2013.
május
10. 10:33

Kilencvenéves a Szociális Testvérek Társasága

Címkék:
Szociális Testvérek Társasága Kilencvenedik évfordulóját ünnepli mától a Szociális Testvérek Társasága. A háromnapos programsorozat keretében szombaton a fővárosban a nagyközönség számára nyitott tematikus műhelyekkel várják az érdeklődőket, vasárnap pedig bemutatják a rendről szóló filmet a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek köszönti a megjelenteket - közölte Németh Emma, a rend elöljárójának helyettese, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) munkatársa.

Mint mondta, péntek este a budapesti Örökimádás-templomban Boldog Salkaházi Sára szociális testvér közbenjárását kérő imaestet tartanak, az ünnepi szentmisét Mohos Gábor, a MKPK titkára mutatja be.

Németh Emma beszámolt arról, hogy az Újpalotai Boldog Salkaházi Sára templomban a névadó születésnapjához kapcsolódó liturgikus ünnep alkalmából szombat délután a szociális testvéri szolgálatokat is bemutató műhelyfoglalkozásokat rendeznek. Ennek keretében tanácsokat adnak a hozzájuk fordulóknak egyebek mellett a személyijövedelemadó-bevallás űrlapjainak kitöltésében és más hivatalos ügyekben, valamint egészségműhelyükben szűréseket, konzultációkat és dietetikusi tanácsadást tartanak.

Megjegyezte, a kiskamasz korban lévő lányokat is szívesen fogadják egy külön helyiségben, ahol az emberi test rejtelmeiről beszélgetnek velük, illetve jegyeseket is ellátnak tanácsokkal.

A szociális testvérek műhelyeiben foglalkoznak többek között az idős emberek családi életével, az óvodásokat külön programokkal várják, ezenkívül segítenek a szülőknek óvodát, iskolát választani. Szó lesz még más foglalkozásokon a hit családban történő átadásáról a gyerekeknek, tartanak kézműves foglalkozásokat, továbbá tanácsokat adnak a diákoknak a házi feladatok megoldásához - tette hozzá.

Vasárnap az Uránia Nemzeti Filmszínházban a szerzetesrendről szóló filmet mutatnak be, amelynek címe egyben a rend mottója: A megszentelő szeretet küldetésében. A zártkörű rendezvényen köszöntőt mond Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke.

Németh Emma ismertetése szerint a Magyarországon tevékenykedő legnagyobb női szerzetesrend - amely jelenleg 85 tagot számlál - legismertebb tagjai a holokauszt idején az üldözötteket mentő és ezért a nyilasok által meggyilkolt Boldog Salkaházi Sára, valamint az 1920 és 1922 közötti és 1945 utáni parlamenti képviselő Slachta Margit. Utóbbi írásaiból könyvsorozatot adnak ki, amelynek harmadik kötete a közeljövőben jelenik meg - fűzte hozzá.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART