2011.
október
30. 09:31

Kézfogással is terjed a járvány

Címkék:
kézfogás Hiába régi szokás a kézfogás, a szakértők szerint még az üzleti életben is tartózkodnunk kellene tőle, mert rengeteg fertőzés, mint például az influenza is, átadható vele. Az influenza kórokozói akár 24 óráig életben maradnak a megérintett felületeken.

„Biztonságos kézfogást”, vagyis a könyök összeérintését vagy a japán meghajlást javasol jaNathan Wolfe, a Stanford Egyetem vírusszakértője a hagyományos kézfogások helyett, mivel szerinte a vírusok terjedésében kulcsfontosságú szerepet játszhat ez a szokás. – Inkább a könyökünket kellene összeérinteni a kezünk helyett, így megakadályozhatnánk bizonyos fertőzésék terjedését. Gondoljunk csak bele, ha tüsszögünk, akkor a kezünket emeljük az orrunk elé – tette hozzá a szakértő.

Ezt a megállapítást az új kutatások is alátámasztják, miszerint Ben Killingley, a Nottingham Egyetem fertőző betegségek szakértője szerint azonban ha az emberek megfelelően és rendszeresen kezet mosnának, nem lenne szükség a kézfogás kerülésére sem. A szakértők ezért úgy vélik – bár korábban úgy gondolták, a legveszélyesebb helyek a vírusok terjedése szempontjából a zsúfolt buszok –, a gyakori kézfogás miatt az irodák sokkal magasabb kockázatot jelentenek.

Japánban már nagyon régi hagyománya van a meghajlásnak, mint üdvözlési formának. A gyerekek már kiskoruk óta tanulják, hogyan kell helyesen meghajolni. Dr Wolfe szerint a könyökök összeérintése biztonságos megoldást nyújtana a kézfogás helyett. Barack Obama amerikai elnök és felesége, Michelle is híres arról, hogy higiéniai okokból inkább az öklük összeérintésével üdvözlik az embereket. A britek többsége pedig azt vallotta, hogy inkább elkerüli a kézfogást, ha teheti.

Forrás: Ötvenentúl

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART