2011.
április
18. 11:16

Kisebb tagság mellett nőtt az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon

Címkék:
Bába Julianna Tovább emelkedett az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon mértéke az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, az átlagos megtakarítás mértéke immár 656 ezer forintot tesz ki. Emellett a Stabilitás Pénztárszövetség által képviselt önkéntes nyugdíjpénztárak teljes vagyona is közel 60 milliárd forinttal bővült 2010 folyamán.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befektetési teljesítmények az elmúlt másfél évben folyamatosan javultak, az egyéni megtakarítások összege folyamatosan növekedett - olvasható a pénztárszövetség közleményében. Az elmúlt évi folyamatok ismeretében bebizonyosodott, hogy nem a 2008. évi átmeneti veszteségekre visszavezetett bizalomvesztés a legfőbb oka az önkéntes nyugdíjpénztári tagság csökkenésének. Ebben sokkal inkább szerepe volt a válság háztartások jövedelmi helyzetére gyakorolt hatásának, ami egyrészt a tízéves várakozási idő leteltével a felhalmozott hozam, illetve tőke terhére teljesített kifizetésekre vonatkozó kérelmek számának növekedésével járt, másrészt e körben nőtt azok száma, akik megtakarításaik teljes likvidálása mellett döntöttek, figyelmen kívül hagyva a tőkerészre vonatkozó adójogszabályok következményeit a kifizetések összegére.

A tagság csökkent, a vagyon gyarapodott

Annak ellenére, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma körülbelül 2 százalékkal csökkent 2010 folyamán, a Stabilitás Pénztárszövetség tagjai a pénztári vagyon tekintetében bővülésről számolhatnak be éves szinten. A szövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztári vagyon 2009 végéhez képest közel 58,67 milliárd forinttal mutatott többet 2010 végén, azaz 764,3 milliárd forint helyett immáron 823 milliárdot érnek a tagok megtakarításai. Ez 7,7 százalékos növekedést jelez, egyben azt is jelenti, hogy a tagok létszámának csökkenése ellenére 10 százalékkal emelkedett az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon mértéke az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, ez immáron átlagosan 656 ezer forintot jelent.

"Örvendetes, hogy az önkéntes pénztárak ilyen mértékben képesek voltak növelni a tagjaik által rájuk bízott hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításainak összegét és reméljük, hogy a pénztárak jó teljesítménye tovább növeli a lakosság önkéntes nyugdíjpénztárakba vetett bizalmát" - mutatott rá Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Annak ellenére, hogy az első három negyedévben az átlagkeresetek és a foglalkoztatottak számának csökkenésével negyedévről-negyedévre csökkent a tagdíjbefizetés mértéke, illetve nőtt a tagdíjat nem fizető pénztártagok száma, az egyébként historikusan nagyon erős utolsó negyedévre jellemző szezonális hatás mellett további szerény mértékű emelkedés volt a bevételekben. A Stabilitás önkéntes nyugdíjpénztárak 2010 utolsó negyedévi bevétele 25 424 072 forint volt, amely 0,7 százalékkal haladja meg az elmúlt év hasonló időszakának bevételi adatát.

Több pénz ment a befektetési jegyekbe

A Stabilitás önkéntes nyugdíjpénztárak nagy számban tértek át az elmúlt években a választható portfóliós rendszerre, amely természetesen összefüggésben volt a magán ágban kötelezően bevezetett életciklus alapú befektetésekkel. Az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliókban csökkent a készpénz, a magyar állampapír állomány, ezzel párhuzamosan növekedett a befektetési jegyek és jelzáloglevelek súlya. A választható portfóliós rendszert üzemeltető pénztárak fedezeti portfóliójának súlyozott nettó átlaghozama 7,29 százalék volt, míg az "egyportfóliós" modellt alkalmazó pénztárak 7,11 százalékos súlyozott átlagos nettó hozamot értek el.

Forrás: Origo

Vissza
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2011.
január
31. 20:37

95 ezren maradtak a pénztárakban

 95 ezren maradtak a pénztárakban Az este hat órai zárás előtt fél órával 95 016 pénztártag nyújtott be nyilatkozatot arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni - jelentette az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2011.
február
07. 11:31

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt Nem készült az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) arra, ha az Alkotmánybíróság aggályokat fogalmazna meg, vagy hatályon kívül helyezné a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvényt - közölte az ONYF főigazgatója.
Tovább
2011.
január
13. 17:19

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben A magán-nyugdíjpénztári tagok közül kedden estig 13.854-en jelentették be, hogy ebben a rendszerben kívánnak maradni, a legtöbb nyilatkozatot Budapesten nyújtották be – közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2010.
december
30. 14:46

Magánnyugdíj: egy ezrelék marad

Magánnyugdíj: egy ezrelék marad Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság sajtótitkára szerint eddig 3090-en jelezték, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnának. Ez a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag mintegy egy ezreléke.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2011.
február
14. 10:05

Nyugdíj: az alapkezelők bukják a bevétel harmadát

Nyugdíj: az alapkezelők bukják a bevétel harmadát A belföldi vagyonkezelési szektorban a nyugdíjpénztári vagyonok elvonása miatt az alapkezelő társaságok bevételei becslések szerint 30-35 százalékkal csökkenhetnek - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
2011.
február
03. 08:10

Nyugdíjak: Nem ez a harc lesz a végső!

Nyugdíjak: Nem ez a harc lesz a végső! A Stabilitás – a kormányhoz hasonlóan – szintén sikerként értékelte, hogy 102 ezer pénztártag a maradásra szavazott, annak ellenére, hogy a döntéssel diszkriminációt kell elszenvednie.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART