2011.
január
18. 22:02

Kiskapu a nyugdíjrendeletben

 határátkelő Nem túl sokan, de élhetnek a lehetőséggel. A kormány hiába zárta ki a pénztártagokat a magyarországi tb-ből, ha a tagok külföldön kezdenek dolgozni, más országok társadalombiztosításában továbbra is szerezhetnek szolgálati időt, amelyet itt Magyarországon is figyelembe kell venni.

Aki úgy dönt, magán-nyugdíjpénztári tag marad, decembertől nem szerez több szolgálati időt – a társadalombiztosításról szóló nemrég módosított jogszabályban legalábbis ez áll. Így azok a pénztártagok, akik nem szerzik meg időközben a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt (ez jelenleg 10 év, 2013-tól pedig 20 év), betöltve a nyugdíjkorhatárt, semmilyen állami nyugdíjat nem fognak kapni. Sőt, mivel a rokkantnyugdíjhoz is szükség van bizonyos szolgálati időre, és ez az életkor előrehaladtával emelkedik, ha később megrokkannak, akkor sem biztos, hogy elegendő lesz a szolgálati idejük arra, hogy megkapják a rokkantjáradékot - írja a Világgazdaság Online.

A kormány azonban hiába zárta ki a pénztártagokat a magyarországi tb-ből, ha a tagok külföldön kezdenek dolgozni, más országok társadalombiztosításában továbbra is szerezhetnek szolgálati időt, amelyet itt Magyarországon is figyelembe kell venni. Magyarországnak jó néhány országgal van ilyen megállapodása a nyugdíjakról, elfogadjuk egyebek között az összes uniós országban, az EGT-tagállamokban (Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein) szerzett éveket, emellett kétoldalú egyezmények alapján a Bosznia-Hercegovinában, a volt szovjet tagállamokban, Jugoszláviában, Horvátországban, Kanadában, Montenegróban és Dél-Koreában ledolgozott évek után is nő az összesített szolgálati idő.

A külföldön szerzett extra éveknek persze a magyarországi nyugdíj szempontjából csak akkor van jelentőségük, ha a pénztártag még nem szerezte meg a nyugdíj folyósítása szempontjából szükséges minimális szolgálati időt. A nyugellátás kiszámítása során ugyanis csak a hazai szabályok szerint szerzett szolgálati időnek megfelelő összeget fizetik ki magyar nyugdíjként – közölte a vg.hu-val az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az összesített szolgálati idő alapján számolnak egy elméleti nyugdíjat, amelynek akkora hányadát kapja meg idehaza a jogosult, amennyit a szolgálati időből Magyarországon szerzett. A maradék időre járó nyugdíjat azokból a külföldi országokból kaphatja meg a magán-nyugdíjpénztári tag, amelyekben a jogosultságot megszerezte.

Ezek után érdemes lehet elgondolkozni a magánnyugdíjpénztárban való maradáson azoknak is, akik jelenleg külföldön dolgoznak, vagy azt tervezik, hogy pályájuk során hoszszabb időn át külföldön szereznek szolgálati időt. A kiskaput persze e nélkül is ki lehet használni. Ha például a pénztártag bejelenteti magát alkalmazottként valamelyik uniós vagy más olyan országban, amellyel megállapodásunk van erről, és megfizeti a szükséges járulékokat, további szolgálati éveket szerezhet még akkor is, ha csak a minimálbér után rótta le a közterheket. Amiatt sem kell igazán aggódnia, hogy ablakon kidobott pénz az így külföldre befizetett járulék, hiszen ez után később az adott országból is nyugdíjat kaphat a befizető.

Forrás: Borsod Online

Vissza
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2010.
december
14. 12:39

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak Az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért azonnali segítséget "3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében" a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2010.
október
21. 10:34

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket Az állam többet nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztáraknak - mondta Orbán Viktor kormányfő egy televíziós interjúban. Most 2,8 millió ember tagja a 18 magánnyugdíjpénztárnak, akik összesen havonta 30 milliárd forintot fizetnek be az APEH-hez, amely tovább küldi az összeget a pénztárakba; az állam pedig ugyanekkora összeget betesz az állami nyugdíjkasszába. Korábban a miniszterelnök annyit mondott, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket csak 14 hónapig irányítja az állami nyugdíjkasszába.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2011.
január
08. 18:11

Nyugdíjpénztár: így váltsunk, ha kényszernek érezzük!

Nyugdíjpénztár: így váltsunk, ha kényszernek érezzük! A Stabilitás Pénztárszövetség azt javasolja a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, hogy jogaik megóvása érdekében használják az általa készített nyilatkozatmintákat.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART