2011.
október
26. 16:11

Kezdünk leszámolni az állami nyugdíj illúziójával

Címkék:
malacpersely A megtakarítási hajlandóság ugyan nőtt az elmúlt negyedévben, de az anyagi lehetőségeink egyre rosszabbak. A kisebb megtakarítással rendelkezők felélték tartalékaikat, míg a pénzügyi tervezés egyre nehezebb. A családban és a szerencsében bízunk, az államról pedig tudjuk, hogy nem fog tudni majd elegendő nyugdíjat fizetni - derül ki az OTP friss felméréséből.

Az Öngondoskodás 2011 című szakmai konferencián az OTP öngondoskodási index újabb adatait ismertette Illés Zoltán, a bank ügyvezető igazgatója. A 100 pontos skálán a nyári 36 pont után az őszi adatfelvétel nem mutat semmi változást - bár a körülmények egyértelműen romlottak.

Feléltük a megtakarításaink egy részét

A nyári adatfelvétel óta több megszorító intézkedést is bejelentett a kormány, illetve a magánnyugdíjpénztári milliárdokat átfolyatták az állami rendszerbe, valamint sok egykori tag reálhozamot is kapott. Az OTP indexéhez készült adatfelvétel most ezt is vizsgálta.

A megkérdezettek több mint harmada kapott reálhozamot, ugyanakkor 57%-uk ezt már fel is élte: mindennapos kiadásokra költötte el a plusz pénzt. 18% költött hiteltörlesztésre, 17% nagyobb értékű vásárlásra és 12% költötte a reálhozamát lakásfelújításra. A válaszadók mindössze 10%-a tette megtakarításba a pénztáraktól kapott összeget, míg mindösszesen 6% gondolt jó előre, és fektette a pénzt nyugdíjcélú megtakarításba. A válaszadók 11%-a folyószámlán tartja az összeget, hogy végszükség esetén bármikor hozzáférhessen.

Akarnánk takarékoskodni

A reálhozamok sorsa jól mutatja, miként változtak a megtakarítási szokások. A nyári 28%-ról őszre 25%-ra csökkent azok aránya, akik rendelkeznek vésztartalékkal, nőtt viszont azok aránya, aki szeretnének ilyen tartalékot képezni, méghozzá 4%-kal. Ez még így is csak a megkérdezettek negyedére igaz. Vagyis míg a megtakarítások tovább erodálódtak, addig a megtakarítási hajlandóság nőtt. Aggasztó adat, hogy 41%-ról 47%-ra nőtt a semmi fajta tartalékkal nem rendelkezők aránya a nyár óta.

Illés Zoltán szerint a kisebb befektetett összegek kikerültek a megtakarítási piacról, hiszen azokat a lakosság felélte. Mindezek mellett 6%-kal csökkent azok aránya, akik rendelkeznek bármifajta megtakarítással.

A nyári adatokhoz képest nem tapasztalható elmozdulás a jövő megítélését illetően, továbbra 76% mondja, hogy kiszámíthatatlannak tartja a jövőt, míg a közeljövőt 71% ítéli bizonytalannak. Így is sok válaszadó, 62% mondja, hogy a tisztességes öregkori megélhetés biztosítása az állam dolga, ez még akkor is kiugróan magas szám, ha 4%-kal csökkent a nyár óta azok aránya, akik így gondolkodnak. Ennek a rétegnek 85%-a gondolja így is, hogy az állam nem tud majd elegendő nyugdíjat fizetni.

A pénzügyi tervezés egyre fontosabb

Magyarul: a lakosság nagy része kezd leszámolni azzal az illúzióval, hogy majd az állam biztosítja nyugdíját. Az állam szerepében bízók aránya azonban nemcsak az idősebb generációknál magas, hanem a fiatalabbak körében is - vagyis az időskori megélhetést biztosító állam képe nem feltétlenül a rendszerváltás közvetlen öröksége.

Ahogy az válságban lenni szokott, nőtt a megtakarítási hajlandóság, az anyagi eszközök ugyanakkor egyre korlátoltabbak erre - legalább is a felmérés adataiból ez derül ki. Egyértelmű, hogy az elmúlt 4 hónap fejleményei bizonytalanabb pénzügyi tervezést tesznek lehetővé - ez abból is látszik, az öngondoskodási formák közül a családi összetartozást emelték ki a leginkább a megkérdezettek. Az OTP felmérése ugyanis az öngondoskodás nem pénzügyi komponenseit is vizsgálta, a család mellett az egészségmegőrzés, a tanulás és az önképzés is fontos helyen szerepel - a nehezebb körülmények ellenére is a pénzügyi tervezés ebben a lajstromban csak a harmadik legfontosabb a megkérdezettek szerint.

Forrás: Privátbankár/Jókor Tv

Vissza
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART