2012.
május
29. 08:51

Ki marad itthon?

Címkék:
határ Az elmúlt 20 évben soha nem volt ilyen magas a magyarok körében a migrációt tervezők aránya: mára minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid- vagy hosszú távon külföldön vállal munkát, vagy véglegesen kivándorol. 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy kivándorlást tervezők aránya - derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet márciusi kutatásából. A 30 év alattiak fele külföldre költözne.

Az intézet szerint a kilencvenes évekhez képest a 2000-es évekre megnőtt a magyar lakosság migrációs potenciálja, vagyis a külföldi munkavállalást vagy letelepedést tervezők aránya. 2010-től erőteljesen megnőtt a hosszú távú külföldi munkavállalást fontolgatók aránya, miközben lényegében ugyanannyian tervezték a kivándorlást, mint korábban.

A 2012 elején készített felmérés szerint a felnőtt lakosság 13 százaléka tervezi, hogy néhány hétre vagy hónapra, 16 százaléka, hogy pár évre külföldre menne dolgozni. A kivándorlást 7 százalék tervezi. A migrációs potenciál a három arányszám halmozott értéke; ez a szám 2012-ben 19 százalékra, a valaha mért legmagasabb értékre nőtt.

Az átlagoshoz képest az egyes társadalmi csoportok migrációs szándéka persze nem egyforma. A legmagasabb a fiatalok és a nehéz, kedvezőtlen gazdasági-társadalmi helyzetű csoportok körében (például munkanélküliek, kisebbségek). A Tárki szerint a minden második 30 év alatti magyar felnőttt így gondolkodik. Meglepő, hogy az erős nemzeti öntudatot hirdető Jobbik szavazóinak az egyharmada tervezi azt, hogy külföldre költözik.

A célországok jórészt változatlanok, 2012-ben a legnépszerűbbek elsősorban Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság. Emellett a kivándorlás céljaként a magyarok mentális térképen jobban látszik az USA és Kanada, mint a munkavállalási célú migráció esetében - írja még a Tárki.

Forrás: penzcentrum.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART