2012.
február
16. 15:23

Kiadta a nyugdíjról szóló fehér könyvét az EU

Címkék:
Andor László Megfelelő, biztonságos és fenntartható nyugdíjakat kell garantálni az európai polgároknak - hangsúlyozza az Európai Bizottság által csütörtökön Brüsszelben nyilvánosságra hozott, úgynevezett fehér könyv. Fehér könyvnek nevezik a nagy horderejű kérdések tervezett kezelési módjáról készült átfogó összeállításokat, amelyek iránymutatásul szolgálnak a későbbi jogszabályalkotás számára. A nyugdíjtémában készített dokumentumot Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos ismertette.

A nyugdíjrendszerek működtetése ugyan tagállami hatáskör az unióban, ám a központi javaslattevő-végrehajtó intézmény elemzésekkel és útmutatással segíti a tagországokban folyó vitákat és a kormányok reformjait. Emellett az Európai Bizottság néhány - az integrációval összefüggő - területen jogszabályalkotásra is készül - ilyen a magánmegtakarítások "hordozhatósága" és a több országban is működő magánpénztárak jobb szabályozása - mondta a biztos.

Andor hangsúlyozta: egyidejűleg több olyan kezdeményezésre van szükség, amely biztosítja a nyugdíjak értékállóságát és a mai fiatalok majdani nyugellátását. A demográfiai változások miatt igen fontos az, hogy a mainál többen és hosszabb ideig legyenek aktív munkavállalók. Ez - tette hozzá - komoly feladatokat ró a foglalkoztatáspolitikára: több munkahelyet kell teremteni, illetve javítani kell a munkakörülményeket, egészségvédelmi beruházásokra van szükség.

Biztosítani kell azt is - hangsúlyozta a magyar EU-biztos -, hogy a rövidebb-hosszabb ideig külföldön dolgozók nyugdíjhoz való jogai ne sérüljenek. Érvelése szerint a munkaerő EU-n belüli mobilitását is erősíti, ha mindenki biztos lehet abban, hogy a külföldön ledolgozott évek után is nyugdíjat kap szülőhazájába visszatérve.

Andor szerint segíteni kell az embereket abban, hogy maguk is megtakarítsanak bizonyos összegeket a nyugdíjukra, másfelől pedig garantálni kell, hogy mindenki megkapja azt a nyugdíjat, amelyet aktív korában ígértek neki. Fontos feladatnak nevezte a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentését is.

Andor László elmondta, hogy az Európai Bizottság ösztönzi a megfelelően szabályozott, kiegészítő jellegű magán-nyugdíjpénztári rendszer fejlesztését. A reformok kidolgozásánál fontosnak tartja a szociális partnerek részvételét. Az Európai Bizottság - erősítette meg a biztos - a jövőben is folyamatosan vizsgálja majd a nyugdíjrendszerek megfelelő, biztonságos és fenntartható voltát a tagállamokban, és támogatja a nyugdíjrendszerek ezt szolgáló reformját.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
február
09. 17:06

Emelné a nyugdíjkorhatárokat az Európai Bizottság

Emelné a nyugdíjkorhatárokat az Európai Bizottság Az EB célul tűzte ki az uniós tagállamokban érvényes nyugdíjkorhatárok további emelését – tudta meg a Bild című német bulvárlap.
Tovább
2012.
február
16. 05:29

Kiderül, hogy mit tervez az EU a nyugdíjakkal

Kiderül, hogy mit tervez az EU a nyugdíjakkal Még ezen a héten publikálásra kerül az Európai Bizottság által kidolgozott európai nyugdíjrendszerekről szóló fehér könyv, amelyet bő egy éves társadalmi konzultáció előzött meg. A könyvben több olyan ajánlást is megfogalmaz az EB, amelyre a válságot követően szükség van, hogy a tagországokban fenntartható nyugdíjrendszerek jöjjenek létre. Érdekesség, hogy a kiszivárgott tervezet szerint az EU pénzügyi és szakmai segítséget is adna a tagországoknak nyugdíjügyben, miközben az anyag ország-specifikus javaslatokat is megfogalmaz - írja az Investment & Pensions.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART