2010.
január
21. 08:44

Kinek higgyenek a nyugdíjasok?

kérdőjel A pártoknak szükségük van a hárommillió nyugdíjas szavazatára. A szocialisták szerint a Fidesz svéd modellt kíván bevezetni: ennek lényege, hogy csak annyi nyugdíjat fizetnének, amennyi a nyugdíjkasszába beérkezik. Ez pedig évi 600 milliárddal lenne kevesebb, mint jelenleg. Az MSZP szerint így 15-20 százalékkal csökkenne az ellátás. A Fidesz állítja, a kormánypárt nem mond igazat, s ők éppen a nyugdíjak értékének megtartását ígérik. De miért ilyen fontos a pártoknak a nyugdíjasok szavazata?

Az idősek az előző választásokon az MSZP-hez húztak, s mivel a legaktívabb, legnépesebb szavazói csoport, nem véletlen, hogy eldöntötték a választás kimenetelét – mondta a Blikknek Juhász Attila politológus, a Political Capital igazgatóhelyettese. – Most azonban más a felállás. A Szonda Ipsos közvélemény-kutatása szerint mintegy egymillió biztos szavazó még nem döntötte el, hogy melyik pártra adja a voksát, és ennek a tábornak jelentős része nyugdíjas. Őket az MSZP a Fidesszel próbálja riogatni, negatív kampányt folytatnak a szocialisták. Az ellenzéki erő pedig nem is tud mást tenni, mint védekezni és tagadni.

Juhász Attila szerint a nyugdíjrendszer átalakítása abból a szempontból fontos, hogy 30-40 év múlva is fizetni lehessen a járandóságokat. Vagyis pont a ma élő időseket nem érinti a kérdés, hiszen az ő ellátásuk még biztosított. Ennek ellenére a téma épp a nyugdíjasokat célozza meg. Kérdés, mennyire lehet őket befolyásolni.

– Jelenleg 150 ezer idős ember él a létminimum alatt, és úgy 300 ezernek minden fillér számít – magyarázta Szilágyi Gyula szociológus. – Ők mindennapi megélhetési gondokkal küzdenek, és nem tudják érvényesíteni az érdekeiket, kiszolgáltatottak. Ezért könnyű őket az ellátás bizonytalanságával ijesztgetni, ami befolyásolhatja a többség pártválasztását is.

Forrás: Blikk

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART