokat toborozzon vagy összeolvadjon egy másik pénztárral.

A január 31-ei adatok szerint 97 422 fő maradt a magánnyugdíj-rendszerben, az önhibájukon kívül nem nyilatkozók február 28-áig tehetnek nyilatkozatot a maradásról, de jó eséllyel ezek a döntések nem változtatnak majd számottevően a pénztárak taglétszámán. Az ONYF a hivatalos adatokat március 1-jén közli majd a magánpénztárakkal, a pénzügyi felügyelet abban az esetben vonhatja vissza a működési engedélyt, ha a tagság létszáma hat hónapon keresztül elmarad a kétezres küszöbszámtól. Ez azt jelenti, hogy a fenti hét kasszának augusztus végéig kell rendeznie a helyzetét, azaz valamilyen módon feltornásznia a tagságát (a nyugdíjpénztári létszámokról szóló táblázatot itt találja meg). A magánnyugdíjrendszer és az állami rendszer között ugyan speciális esetekben még van átjárás, de a többség számára a kapuk bezáródtak, azaz a fennmaradásban bízó kisebb pénztáraknak más kasszáktól kell elhalászniuk a tagokat.

A kicsik közül sem adja fel mindenki

Biztosan harcba száll az életben maradásért a Villamosenergia-Ipari Társaságok (VIT) Nyugdíjpénztára, bár a nyugdíjbiztosító adatai szerint mindössze 862 tagjuk nyilatkozott január végéig a pénztárnál maradásról. Pellei József, a VIT ügyvezetője az [origo]-nak elmondta: elszántságukat arra alapozzák, hogy pénztáruk akár három évre is elegendő tartalékot halmozott fel, ami akkor is elegendő lenne a működés finanszírozására, ha nem lennének újabb bevételeik. Ez utóbbi eset szerinte azért kizárt, mert a működési engedély megtartásához 862-ről úgyis mindenképp kétezer fölé kell növelniük a tagságot, ami viszont plusz tagdíjbefizetéseket jelent.Az idei év elejétől a befizetett tagdíjak 0,9 százalékát fordíthatják működési költségeik fedezésére a pénztárak, tavaly az arányszám még 4,5 százalék volt.

Üzleti titokra hivatkozva nem árulta el a mozgalmas és aktív félévre készülő VIT ügyvezetője, hogyan kívánják elérni a tagság felduzzasztását, annyit azonban elmondott, hogy számítanak a pénztártagok számukra kedvező döntésére. Pellei József szerint ugyanis a magánpénztárak mellett kitartó majd százezer tag tudatosan választ majd, és figyelemmel kíséri, hogy egy-egy pénztár mekkora hozamot tudott biztosítani tagjai számára, és mindezt mekkora működési költséggel. "A VIT ilyen téren igen kedvező eredményeket tud felmutatni, ami abban is visszatükröződik, hogy míg az össz magán-nyugdíjpénztári tagok mindössze 3,12 százaléka döntött a maradás mellett, addig a VIT tagságának közel 10 százaléka határozott így" - mondta Pellei, aki azzal számol, hogy a működésüket feladó más pénztárak tagjai igazolhatnak át a VIT-hez, de az sem kizárt, hogy a talpon maradók között is mozgás lesz.

"Az alacsonyabb létszámok mellett a verseny nem csökkenni, hanem erősödni fog" - válaszolta az [origo]-nak Lehoczky László, a valamivel több mint háromezer taggal rendelkező MKB Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, aki szerint azt a verziót is számításba kell venni, hogy most ugyan megmarad a pénztár, de idővel annyira lecsökken a taglétszám, hogy nem éri majd meg a pénztár fenntartása. "Akármilyen hihetetlenül hangzik is, nem kizárt új belépők megjelenése sem" - mondta Pellei. Mint mondta, természetesen ez nem lesz tömeges jelenség, de biztosan lesznek olyanok, akik nem bíznak az állami nyugdíjrendszerben, legalábbis abban nem, hogy az állami járadékból majd meg lehet élni. A taglétszám növelésének harmadik lehetősége a pénztárak fúziója, amikor egy vagy több pénztár arról dönt, hogy önmagában ugyan nem tudna fennmaradni, de az egyesülés nyomán működőképesek maradhatnak.

Nem döntöttek, feladták

Nem döntöttek még a folytatásról a Dimenzió Magánnyugdíjpénztárnál. Néhány napja még olyan írásbeli választ kaptunk az ügyvezető igazgatótól, hogy várhatóan nem tudnak önállóan fennmaradni. "Némileg más lett a helyzet azután, hogy a nyugdíjbiztosító nyilvánosságra hozta a pénztárak adatait, amiből az derült ki, hogy a Dimenziónál 1430-an maradtak, ami az eredeti taglétszám 11,40 százaléka" - mondta Paczolai Szabolcs az [origo]-nak, aki szerint ez ugyan alatta van a kétezres küszöbnek, de az arányszámot így is meglepően magasnak tartja.

A pénztár ügyvezetője szerint ennek az lehet a hátterében, hogy a Dimenziónál a szektorátlagot bőven meghaladó hozamot értek el a tagok. "A pozitív üzenet ellenére egyelőre nincs döntés a Dimenzió jövőjéről, arról a közgyűlésnek kell majd döntenie, amelynek azonban még az időpontja sincs kitűzve. Túl sok időnk nincs, legkésőbb májusig kell határozni a pénztár sorsáról" - mondta Paczolai Szabolcs.

"Várhatóan pénztárunk magán-nyugdíjpénztári ágazatát meg kell szüntetnünk, így a pénztár fenntartása nem is lehet kérdés" - közölte az [origo]-val a Honvéd Pénztár, amelynek várható felszámolását a vezető azzal indokolta, hogy nagyon kevés tagjuk jelezte a maradást. Ezt igazolták vissza az ONYF számai is, a Honvéd Pénztár korábbi 23 728 tagja közül mindössze 609-en nyilatkoztak a jogviszony fenntartásáról, ami 2,57 százalékos teljesítmény. A kérdéseinkre küldött levelében a kassza azt is hangsúlyozta, hogy a pénztár fennmaradását vagy bezárását "nemcsak a létszám, hanem a jelentősen lecsökkentett működési tartalék is meghatározza".

Kétezer fő és a működés biztonsága

A több pénztár által is említett tartalékok valóban meghatározóak lehetnek, legalábbis erre utalt Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője is, aki kérdésünkre megerősítette, hogy a felügyelet szerint a pénztár működése szempontjából nem elsősorban a taglétszám, hanem a működés biztonságossága az elsődleges. "Nem feltétlenül csak a taglétszámon múlik egy-egy pénztár további működése, a lényeg a fenntartható, a tagok érdekeit védő és a nyugdíjcélú megtakarítások biztonságos kezelését garantáló működés" - mondta az előzetes adatok szerint 2166 taggal rendelkező Generali Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, Lengyel Márk.

A felügyeleti intézkedés lehetőségeiről a magánnyugdíjpénztári törvény feltételes módban fogalmaz: eszerint a tevékenységi engedély visszavonására akkor kerülhet sor, ha az engedély kiadásának feltételei nem állnak fenn (például nincsenek meg a biztonságos működés feltételei), vagy taglétszáma 6 hónapot meghaladó időtartamban nem éri el a kétezer főt. Önmagában tehát a kétezer fős taglétszám el nem érésénél nem kötelező az engedély visszavonása, erre a felügyeletnek csak lehetősége van, a PSZÁF-nak a pénztár működésének egészének kell biztonsági szempontból megvizsgálnia egy ilyen helyzetben, különös tekintettel a működési és a likviditási tartalék helyzetére.

A magánnyugdíjpénztáraknál három tartalék létezik, amelyek abban különböznek egymástól, hogy mire használható fel a forrás. A fedezeti tartalék az egyéni számlákból áll, a pénztár ebből finanszírozza a tagi nyugdíjszolgáltatásokat. A működési tartalék a pénztár működési költségeit, például a nyilvántartás, a könyvelés, a munkáltatói levelek és az egyéni számlaértesítők költségeit fedezi, a likviditási tartalék pedig a pénztár fizetőképességének fenntartására és a befektetési kockázatok kiküszöbölésére szolgál.

Forrás: origo

Vissza
2010.
december
14. 12:39

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak Az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért azonnali segítséget "3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében" a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2010.
november
21. 07:52

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza A Világbank szakértője szerint a magyar nyugdíjrendszer önkéntes megtakarításokra támaszkodó pillérjét kellene megerősíteni. A vezető közgazdász rámutatott, hogy a hagyományos nyugat-európai modellek a társadalom elöregedése miatt egyre kevésbé fenntarthatóak, és egyre nagyobb deficitet generálnak, ezért reformra szorulnak.
Tovább
2011.
február
07. 16:35

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen A politikus a részletek bejelentése előtt nem volt hajlandó kommentálni, mire lehetnek elégségesek a kormányzat várható strukturális reformjai. A hazai nyugdíjrendszer átalakítását viszont "nagyon rossznak" értékeli; a magán-nyugdíjpénztárak tervezett utólagos átvilágításáról pedig azt mondta: az egy "színtiszta bosszúhadjárat".
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2010.
november
25. 09:26

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól. Egyöntetűen ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak.
Tovább
2011.
január
04. 09:59

Elszámoltatják a magánpénztárakat

Elszámoltatják a magánpénztárakat Január 31-én az ajtók mindenképpen bezárulnak azok előtt, akik nem lépnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe – erősítette meg Selmeczi Gabriella a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja reméli, hogy az állami rendszerbe visszatérő magán-nyugdíjpénztári tagok adatainak átadás-átvétele tisztességes körülmények között zajlik majd, de akár törvényt is módosítanak, ha a pénztárak nem lesznek hajlandók beszámolni minden elköltött forint sorsáról.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
2011.
február
08. 17:26

Hét magánnyugdíjpénztár a létszámminimum alatt

Hét magánnyugdíjpénztár a létszámminimum alatt A magán-nyugdíjpénztári tagság átrendeződése után tizennyolc magánnyugdíjpénztárból hét nem éri el a fennmaradáshoz szükséges kétezer fős létszámot, a tízezret öté haladja meg - ők a legesélyesebbek arra, hogy hosszabb távon fennmaradjanak - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján közzétett adatokból.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
2011.
február
09. 12:47

Indul a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató

Indul a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató Ma kezdi meg működését Magyarország első foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatója, a QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásnak az angolszász területen és az Európai Unió nyugati tagállamaiban sok évtizedes hagyománya van: a munkavállalók ott jövőbeni nyugdíjuk egy részét a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóktól kapják. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás olyan testre szabott nyugdíjprogramok kialakítását és működtetését teszi lehetővé, amelyek a rendszeres befizetések, illetve az azok befektetéséből származó hozamok felhalmozásával képesek hozzájárulni a jövőbeni nyugdíjak jelentős mértékű növeléséhez - hangzott el a Quaestor által tartott sajtótájékoztatón.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2011.
február
09. 18:37

Megint lemaradt a nyugdíjcsomag az Ab napirendjéről

Megint lemaradt a nyugdíjcsomag az Ab napirendjéről A február közepi ülésén sem veszi napirendre a nyugdíjcsomagot az Alkotmánybíróság, melynek elnöke a minap világossá tette, hogy hónapokba telhet a döntés meghozatala.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
2011.
január
10. 13:07

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete havi rendszerességű tájékoztatásra kötelezett több magánnyugdíjpénztárat arról, hogy miként alakulnak a működés finanszírozására felhasználható tartalékaik.
Tovább
2011.
január
13. 16:54

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak Vége a munkanélküliek nagylelkű és hosszan tartó juttatásainak, mondta Orbán Viktor a létminimum alatti támogatásokról. Az álláskeresési támogatások idei tervezett összege nagyjából a negyede annak a pénznek, amelyről a kormány az szja átalakításával lemondott. A miniszterelnök nyilatkozata ellentmond a gazdasági miniszterének is.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
2011.
február
06. 09:36

Több hónap, mire eljut az államhoz a nyugdíjvagyon

Több hónap, mire eljut az államhoz a nyugdíjvagyon Nem csak a mérettől függ, hogy melyik magán-nyugdíjpénztár marad meg a jövőben, munkáltatói pénztár is jelezte, hogy folytatni kívánja a működését - vázolta a közeljövőt Juhász Istvánné, a pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. A vagyon átadásának kidolgozására 45 napja van a pénztáraknak, ám maga a folyamat akár nyárig is elhúzódhat. Addigra viszont megszülethet az Alkotmánybíróság döntése.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART