2011.
október
15. 07:43

Kiss Péter: rosszul járnak a nyugdíjasok

Címkék:
Kiss Péter Az MSZP társadalompolitikai kabinetjének vezetője úgy látja: elveszett a nyugdíjasok számára legfontosabb érték, a kiszámíthatóság.

Kiss Péter miskolci sajtótájékoztatóján elmondta: a nyugdíjasoknak a kiszámíthatóság azért kulcskérdés, mert e korosztály tagjai tudnak a legkevésbé aktívan reagálni a változásokra. A szocialista országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a kiszámíthatóság a szerzett jogok biztonságában és a járandóságok számítható kifizetésében érződött.

Mint mondta: most elveszni látszik ezen jogok biztonsága, a visszamenőleges törvényhozás "szinte alapvetően rengeti meg az idős kor biztonságrendszerét", és mint 1998-2002 között, a járandóság a "jusshoz" képest most is alacsonyabb, a nyugdíjasok, a nyugdíjba készülők helyzete egyértelműen rosszabbodott.

Kiss Péter emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt év novemberében, amikor törvény szerint az inflációhoz igazítva visszamenőlegesen korrigálta a nyugdíjakat, akkor fél százalékot elvett az emelésből, az idős emberektől.
Kiss Péter

Most egy hasonló lépés várható - mondta a politikus, aki ezt azzal magyarázta: a kormány novemberben csupán fél százalékkal emeli visszamenőlegesen a nyugdíjakat, az év eleji 3,5 százalékos emeléssel együtt az idei járandóság 4 százalékkal lesz több, mint tavaly volt. Ugyanakkor az előrejelzések szerint az úgynevezett nyugdíjas-kosár alapján számított ráta több tized-százalékkal haladja meg ezt.

A nyugdíjak reálértéke csökkenni fog

A jövő évi költségvetési tervezet nyugdíjakat érintő részét kritizálva Kiss Péter azt mondta: valamennyi mértékadó közgazdász magasabb inflációt prognosztizál, mint a kormány betervezett 4,2 százaléka, ezért a nyugdíjak reálértékének további csökkenése várható. Csupán az élelmiszerek drágulása mintegy hét százalékos lehet, és miután a "nyugdíjas-kosárban" főleg élelmiszerek, gyógyszerek találhatók a rezsiköltségek mellett, nem kétséges, a nyugdíjasok helyezet nem javul 2012-ben - vélekedett az MSZP-s politikus.

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón úgy vélekedett: a hatalomnak csak a választáskor kellettek a nyugdíjasok, "akkor fontosak voltak, mert azt ígérték, hogy nekik jobb lesz, megőrzik a nyugdíjak reálértékét. Erről ma már szó sincs, és a nyugdíjak hosszú távú biztonsága is feledésbe merült - tette hozzá.

Forrás: Hiradó.hu

Vissza
2011.
október
14. 11:55

A szolgálati nyugdíjasok adókedvezményt kaphatnak

A szolgálati nyugdíjasok adókedvezményt kaphatnak Egy, a kormány előtt lévő törvényjavaslat alapján 16 százalékos személyijövedelemadó-kedvezményt kapnának azok a szolgálati nyugdíjasok, akik tartalékosként visszatérnek a honvédség kötelékébe - mondta az InfoRádiónak Hende Csaba honvédelmi miniszter. A tartalékos állományt kétezerről nyolcezer fősre növeli a Honvédelmi Minisztérium a következő években.
Tovább
2011.
október
15. 07:14

Befagyasztják a nyugdíj értékét

Befagyasztják a nyugdíj értékét A jövőben csak az inflációtól tenné függővé a kormány a mindenkori éves nyugdíjemelés mértékét. A parlament honlapjára felkerült a 2012. évi költségvetést megalapozó salátatörvény, amiben számos törvényt módosítanak. Ezek egy jó része a bírságok megállapításával foglalkozik.
Tovább
2011.
október
12. 09:06

Eltűnhetnek a korhatár alatti nyugdíjak - Újabb részletek

Eltűnhetnek a korhatár alatti nyugdíjak - Újabb részletek Csak a korhatár feletti öregségi ellátások számítanak nyugdíjnak 2012 januárjától, így a korhatár alattiak szociális ellátássá alakulnak. Ezekre ugyanakkor nem vonatkoznak a nyugdíjemelési vagy a nyugdíjakat védő szabályok – írja a Napi Gazdaság. Az ehhez szükséges törvénymódosítások napokon belül a parlament elé kerülnek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART