2011.
szeptember
12. 09:57

Kiderült, mit gondolnak a devizahitelesek Lázár javaslatáról

Címkék:
svájci frank A Portfolio.hu több mint 11 ezer Olvasója válaszolt arra a kérdésünkre, devizahitelesként végtörlesztené-e tartozását a Fidesz-frakció által pénteken javasolt 180 forintos frank-, illetve 250 forintos euróárfolyamon. A felmérés nem reprezentatív, de eredménye sokatmondó: a válaszadók mindössze 18%-a válaszolta azt, hogy nem végtörlesztene még a kedvezményes árfolyamon sem. Döntő többségük azonban megtenné ezt, legnagyobb arányban forinthitelből.

A frankhitelek 180, az euróhitelek 250 forintos végtörlesztését tenné lehetővé a Fidesz-frakció pénteken ismertetett javaslata. A legnagyobb kérdés, csak megtakarításokból tehetnék-e meg ezt az ügyfelek (a bankoknak ezen ügyfelek esetében ekkor is jelentős veszteségeket okozna a döntés), vagy arra köteleznék-e a bankokat, hogy ezt új forinthitelből tegyék lehetővé. Amennyiben az adósok nagy tömegei élnének ez utóbbi lehetőséggel, az a bankszektor számára több százmilliárd forintos veszteséget jelenthetne. A téma szerepelt a vasárnapi kormányülés napirendjén is, további részleteket feltehetően Orbán Viktor miniszterelnök ma 13 órakor kezdődő beszédéből tudunk majd meg.

Devizahitelek: óriási lavinát indíthat a ma napvilágot látott terv

Az eddigi információk ismeretében a Portfolio.hu Olvasói állást foglalhattak arról, hogy amennyiben devizahitelesek, vagy ha azok lennének, élnének-e a csökkentett árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, és ha igen, milyen forrásból. Meglepően nagy arányt, 26%-ot képviselnek azok, akik meglévő megtakarításaikból végtörlesztenének (könnyen elképzelhető, hogy többségben vannak közöttük a nem devizahitelesek). Új forinthitelből ennél is többen, 33%-nyian fizetnének, ez gyakorlatilag a devizahitel csökkentett összeg mellett történő végtörlesztését jelentené.

Új devizahitelből (a jelenleg is lehetséges hitelkiváltásokhoz hasonlóan vagy külföldi hitelfelvétellel) 4%-nyian végtörlesztenének, a rokonok, ismerősök pénzét esetlegesen igénybe vevők pedig 13%-os arányt képviselnek. Mindössze 18% azok aránya, akik nem végtörlesztenének a csökkentett árfolyamon sem. Ők vélhetően alacsony megtakarítással rendelkeznek, kedvezőbb árfolyammozgásokra számítanak, vagy éppen az új forinthitelek magasabb kamatszintje miatti magasabb törlesztőrészlettől tartanak. Nem alaptalanul, hiszen a Penzcentrum.hu cikke megállapította: a kedvezményes forintosítás sem csökkentené számottevően a devizahitelesek havi terheit.

Összesen mintegy 11 216 Olvasónk szavazott eddig, közülük mintegy 9182-en végtörlesztenének. Azzal az egyszerűsítő feltevéssel élve, hogy ők mindannyian frank alapú jelzáloghitellel rendelkeznek, és fennálló tartozásuk megfelel a nemzetgazdasági átlagnak (az MNB adatait felhasználva, illetve becslések alapján ez 5,2 millió forint), ők 47,8 milliárd forintnyi tartozással rendelkeznek, ez a 230 helyett használt 180 forintos végtörlesztési frankárfolyammal 10,4 milliárd forinttal csökkenne. Ennyit nyernének a Portfolio.hu szavazói, amennyiben átlagos összegű frank alapú tartozással rendelkeznek.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
2011.
szeptember
09. 15:37

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt A Bankszövetség közleménye szerint nekik senki nem szólt arról a Lázár János által tett bejelentésről, amelyben a Fidesz frakcióvezetője vázolta a devizahitelesek helyzetének könnyítése érdekében tervezett lépéseket. Ezek értelmében az adósok rögzített árfolyamon válthatnák át devizaalapú hiteleiket forinthitelekre, méghozzá a jelenlegi árfolyamszintekhez képest meglepetősen kedvezően 180-as CHF/HUF, illetve 250-es EUR/HUF árfolyamon).
Tovább
2011.
szeptember
11. 10:06

Svájc még évekig büntethet

Svájc még évekig büntethet Svájc nem először bünteti a svájci frankba menekülő megtakarításokat. Sőt, eddigi példák azt mutatják, hogy az alpesi ország akár évekig is a negatív tartományban tarthatja a kamatokat. A zéró alatti ráta azonban lökést adhat a gazdaságnak.
Tovább
2011.
szeptember
07. 15:09

Svájc újra megnyitja a devizaháborút

Svájc újra megnyitja a devizaháborút Svájc a globális devizaháború újabb körét nyitotta meg, írja a Bloomberg. Az országban a gazdasági növekedés visszaesett frank erősödése miatt, amely lépésre kényszerítette a politikai döntéshozókat.
Tovább
2011.
szeptember
10. 09:52

Veszélyesnek tartja a Bankszövteség Lázár javaslatát

Veszélyesnek tartja a Bankszövteség Lázár javaslatát A Bankszövetség szerint Lázár János javaslata a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztéséről veszélyezteti a pénzügyi stabilitást, makrogazdasági következményei pedig nagyon súlyosak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART