2012.
július
24. 19:08

Kilóra mérik majd a tojást

Címkék:
aranytojás A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete szerint a közeljövőben a tojás árát kilogrammonként is fel kell majd tüntetni a boltokban. A módosítás célja volt, hogy a fogyasztók könnyebben el tudják dönteni mely termék vásárlásával járnak jobban.

Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint az üzletekben a tojás esetében a darabonkénti ár mellett fel kell tüntetni a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat is. Az egységár kiszámításához figyelembe kell venni "S"-től "XL"-ig méretezett tojások előírt minimális súlyát is. A szaktárca rendelete ugyanakkor nem vonatkozik a helyi piacokon értékesített tojásokra, melyek olyan gazdaságból származnak, ahol legfeljebb 50 tojótyúkot tartanak.

A hatályos jogszabályok szerint a csomagoláson kötelező jelezni a tojás méretét: az S jel a kicsi, az M a közepes, az L a nagy, az XL a nagyon nagy méretet jelenti. A méretjelzés mellett fel kell tüntetni azt is, hogy a tojás tömegét tekintve ez minek felel meg. Így az S az 53 grammnál kisebb, az M az 53-63 grammos, az L a 63-73 grammos, az XL a73 grammnál nagyobb tojásokat "testesíti meg". Ezek a súlyadatok teszik lehetővé, hogy a kereskedők ki tudják számítani és fel tudják tüntetni az adott kategóriában az egy kilogramm tojás árát is.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) még áprilisban kezdeményezte a jogszabály-módosítást. A BTT állásfoglalása szerint a módosítás a fogyasztók jobb tájékoztatását célozza, a tanács kiemelte, hogy így a vevők könnyebben ki tudják számolni mely termék vásárlásával járnak jobban. A rendeletmódosítás arra irányul, hogy a fogyasztók el tudják dönteni: jobban járnak-e, ha egy kilogramm kisméretű tojást vásárolnak, mintha egy kilogramm közepes vagy nagyméretűt vennének.

Forrás: Privátbankár

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART