2011.
október
24. 13:22

Kiegyensúlyozottabb nyugdíjalapra van szükség

Címkék:
Réthelyi Miklós A hosszabb élettartam eléréséhez, minőségivé tételéhez elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott nyugdíjalap – jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület szakmai fórumán hétfőn a Kogart Galériában, majd hozzátette: az erről szóló tárgyalásokat holnap kezdi meg a kormány.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium magában foglalja az oktatás-, kulturális, egészség-, szociális, sport-, család- és ifjúságügyet, amelyre az Európai Unió többi tagállamában nem találunk példát – emelte ki Réthelyi Miklós. A minisztériumnak van létjogosultsága, hiszen csak több területet átfogva tudunk foglalkozni magukkal az emberekkel – húzta alá.

A miniszter elmondta: az utóbbi évtizedekben emelkedett a születéskor várható élettartam – bár Magyarország e tekintetben elmaradott az Európai Unió legtöbb tagállamához képest. A minisztérium és a Kormány a kiegyensúlyozottabb nyugdíjalap biztosításával tud segítséget nyújtani az idősebb korosztálynak egészsége megőrzéséhez, mivel nagyon fontos: a hosszú élethez egészség is társuljon – tette hozzá. Ahhoz, hogy ezt elérjük, kulcsfontosságú a szerepe a háziorvosoknak: ők azok, akik tisztában vannak az egészségünket érintő előzményekkel és – jó esetben – végig tudják kísérni az ember egész életét.

A tárcavezető kifejtette: a kultúra, a közösségek szerepe is meghatározó a magas életkor elérése szempontjából, mivel a család nem mindig tud részt venni az ember életében, ekkor kap nagy jelentőséget a vallás és a kultúra.

A minisztérium feladata: ezt a rengeteg területet összehangolni, mely a hosszú élet és egészség eléréséhez és megtartásához szükséges – emelte ki Réthelyi Miklós, majd felhívta a figyelmet arra, hogy „a kultúra az, mely elkísér minket a bölcsőtől a sírig”.

A konferencián előadást tartott Elizabeth Blackburn Nobel-díjas orvos arról, hogy a stressz megelőzése, az egészséges táplálkozás és a megfelelő testmozgás kimutatható módon a minőségi életévek növekedésével jár.

Forrás: kormany.hu

Vissza
2011.
október
15. 07:14

Befagyasztják a nyugdíj értékét

Befagyasztják a nyugdíj értékét A jövőben csak az inflációtól tenné függővé a kormány a mindenkori éves nyugdíjemelés mértékét. A parlament honlapjára felkerült a 2012. évi költségvetést megalapozó salátatörvény, amiben számos törvényt módosítanak. Ezek egy jó része a bírságok megállapításával foglalkozik.
Tovább
2011.
október
15. 07:43

Kiss Péter: rosszul járnak a nyugdíjasok

Kiss Péter: rosszul járnak a nyugdíjasok Az MSZP társadalompolitikai kabinetjének vezetője úgy látja: elveszett a nyugdíjasok számára legfontosabb érték, a kiszámíthatóság.
Tovább
2011.
október
19. 08:57

MSZP: megszűnik a kockázatközösség

MSZP: megszűnik a kockázatközösség A korhatár alatti nyugdíjak megszüntetését és szociális ellátássá alakítását, valamint a nyugdíjemelés módjának megváltozását bírálta keddi sajtótájékoztatóján a szocialista Korózs Lajos.
Tovább
2011.
október
22. 16:37

Újabb jogszabály születik a korkedvezményekre

Újabb jogszabály születik a korkedvezményekre A kormány döntése szerint foglalkoztatási, munkabiztonsági és munka-egészségügyi szempontok alapján 2012. június végéig kell kidolgozni a szervezet fokozott igénybevételével járó munkavégzés esetén 2013. január 1-jétől alkalmazható intézkedések és ellátások rendszerét, amely kiváltja a korkedvezményes nyugdíjat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART