2013.
február
10. 10:58

Kilencszáz éves a Máltai Lovagrend

Címkék:
máltai pajzs A Szuverén Máltai Lovagrend alapításának 900. évfordulóján XVI. Benedek pápa az egyházi szervezet több mint négyezer tagját fogadta szombaton a Vatikánban.

"A Máltai Lovagrend nem keresi a világi hatalmat... Misszióját az emberek lelki és testi javáért végzi, de nem egyszerűen jótékonykodó szervezet, az evangéliumi szeretetet hirdeti, és azt adja az embereknek, amire leginkább szükségük van: segítséget és szeretetet" - mondta XVI. Benedek a rend küldöttségét fogadva.

A rend mottójára (a hit tanúsítása és a szegények segítése, latinul Tuitio fidei et obsequium pauperum) emlékeztetve az egyházfő arra kérte a máltai lovagokat, hogy továbbra is "tanúsítsák a hit erejét, és tartsák életben a reményt".

A többnapos ünnepségsorozat a Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár által a Szent Péter bazilikában celebrált szentmisével és az ezt követő pápai audienciával zárult.

Az évfordulóra érkezett rendtagok - lovagok, dámák, önkéntesek a szervezet jellegzetes "lovagi" viseletében - a máltai rend piros zászlóit lobogtatva vonultak végig a Szent Péter téren Matthew Festing nagymester vezetésével.
A szentmisén és audiencián Giulio Terzi olasz külügyminiszter és a nemzetközi diplomácia képviselői is részt vettek.

A Máltai Lovagrendet II. Paszkál pápa 1113. február 5-én helyezte a Szentszék oltalma alá, azt is engedélyezve a lovagoknak, hogy szabadon választhassanak maguknak vezetőt.

Az ispotályos rendként alakult és a mai napig orvosi és szociális segélynyújtással foglalkozó szervezetnek az egész világon 13500 tagja és 80 ezer önkéntese van, valamint 25 ezer orvos és más egészségügyi dolgozó vesz részt a munkájában. A Máltai Lovagrend a világ 104 országával létesített kétoldalú kapcsolatot kórházak, mentőszolgálat, szociális segélyszolgálat és más a szegényeket és a szenvedőket segítő hálózat fenntartásával. Magyarországgal 1990-től van ilyen típusú kapcsolata.

Albrecht Boeselager, a rend egészségügyi és nemzetközi kooperációs minisztere a Vatikáni Rádiónak elmondta, hogy a Máltai Lovagrend az elsők között tesz a szíriai humanitárius tragédia megoldásáért. A rend a Törökországba és Libanonba érkezett szíriai menekülteket segíti, valamint Szíriában, Damaszkuszban és környékén is orvosi ellátást igyekszik biztosítani.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART